Tégy a gerinced egészségéért! – Parivritta Utkatászana (Kifordított székpóz)

Az Utkatászana (székpóz) vagy ahogy hívják még akarat ereje póz, egy nehéz jógapóz leírását egy korábbi bejegyzésben megtalálod itt. Ez a kifordított változata egy nehezebb póz és ez is jól energetizálja a testet, serkenti a szív és a tüdő munkáját.

Ez a változat méginkább igénybe veszi a test erejét, az izomzatot és némi hajlékonyságot is megkíván. A póz szuper jól erősíti a tested és mellette egy klassz masszázsban részesíti a belső szerveket, ezáltal serkeinti az emésztést, a máj, a belek, a lép munkáját. 

Rendszeres gyakorlása fejleszti a belső tartást is, az akaraterőt, kitartást,  önkontrollt, önbizalmat.

utkatasana, parivritta utkatasana, utkatászana, akarat ereje póz, székpóz, szék póz

 

 

Hogyan végezd el?

  1. Állj meg – Tádászanában (hegytartásban)  – lehet csípő széles terpesz a két lábad között. 
  2. A két talpadon egyformán oszlasd el a testsúlyt. Majd  aktivizáld a lábakat. talpakat  told le jól a matracba, húzd fel a térdkalácsokat és legyenek aktívak a combjaid is. 
  3. A medencédet tartsd stabilan – aktív a hasizom, farizom.  és nyújtózz hosszan az egész gerinceddel fölfelé.
  4. Tedd imatartásba a két kezed a mellkasod előtt.
  5. Belégzéssel hajlítsd a térdeket és menj mélyebbre, akár addig amíg szinte majdnem vízszintes lesz a a combod a talajjal –  a medencédet tartsd stabilan.
  6. A térdek maradjanak a boka fölött – ne engedd kibillenni oldalra és ne engedd, hogy a térded nagyon a bokád elé kerüljön.  Próbáldt a testsúlyt egyenletesen elosztani a talpakon.
  7. Kilégzéssel csavard a törzsed jobb oldalra úgy, hogy az kezek maradjanak imapózban a mellkasod előtt. A bal kezed felkarjának alsó részét meg is támaszthatod a jobb combodon. 
  8. Fordtísd el a fejed és próbálj az ég felé nézni.
  9. Belégzéssel gyere vissza kálló helyzetbe és végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is. 
Kijövetel a pózból belégzéssel gyere vissza álló helyzetbe és engedd le a karjaidat. 
 
A kitartás alatt stabilan tartsd a lábakat és a medencédet – gátizom, hasizom, farizom dolgozzon. Kilégzéssel a külső talpéleket és a nagylábujj tövét told a talajba. Belégzéssel próbálj nyújtózni fejtetővel, szegycsonttal az ég irányába. A hasadat, derék táji szakaszt, medencédet tartsd végig stabilan. A picit behúzott farokcsontból nyújtózz az egész gerincoszloppal folyamatosan. Told egymásba a tenyereket, a lapockáidat simítsd a hátadba és próbáld belégzéssel nyitni a mellkast folyamatosan azáltal, hogy távolítod a két kulcscsontot – úgy dolgozz, ahogy Tádászanában (A tádászanáról itt olvashatsz).
 
Amennyiben gerincsérved van  – akár nyaki, akár háti – ne gyakorold ezt a pózt. Akkor se csináld ha belső vérzés, hasűri gyulladásod vagy fekélyed van.
 
Ha boka, térd vagy olyan láb sérülésed van amivel nem jó érzést csinálni, akkor ne gyakorold. Akkor se gyakorold ezt a pózt ha szédülsz, érszűkületed, esetleg érelmeszesedésed van, vagy valami gond van a központi idegrendszereddel. 
 
Haladóbb változatban a karokat emelheted a fülek mellé is a magasba. 

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Ha szeretnél jógában elmélyedni, elsajátítani a pózok helyes kivitelezését, szeretettel várunk Kezdő Jógatanfolyamainkra és személyre szabott, igényeidhez, aktuális állapotodhoz igazított  magán órákra. 

https://www.eljharmoniaban.hu/kezdo-jogatanfolyam

 
Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Vitai Kati
Latest posts by Vitai Kati (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Tégy a gerinced egészségéért! – Parivritta Utkatászana (Kifordított székpóz)

| Vitai Kati
0