Kitchari (Vata)

Arról, hogy a kitchari az ájurvédában milyen csodás gyógyító étel már sokszor írtam. Amikor tisztító kúrákat ajánlok vagy csoportosan vezetek ott is ezt fogyasztjuk.   Itt olvashatod a kitchariról az alap bejegyzést. 

Ez is receptváltozat, elsődlegesen Vata  kiegyenlítéshez ajánlják..

 Hozzávalók 4 személyre

 

1 csésze baszmati rizs
1 csésze mung bab
3 ek. ghí
1 tk. fekete mustármag
1 ujjnyi friss gyömbér megtisztítva és apróra vágva)
1 tk. római kömény
2 csipetnyi asafoetid (hing)
1/2 tk. kurkuma
1/2 tk. só
4-5 csésze víz

 


 

A rizst és a mung babot mosd meg. Ha van egy kis időd néhány órára főzés előtt beáztathatod a mung babot – ez segíti az emésztést.  Ha nagyon nehezen emészted a babféléket akkor előfőzheted egy kicsit a mn babot – de igazából erre nagyon keveseknek van szüksége. 

Egy edénybe közepes lángon melegítsd fel a ghít, majd add hozzá a mustármagot – hagyd kipattogni (le is veheted ilyenkor a tűzről, nehogy a többi fűszer megégjen amikor majd belerakod. Majd add hozzá a római köményt, a hinget és a gyömbért szórd hozzá a kurkumát és gyorsan teheted is rá a rizst és a mung dhalt. majd keverd jól össze, hogy a rizs és a mung jól összekeveredjenek a fűszerekkel.  

Add hozzá a vizet és forrald fedő nélkül 5 percig. Aztán vedd takarékra és a fedőt tedd rá éppen csak egy pici rést hagyva a gőznek.

Főzd amíg meg nem puhul – kb. 25 perc. 

Ez mindegyik dósa számára fogyasztható kitchari recept, de különösen vata-k számára megfelelő. Ha nagyon gyenge az emésztésed készítsd 2:1 arányban a rizst:dhal-t.

Ha úgy érzed szeretnéd a szervezetedet megszabadítani a tél során felgyült salakanyagoktól, szeretettel látlak a Tavaszi Tisztítás általam vezetett otthoni online programra, ahol napról, napra kísérlek végig egy csodálatos ájurvédikus tisztításon. Tapasztald meg a könnyedséget, a jó emésztést, a zavartalan, tiszta gondolatokat. 

Ha szeretnél az ájurvédikus életmódról, egyéni testalkatodról többet tudni, szeretettel várlak Egészségmegőrzés mesterfokon – ájurvéda életmódtanfolyamomra. 

https://www.eljharmoniaban.hu/ajurveda-eletmodtanfolyam

Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni,  szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra. 

 

 

Jó étvágyat kívánok hozzá:)

szeretettel

Kati

 

felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Vitai Kati
Latest posts by Vitai Kati (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kitchari (Vata)

| Vitai Kati
0