Swami Véda Bharati elhagyta testét

Szvámí Véda Bháratí 82 éves korában, 2015. július 14-én, indiai idő szerint hajnali 3 órakor elhagyta a testét. Swámí Véda, akinek élete a bodhiszattva fogadalom igaz példája volt a Himalájai Jóga tradíció vezetője volt.
3744372730_ed28d45bf3(2)[1]

 

Emlékezzünk tanítására:

„Minden egyes embert járjon át a szeretet.”

Az indiai temetéssel és a 14 napos szertartással kapcsolatos részletekről később ad tájékoztatást a rishikesh-i asram. A tradíció magyarországi követői Guru Purnima napján közös gyakorlást és meditációt tartanak, részletek itt.

 
 
Néhány adat az életéből:

„Szvámi Véda Bhárati, a Himalájai Tradíció jelenlegi spirituális vezetője az elmúlt 67 évet azzal töltötte, hogy tanított és spirituális irányítást nyújtott a világ minden táján. India szanszkritül beszélő tudós-filozófusainak ötezer éves hagyományában nevelkedett, és Patandzsali Jóga-szútráit már kilencéves korától, a Védákat pedig tizenegy éves korától tanítja.

Ő a szerzője a Patandzsali Jóga-szútráihoz írt legátfogóbb kommentárnak és számos más könyvnek, ugyanakkor költő, tudós, kutatásvezető és par excellence nemzetközi előadó. A tudását intuitív módon szerezte, és a legmagasabb akadémiai fokozatokat érte el, mint például a B.A.-t (Honours) (London), az M.A.-t (London) és D. Litt.-et (Hollandia), mindezt 1965 júniusa és 1967 között kapta. 1969-ben találkozott spirituális mesterével, Szvámi Rámával, és a dhjána jóga legmagasabb ösvényeibe nyert beavatást.

Tanulmányozta és alaposan megismerte a világ összes vallásának szent iratait, ért és különböző folyékonysággal beszél tizenhét nyelvet, ami képessé teszi arra, hogy különféle vallású embereket tanítson meditálni – hindukat, buddhistákat, muszlinokat, keresztényeket és szikheket –, a saját szentírási és meditációs hagyományaiknak megfelelően. Mivel jártas minden ismert meditációs hagyományban, valamint a keleti és nyugati filozófia különböző irányzataiban, a buddhistáknak buddhista mantrát ad, a keresztényeket pedig a gazdag, keresztény meditációs és kontemplációs hagyománynak megfelelően tanítja.

Ha valaki találkozik vele, azonnal érzékeli, hogy egy olyan különleges személy jelenlétébe került, aki a spiritualitást beépítette a mindennapi életébe, aki hitelesen és mélyenszántóan tud beszélni a másokhoz, a mindennapi élet eseményeihez és Istenhez fűződő kapcsolatainkról.”

forrás: http://www.himalayanyoga.hu/

 

„A halálfélelem félelmetesebb, mint a halál maga. Tanítsd a testet arra, hogy ragaszkodás nélkül teljesítse be a célját, de soha ne feledd el, hogy ez csak egy átmeneti szálláshely. Törekedj igazi Önmagad felismerésére, aki a soha nem született és nem is halandó életerő, az Átman. Amikor valaki úgy él, hogy teljesen tudatában van igazi Önmagának, a halál szónak nincs jelentése többé számára. A madarak szabadon repülnek tovább az ágról, ahol egy éjszakára megpihentek: szárnyaik szabadsága öröm, és a végtelen ég, nem a félelem forrása.”
(Szvámi Véda)
 
Ábrahám Kata

Ez is érdekelhet...

Swami Véda Bharati elhagyta testét

| Ábrahám Kata
1