2022: A mantra éve – Szvámí Ritavan Bháratí

 

A guruvonal áldásaival 2022-t a Mantra évének nyilvánítjuk.

Az ez évi gyakorlásunk és vállalásunk teljes címe: 2022, a Mantra, a lélek, az elme és a szavak nyelvének éve.

Néhány hete részesültünk szangha beavatásként a Ganesa Gayatrí mantrában, amelyhez egész 2022 évi speciális gyakorlásunk is kapcsolódik. Előző hírlevelünkben már bemutattuk a gyakorláshoz kapcsolódó szankalpát, illetve magát a mantrát, annak kiejtését, valamint a bevezető, tisztító imát is. Mindezekről a Himalájai Jóga Tradíció weboldalán található több információ. Ganésa Gajatrí magyarul és 40 napos közösségi puruscsarana.

Ezt a különleges mantra gyakorlatot a napi meditációs gyakorlatotokon felül még kiegészíti az a szvadhjája (önképző) gyakorlat is, amelyet most fogunk ismertetni a szangha tagjaival. A könyv, amelyet használni fogunk, szeretett Szvámí Védánk “Mantra és meditáció” című műve. Mivel ez az írás sok évvel ezelőtt jelent meg, könnyen lehet, hogy már ott van a könyvespolcotokon akár az angol nyelvű kiadásban, akár a saját nyelvetekre lefordított változatban.

Minden hónapban kaptok majd egy témát vagy fejezetet, hogy elolvassátok, tanulmányozzátok és elmélkedjetek rajta. Ezt követően a tanításokat tesztelhetitek a meditációtokban, és alkalmazhatjátok őket a mindennapi életben is.

A legelső hónap házi feladata a következő: Miután elolvastátok az előszót és a bevezetőt, tanulmányozzátok és elmélkedjetek “A hangok szubtilis eredete” című hetedik fejezeten. Vizsgáljátok meg a leírtakat a meditációtokban, majd írjátok meg nekem néhány mondatban a tapasztalataitokat, felismeréseiteket (SwamiRitavanBharati@gmail.com). Ne feledjétek, ha bármi kérdés felmerül bennetek, akkor vizsgáljátok meg, járjátok körül, kontempláljatok rajta, és oldjátok fel, egészen addig míg nem belátássá válik számotokra.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok a mantra dzsapa kapcsán:

Kérdés: Ha gyakorlott vagyok a dzsapában, és van egy rendszeres és következetes napi gyakorlatom, amely során általában 40 perc alatt végzek el 4 málát akkor számolhatom-e a dzsapám mennyiségét ugyanannyinak, mint amikor nem használom a málagyöngyöket?

Szvámi Ritavan Bharati válasza: A beszéd mentális szintjének, vagyis a dzsapa madhjamá szakaszának több szintje van. Amikor egy tapasztalt meditáló képessé válik e szintek azonosítására az ekagra (egyhegyű) elmeállapoton belül, akkor megtapasztalja a dzsapa ritmusát és gyakoriságát, ami tesztelhető és mérhető. A mála használatával minden egyes gyöngyszemmel, 108-szor idézzük fel a mantrát, mind a 108 alkalommal a tapasztalásnak ugyanazon szintjét, ugyanannyi időn keresztül fenntartva.

Meditációd során például három különböző szinten figyelheted meg a dzsapát:

  1. A légzés ritmusában végzel egy málát. Kilélegzed a mantrát, belélegzed a mantrát, és megfigyeled, hogy ez mennyi ideig tart.
  2. Azután a szokásos ismétléssel gyakorolsz egy málát, ahogyan a legtöbbünk végezni szokta; sokan valahol az megformált, kiejtett szó és az elmében lévő gondolat szintje között gyakorolják a dzsapát.
  3. Végezheted aztán a málát egyel mélyebb szinten is, ahol a mantra olyan, mint a szívverés, a mantra mélyen az elmében keletkezik, és olyan, mint egy szívverés.

Számold ki, hogy mennyi időbe telik a málát ezen a három szinten gyakorolni egy hosszabb időtartamon keresztül. A tapasztalt meditáló ekkor már ügyes abban, hogy megfigyelje a dzsapa szintjét az elmében, és tudja, hogy mennyi dzsapát végzett egy adott időtartamon belül.

Próbálj meg következetesen ugyanolyan hosszú meditációt és ugyanolyan szintű koncentrációt tartani ez idő alatt, hogy felmérhesd a dzsapák számát. Teszteld magad újra, különösen az érzelmi hullámzások pillanataiban. Ha ez újra meg újra megegyező eredményeket mutat, akkor következtethetsz ugyanarra a dzsapa-számra akkor is, amikor nem használod a málaszemeket.

fordította: Németh Éva Boglárka

lektorálta: Borkovits Tamás

 

Himalájai Jóga Tradíció

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2022: A mantra éve – Szvámí Ritavan Bháratí

| Himalájai Jóga Tradíció
0