Tégy a Gerinced egészségéért! – Csakrászana (kerékállás)

 A Csakrászana  (kerékállás) van ahol Urdhava Dhanurászana (felfelé néző íjállásnak hívják) egy szuper energetizáló jógapóz. Mind a 7 fő csakrát stimulálja. Nyújtja, erősíti a gerinc menti területet. Javítja a keringést, szuperül felfrissíti a testet. 

Nem csak nyújtja a test elülső oldalát, de nagyon jól erősíti a stabilizáló izmokat. Ezáltal segít a tartásjavításban, erősíti a lumbális (deréktáji) gerincszakasz izmait, enyhíti a hátfájást, jól kompenzálja a görnyedt ülést és mellkasnyitó hatásával elősegíti a vállak helyes tartását. 

Kedvezően hat a légzésre, tüdőre, asztmára, légzőszervi betegségekre. Stimulálja a hasi szerveket, beleket ezáltal kedvezően hat az emésztésre, serkenti.

 Hogyan végezd el

 
  1. Helyezkedj el hanyatt a talajon és a két kezed tenyérrel lefelé helyezd el a tested mellé Savászanában.
  2. Hajlítsd be a térdeket és állítsd talpra a lábaidat –  a lábfejeket csípőszélességben, egymással párhuzamosan helyezd el a talajon
  3. A tenyereidet tedd a fülek mellé, a vállakhoz úgy, hogy a kézujjak a tested irányába mutassanak.
  4. Belégzéssel emeld a medencéd az ég irányába a súlyt oszd el a talpakon és a tenyereken, a fejed maradjon támasztópontnak még a talajon.
  5. Majd emeld ki magad teljesen, told a medencédet az ég felé, nyújtsd a karokat, lábakat és a fejed is emelkedjen el a talajtól. 
  6. A talpakat és a tenyereket told folyamatosan a talajba és onnan próbálj erőt venni ahhoz, hogy kitartsd szépen homortva a pózt. 
  7. Tartsd ki a pózt néhány légzésig
  8. Majd lassan engedd vissza magad fejtetőig és utána telejsen engedd le a medencédet a talajra.
  9. Shavászanában pihenj.
 
Az ászana kitartása alatt belégzéssel folyamatosan dolgozz a tenyerekből és a talpakból. Próbáld a lábakat karokat is nyújtani. Minden izom aktivitása szükséges, hogy szépen ki tudd tartani ezt a jógapózt. 
 
Figyelj, hogy a térdek maradjanak csípőszélességben, ne ssenek ki oldalra.
 
Olyan gerincbetegségnél, ahol fájdalmat, rossz érzést tapasztsz ne csináld. Csukló vagy váll sérülés esetén se végezd. Nagyfokú kimerültséggel se csináld ezt az ászanát. 
 
A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el.

Ha szeretnél jógában elmélyedni, elsajátítani a pózok helyes kivitelezését, szeretettel várunk Kezdő Jógatanfolyamainkra és személyre szabott, igényeidhez, aktuális állapotodhoz igazított  magán órákra. 

https://www.eljharmoniaban.hu/kezdo-jogatanfolyam 
 
Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati
Vitai Kati
Latest posts by Vitai Kati (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Tégy a Gerinced egészségéért! – Csakrászana (kerékállás)

| Vitai Kati
0