A csidambara-i Natarádzsa (Siva) templom…

Dél-Indiában, a sok-sok ezer templom közül 5 Siva templom különleges besorolásnak örvend! Ugyanis ez az 5 templom a világunkat alkotó elemekhez kapcsolódnak. A földhöz, a vízhez, a tűzhöz, a levegőhöz és az éterhez.

A Csidambaramban található Natarádzsa templom tartozik az éterhez. Ez egy több mint 1000 éves templom komplexum és a folyamatos bővítések és hozzáépítések végett hatalmas területen helyezkedik el, mindenféle kisebb és nagyobb épületekkel, oszlopcsarnokokkal tarkítva.

A fő templom épület teteje 41 méter magas és 21, 600 aranylemezzel lett beborítva, amelyekbe egyesével bele van vésve Siva 5 szótagú mantrája, a Pancsaksara mantra (óm namah sivája). Ezek a lemezek 72,000 szöggel lettek rögzítve. Mindez azért, mert a jóga filozófiája szerint az ember naponta 21, 600 lélegzetet vesz, és maga a prána, az életet adó levegő 72,000 nádin vagyis idegpályán keresztül áramlik szerteszét az emberi testben.

Egyébként az aranytetőt egy a Csola dinasztiához tartozó király, Parantaka építette a 10. században. Maharádzsa Parantaka, mint hívő lélek önmagát, mindig úgy jellemezte, mint „Dongó az Úr Siva lótuszlábainál”.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Baktai Ádám

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A csidambara-i Natarádzsa (Siva) templom…

| Baktai Ádám
0