Lord Ganésa – A benső képességeink vezére

hiraṇya-garbhād ārabdhāṁ śeṣa-vyāsādi-madhyamām,
svāmi-śrī-rāma-pādāntāṁ vande guru-paramparām

Forrásod az Arany Anyaméh,
A Hiranya-garbha,
S oly testet öltések által tanítasz, mint
Sésa, Vjásza és Szvámi Ráma,
E fényként áradó Áldásért
Tisztelet Néked és örök hála.

Mi mindent ölel fel, mennyi mindent fejez ki Ganésa, – más néven Ganapati -, milyen energiák tartoznak hozzá, miért is érdemes rá emlékeznünk, és hozzá fordulnunk? A gana jelentése: csoport, csapat, kötelék. Az Isha pedig urat jelent.  Ebből következik, hogy Ganésa valamely csoportnak, közösségnek a vezetője. A Ganapati név is ugyanezt jelenti. A gana csoport, míg a pati valaminek a vezetője.

Bármikor is valamely összefogás jön létre, egy társaság, egy kollektíva, egy közösség vagy egy szangha keletkezik, az Ganésa irányítása, Ganésa vezetése által történik.  Jó példa erre, hogy Ganésa a pancha jnanindriyák, azaz az öt érzékelő szerv (a szaglás, ízlelés, tapintás, látás, hallás) és a pancha karmindriyák, azaz az öt cselekvő szerv (kiválasztás, reprodukció, mozgás, megragadás, beszéd) vezetője, más szóval Ganésa uralkodik az öt érzékelő szerv és az öt cselekvő szerv csoportján.  Amikor megidézzük Ganésa energiáját, mindezek megtisztulnak.

Vegyük például a cselekvő szervek egyikét, a lábat. A bennünk lévő Ganésa-energia megidézése segít a lábainknak (s rajtuk keresztül nekünk is), hogy helyes irányba haladjunk az életben. Ugyanez a helyzet a kezünkkel is.

Érdemes sorba vennünk az összes cselekvő szervünket. Vajon szívesen teszünk szolgálatot, szívesen segítenek és támogatnak a kezeink másokat? Vajon letisztult, pozitív, igaz és hasznos-e a beszédünk? A szemünk és a fülünk értékes dolgokkal foglalkozik? Ha Ganésát hívjuk segítségül, ő bizonyosan helyes irányba vezet. Ha megidézzük magunkban Ganésa energiáját, akkor az érzelmeink kétségkívül megtisztulnak és stabilizálódnak. Ha egy ország vezetője az útmutatását kérve Ganésa előtt tiszteleg, az országa bizonyosan virágzásnak indul.

Ganésa alakja számos szimbólumot rejt, és sok történet szól róla. Nem más ő, mint Uma (azaz Parvati) istennő gyermeke. Az indiai bölcselők szerint Uma Shakti-szvarupa, vagyis az őseredeti energia lényegének a megnyilvánulása, míg Siva Jnana-szvarupa, avagy a tudás lényegének a megnyilvánulása.

Életünk bármely vállalkozásához tudásra és energiára is egyaránt szükségünk van, szükségünk van dzsnyána-shaktira és krija-shaktira is. Pusztán az iccsa-shakti (az akarat ereje) vagy sankalpa-shakti (elhatározás ereje), a helyes tudás, valamint a megfelelő képességek és tetterő nélkül, nem elég ahhoz, hogy bármilyen vállalkozást megvalósítsunk.

Ganésa Sivának és Shaktinak is a gyermeke, mindkét energia fia. Mindkét energia stabilizálásának és harmonizálásának a képességével rendelkezik, és segítségünkre van abban, hogy mind a feladataink elvégzése előtt, alatt és után egyensúlyt, nyugalmat és békét nyújtson.

Ganésa a Muladhara csakrát uraló istenség. Eme csakrának négy szirma van, amelyek megfeleltethetőek a manasz, a buddhi, az ahamkara és a chitta négyes csoportjának. Ha az elme négy funkciója féktelenkedik vagy sztrájkolni akar, vajon kihez fordulhatunk? Ki máshoz, mint a szakszervezeti vezetőjükhöz, Ganésához.

Igencsak kívánatos, hogy az elme e négy funkciója egyensúlyban legyen. Amennyiben ez így van, minden vállalkozásunk sikerre vezet. Tehát ahol Ganésa jelen van, ott a Riddhi (jólét) és a Sziddhi (siker) is ott van. Ők az ő két menyasszonya, akik nekünk is természetes kísérőinkké válnak, amikor stabilak és kiegyensúlyozottak vagyunk.

Szvámi Veda Bharati és Szvámi Ritavan Bharati Ganésát a Muladhara csakra uraként szokták említeni, aki stabilitást nyújt. Ganésa fizikai megnyilvánulását általában kiterebélyesedő alsó testtel ábrázolják. Mindemellett jelentős súllyal s az ezzel járó tekintéllyel is rendelkezik.   A föld elemhez a Muladhára csakra által kapcsolódik.

Mi módon élhetünk harmóniában a Földdel? Nem jelentünk-e terhet a Föld számára? Vajon az életünk alakítása során figyelemmel vagyunk-e Ganésa tanítására? Bőven van szemlélődni valónk, és igazi őszinteségre és odaadásra van szükségünk ahhoz, hogy Ganésa lényének mélységeit felfogásunkkal meg tudjuk közelíteni.

Az általa megtestesített stabilitás életünk minden területén követendő példa. A Ganésa energiához való hozzáférés, s annak a létezésünk részévé tétele az életünk minden területén, mind az érzelmeink, a pénzügyeink, az emberi kapcsolataink és az összes vállalkozásunk terén szilárddá tesz bennünket.

 Ganésa biztos alapot nyújt a gyakorlásunkhoz. Szvámí Rítávan gyakorta hangsúlyozza, hogy a meditációs ülésünk ászanájának stabillá és kiegyensúlyozottá válása a mindennapi életünkben is tükröződik. A kívánt eredmények megvalósulásáért azonban tennünk kell. Ennek egyik fontos eleme, hogy rendszeresen, ugyanabban az időben, s lehetőleg ugyanott gyakoroljunk. Érdemes feltenni magunknak az alábbi kérdéseket: Fontos-e a stabilitás az életemben, s eléggé törekszem-e rá? Fontos-e számomra a bensőm békéje? Fontosnak tekintem-e az elmém négy funkciójának stabilizálását? Ha valóban értékesnek tartom ezeket a dolgokat, nem számít, mit kell tennem érte, megteszem.

Teljes felelősséget kell vállalni önmagunkért, s amennyiben valamely benső értékünk meginog, meg kell azt szilárdítanunk. Ezáltal viszontagságaink közepette sem adjuk át magunkat a csüggedésnek, s érzelmi stabilitásra teszünk szert. Hozzuk meg tehát kollektív és egyéni szinten is tetteink és érzelmeink megtisztításának elhatározást. Váljon ez az elhatározásunk Ganésa és az egész Himalájai Parampara áldásainak invokációjává, és vezessen spirituális utunk akadályainak elhárításához.

Forrás: https://www.ahymsin.org/

Fordította: Margittay Tamás

Himalájai Jóga Tradíció

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Lord Ganésa – A benső képességeink vezére

| Himalájai Jóga Tradíció
0