Margittay Tamás: Mi a mantra jelentése?

A “fordításhoz” és általában véve minden mantra, ima, invokáció “fordításához”  annyit hozzáfűznék, hogy nem igazán fordítása az általam leírt néhány sor a Ganésa mantrának. Inkább egyfajta összegzése, megfogalmazása annak, hogy a mantra által milyen erőteret, milyen mentális és szubtilis energiákat kívánunk és szeretnénk meghívni, mi felé törekszünk, minek kívánjuk magunkat megnyitni az odaadásunkkal. Ez csak egy lehetséges és igen töredékes értelmezés. Már magáról az Om-ról is nagyon-nagyon hosszú értekezéseket lehet írni, nem beszélve arról, hogy a GAM egy bidzsa mantra, ami még csak töredékesen sem fordítható le, s a Ganapati név, illetve a namaha is sokrétű jelentéstartammal bír.

Amiért mégis érdemes megpróbálkozni azzal, hogy magyarul tömören és viszonylag egyszerűen legyen megfogalmazva a mantra, az, hogy bizonyára vannak olyan gyakorlók, akikhez így “közelebb” kerül, valamelyest személyesebbnek érzik, és jobban inspirálódnak általa. Amennyiben ez a megfogalmazás bármi miatt nem érintett meg valakit, vagy úgy érzi, hogy nem érdemes, illetve nem is lehet átadni a mantra jelentésének a mélységeit még csak töredékesen sem, az, illetve azok ne vegyék figyelembe a “fordítást”, illetve, ha Ganésa más aspektusait szeretnék kiemelni, akkor annak megfelelő mentális attitűddel és érzülettel használják a mantrát. Mindenféleképpen segíti a gyakorlást, ha van egyfajta letisztult érzelmi érintettség, ami áthat és kiteljesedik a mentális recitálás, a mantrázás során.

Sok esetben elősegíti a mantrázás elmélyülését annak tudatosítása, hogy mit támogat bennünk, kihez,  mely erők és energiák megtestesítőjéhez kapcsolódunk, milyen  támogatást kérünk. Miben leljünk támaszt, ha elkalandoznánk a mantra ismétlése során, mit idézzünk fel, ha azon vesszük észre magunkat, hogy mechanikussá vált a gyakorlásunk.

Összegzésképpen a mantra pontos jelentésének szavakkal történő leírása nem lehetséges. A mantra jelentése számunkra elsősorban az a finom  benső energetikai változás, amit kivált, s ami az elme, s a személyiség megtisztulásához vezet. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a mantra jelentése a hatása.

Ahhoz azonban, hogy minél finomabban és mélyebben átitasson, hasson ránk, meg kell, hogy érintsen bennünket, s ahhoz, hogy spirituálisan megérintsen, szükséges valamiféle kapcsolódás. Ezt a kapcsolódást próbálja elősegíteni a mantra “lefordítására”, jelentése bizonyos aspektusainak kifejtésére tett kísérlet. Fontos azonban hozzáfűzni, hogy semmiféleképpen ne ragaszkodjunk dogmatikusan valamely “fordítás” szavaihoz, ne állítsunk korlátokat a mantra jelentésének benső kibontakozása felé. Akit mélyebben érdekel a mantrák, illetve a személyes mantrája jelentése, olvassa el Szvámí Véda Bháratí: Mantra és meditáció című könyvét, aminek az 5. fejezete jóval részletesebben taglalja ezt a kérdéskört.

Himalájai Jóga Tradíció
Latest posts by Himalájai Jóga Tradíció (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Margittay Tamás: Mi a mantra jelentése?

| Himalájai Jóga Tradíció
0