Miért szent a lótuszvirág a távol keleti kultúrkörökben?

lotusA Védikus kultúrában a lótusz a legmagasztosabb ábrázolásokban is jelen van. Sri Visnu a világ fenntartásáért “felelős” Isten is lótuszvirágot tart az egyik kezében, többek között. 

Sőt az egész univerzális teremtést is úgy ábrázolják, hogy Visnu köldökéből egy lótuszvirág nő ki, aminek szárán az összes bolygórendszer fel van fűzve, és aminek tetején, magán a lótuszvirágon, ott ül Brahma, a teremtés Istene.

A Buddhista kultúrában is az Astha Mangala, vagyis a 8 kedvezőség egyik szimbóluma a lótusz. 

Valamint, azt is megfigyelhetjük, hogy a szépség és a tisztelet leírásakor is használják a lótusz hasonlatot. Pl. olyan szép volt a szeme, mint egy lótusz szirom, vagy egy másik példa az is, amikor a tanítványok úgy referálnak mesterül lábaira, mint lótuszlábak, stb… De miért?

A lótusz a tisztaság, a megtisztulás és a felemelkedés szimbóluma. 

Tiszta, mert semmi nem fogja meg, vagy marad meg a lótusz levelein. Ha pl. rá rakunk egy csepp vizet a lótusz levelére, az simán végig fut rajta, meg anélkül is, hogy a levél átnedvesedne. Ezért szinonimája a spirituális tisztaságnak is, hiszen érintetlen marad a környezete által, ahogyan nekünk is kellene élni az életünket, a világban, de nem a világ befolyása alatt.

A spirituális felemelkedést, meg úgy magyarázzák a Védák, hogy a lótusz kinyílásának folyamatát adják meg példának. A lótusz egyik szanszkrit neve a sok közül a Pankhaja, ejtsd: pankhadzsa, ami azt jelenti, hogy “a sárból születő”. 

Sokan már láthattatok lótuszmagból készült malát, imaláncot. Mert a lótuszmagja hihetetlenül kemény, és tökéletesen bírja az imalánc jellegű igénybevételt is. De így, hogy kitudjon nyílni, technikailag a külső magháznak szinte el kell rohadnia, hogy a növény kezdemény kitudjon szabadulni a magból. És ez a válasz a szinonimára. Sárból, szutyokból kiemelkedni és tökéletes tisztaságban létezni.

Egyébként az Ájurvédában is azt mondják, hogy a legegészségesebb a lótusz leveleiről enni, és csak a második legjobb banán levélről ételt fogyasztani.

Ez így elegendő válasz?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Baktai Ádám

Ez is érdekelhet...

Miért szent a lótuszvirág a távol keleti kultúrkörökben?

| Baktai Ádám
0