HOGYAN VÁLASSZ JÓGAOKTATÓT / JÓGAIRÁNYZATOT?

Fogós, ravasz kérdés ebben a dzsungelben, amivé változott a hazai jógaélet. Na persze nem példátlanul, hiszen a „nyugathoz” képest még mindig nincs minden irányzat jelen Magyarországon, de lassan hozzuk a new yorki átlagot a minden sarkon három jógastúdióval.

Nehéz kérdés, mert ha kitalálod, hogy jógázni szeretnél, akkor kezdődik csak a java: hova menjek? Kihez?

Ha kezdő vagy, szerintem a kezdő jógatanfolyam a legjobb bevezetés, de persze ahhoz nem árt tudnod, mibe vágod a fejszéd, magyarul nem lenne rossz ismerned valamit az adott metódusról/iskoláról és az is előnyös, ha ismered az oktató stílusát, mert nem mindenki jön be mindenkinek. Hogy juss megbízható információhoz? Kérdezősködj, nézz bele videókba, látogass el a stúdióba, beszélj a stúdióvezetővel, stb.

OKTATÓK:  van egy mondás, miszerint jobb egy jó könyv mint egy rossz tanár. Az oktatók egyik felelőssége a szakmai felkészültség. Korábban írtam az oktatóképzések labirintusáról és sajnálatos hígságáról, nézz utána, hogy az oktató hol tanult, hol képzi magát tovább, van-e esetleg élő kapcsolata a tradíció indiai forrásával, stb. Az oktatók másik aspektusa teljesen szubjektív, ide tartozik a hanghordozás, kifejezőkészség, humorérzék, a teljes kommunikációs stílus. A harmadik fontos szempont pedig az etikusság: ide tartozik az oktató másokkal való viszonya, pl. hogy nem mond más oktatóról negatívat, nem tiltja meg, hogy járj máshova és korrektül kezeli a felmerülő helyzeteket. Fontos, hogy az oktató legyen inspiráló, segítsen átlendíteni nehézségeiden, de tudd, hogy a munkát végül Neked kell elvégezni, az órákon a tanár akaratát kölcsönzöd, amit utána Neked kell magadban megművelni.

IRÁNYZATOK: itt kutakodnod kell, hogy Hozzád mi áll közel és ez idővel változhat is, légy nyitott. Érdemes tudnod, hogy a jóga Indiából származik és a tradicionális iskolák a mai napig fenntartják kapcsolatukat az anyaintézményekkel. Ezt azért találom fontosnak, mert az ilyen iskolákban van egy egészséges hierarchikusság, amiben a legtapasztaltabb tanárok mentorálják, segítik a következő generációt és így tovább. Van egy beépített biztonság, így van hova fordulni, ha bármi gond lépne fel az úton, mert az összes előttünk járó tapasztalatára számíthatunk.

MIN NE AGGÓDJ?

A korodon, mert a jóga bármikor elkezdhető, korral intelligensebben dolgozik az ember, sőt, egészen életed végéig jógázhatsz, úgyhogy tudd, bőven van benne perspektíva.

A flexibilitásodon, mert ez abszolút nem alapkövetelmény és a jóga igazából nem is erről szól, de a rendszeres gyakorlással egyre jobb barátságba kerülsz majd saját magaddal, a testeddel (is) és egyre inkább elhiszed, sokkal többre vagy képes, mint valaha gondoltad. Fejlődik az állóképességed, a rugalmasságod, kisimul az idegrendszered, és ha a jóga filozófiája iránt és elkezdesz érdeklődni, akkor talán egyre inkább értelmet nyernek a világ dolgai.

LEGFŐBB JAVASLATOM

Ha elkezdted, akkor tedd rendszeressé. Akár esik, akár fúj, járj hetente órára. Hagyd a kifogásokat, mert abból mindig lesz bőven. Kezdésnek elég lehet a heti egy alkalom, amit egy idő után talán érdemes megduplázni, aztán később a műhelyeken szó szerint szárnyra kaphatsz és remélhetőleg idővel otthon is elkezdesz gyakorolni, mert ott fogsz igazán ráérezni a jóga valódi ízére, a csendre, amikor végre eltűnhetsz a világ elöl.

Viszont tudd, a jóga nem feltétlenül való mindenkinek, nem ez az egyetlen üdvözítő út, csak az egyik a sok közül. Addig próbálgass, amíg nem találod meg a Neked megfelelőt. Ne csüggedj, ha valami negatívval találkozol, haladj tovább és légy hálás, ha végül megtalálod azt, ami passzol és ami elindít a való felfedezések útján.

Répássy Erika

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HOGYAN VÁLASSZ JÓGAOKTATÓT / JÓGAIRÁNYZATOT?

| Répássy Erika
0