Tégy a gerinced egészségéért! – Vaszisthászana (Féloldalas fekvőtámasz lábemeléssel)

A Vaszisthászan (Féloldalas fekvőtámasz lábemeléssel) egy haladó, erőteljes törzsizomzat erősítő gyakorlat. Szuper jól aktivizálja a stabilizáló izmokat, fejleszti az egyensúlyérzéket, erősíti  a hasizmokat, mélyhátizmokat, oldalsó törzsizmokat, nyakizmokat és erősíti a kar izomzatát és a váll stabilitását biztosító izmokat is. Kiváló segítség a helyes testtartás elsajátításában. 

Energetizálja a testet és a belső szerveket. 

 

vasistasana, vaszisthászana,  féloldalas fekvőtámasz lábemeléssel

 

 

 

Hogyan végezd el?
  1. Helyezkedj el Santolanászanában  (korábbi bejegyzésben itt olvashatsz róla)
  2. Majd vedd fel a Kasyapászanát ( itt olvashatod) 
  3. tartsd aktívan a lábakat, a törzsizomzatát, majd emeld ki a felül lévő jobb lábad. 
  4. Tartsd aktívan a hasat, a combokat, a nyakad és a karod. 
  5. Kilégzéssel engedd vissza a lábad, majd a jobb kezed a talajra tedd le a jobb lábad, majd végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is.
A hasadat, derék táji szakaszt, medencédet tartsd végig stabilan.Húzd be a lengőbordákat is, figyelj rá hogy ne emeld ki a bordakosarad.
 
A támasztó tenyeredet told a talajba és próbáld egyenletesen eloszlatni a testsúlyt a kézujjtőpárnáknál és a tenyérgyöknél.
 
A két csípőlapát egyvonalban legyen, a lábfejek előre nézzenek. Egész végig dolgozz nagyon aktívan a lábizmokkal, combokkal.
 
Tartsd meg a mellkas nyitottságát. A lapockáidat húzd befelé és lefelé a lábak irányába a hátadba és a vállakat gördítsd hátrafelé lefelé, távolítsd el a fülektől. A fejedet tartsd meg, ne engedd lógni. Belégzéssel próbáld folyamatosan nyitni a mellkast azáltal, hogy távolítod a kulcscsontokat egymásról. Folyamatosan nyújtózz a fejtetővel.

Belégzéssel próbálj nyújtózni fejtetővel, szegcsonttal, nyisd a mellkast. Belégzéssel aktivizáld a láb izomzatát   – úgy dolgozz, ahogy Tádászanában (A tádászanáról itt olvashatsz).
 
Amennyiben gyenge vagy még ehhez a gyakorlathoz és csak ide oda dülöngélsz a kezeden ne gyakorold, mert könnyen megsérülhetsz. Ebben az esetben a satnolanászanát és a kasyapászanát gyakorold, hogy a tested megerősödjön.
 
Ne végezd ezt az ászanát, ha valamilyen csukó vagy váll sérülésed van.
 
A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Ha szeretnél jógában elmélyedni, elsajátítani a pózok helyes kivitelezését, szeretettel várunk Kezdő Jógatanfolyamainkra és személyre szabott, igényeidhez, aktuális állapotodhoz igazított  magán órákra. 

https://www.eljharmoniaban.hu/kezdo-jogatanfolyam

Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:

Kati 

 

 

Vitai Kati
Latest posts by Vitai Kati (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Tégy a gerinced egészségéért! – Vaszisthászana (Féloldalas fekvőtámasz lábemeléssel)

| Vitai Kati
0