Anyák jógakönyve

Geeta Iyengar, Rita Keller és Kerstin Khattab:
Iyengar jóga anyáknak.
Biztonságos gyakorlás várandósoknak és kismamáknak.
(Eredeti angol címe: Iyengar Yoga for Motherhood. Safe practice for Expectant and New Mothers – magyar fordítása még nincs).
New York-Tel Aviv: Sterling Kiadó, 2010. 464 oldal, 35 USD

Ezt a könyvet látva a kismamáknak jógázni, a jógázóknak pedig teherbe esni támad kedve. Csodálatos, inspiráló és biztonságos útmutató közel félezer oldalon nemcsak várandósoknak, de minden nőnek, gyakorlóknak és oktatóknak egyaránt.

Ámbár a hatha jóga általánosan az emberi testre van jótékony hatással, mégis, mivel eredetileg a pózokat férfiak dolgozták ki férfiaknak, a nők jógagyakorlásukban figyelembe kell vegyék, hogy a testük másképp működik, így néha külön odafigyelést igényel. Különösen igaz ez a női lét olyan szakaszaira, mint például a menstruáció, a terhesség, vagy a menopauza.

Az Iyengar iskola mindig is élen járt a női jógagyakorlás kérdéseinek boncolgatásában. Csak néhány kiemelkedőbb példa: Geeta Iyengar, B. K. S. Iyengar lánya 1983-ban jelentette meg Jóga: drágakő nőknek (Yoga: a gem for women – magyar fordítása még nincs) címú úttörő munkáját. Ezt követte Lois Steinberg Geeta útmutatója a nők jógagyakorlásához című könyve (Geeta’s Guide to a Woman’s Yoga Practice, 2005 – magyar fordítása még nincs). Egy másik figyelemre méltó kiadvány ebben a tematikában Bobby Clennell Nők jógakönyve (The Woman’s Yoga Book, 2007– magyar fordítása még nincs).

Ebben a sorban a legfrissebb kiadvány ez a mostani, amely ezúttal egy specifikus élethelyzetre, a várandósságra fókuszál. Szerzői a fentebb is említett Geeta Iyengar, valamint Rita Keller, német szenior Iyengar jóga oktató és Kerstin Khattab, Iyengar jóga oktató és kardiológus (anya és lánya).

A bevezető fejezet általános fogalmakat tárgyal, mint például a jóga és az ajurvéda, és gyönyörű gondolatokat olvashatunk általában a nőiségről, valamint a várandósságról. Az Iyengar módszer által kifejlesztett és használt segédeszközök is bemutatásra kerülnek.

A kismamaság nem a fogantatás pillanatában kezdődik, és nem ér véget a szüléssel, így hát külön fejezetek tárgyalják a fogantatásra való felkészülést, és a szülés utáni regenerálódást, míg maga a várandósság a trimeszteres felosztás alapján kerül felvezetésre. Előbb a fogantatásra való felkészülés következik, e célból ajánlatos szekvenciákkal. A várandósság szakaszának tárgyalása teszi ki a könyv következő részét. Egy általános leírást kapunk minden egyes pózról, valamint a légzőgyakorlatokról, részletes instrukciókat a végrehajtásukhoz, továbbá kis listát a jótékony hatásukról és az ellenjavallatokról. Ezt a részt néhány rövid szekvencia zárja olyan általános várandóssági tünetekre mint például szédülés, magas vérnyomás, légszomj, illetve hátfájás. Ezután következnek a szekvenciák a várandósság három szakaszára, kezdőknek és haladóknak külön-külön. Majd maga a szülés, a közben használható pózok, légzőgyakorlatok és mantrák kerülnek bemutatásra.A következő nagy fejezet a szülés utáni regenerálódást tárgyalja, hasonló struktúrában, szekvenciákkal és kimerítő instrukciókkal.

Függelékként a szerzők tárgyalják a női anatómiát is, valamint összeállítottak egy ajurvédikus elvek alapján kidolgozott étrendet is. Masszírozás technikák is bemutatásra kerülnek mind az anya mind a baba számára. Mindezt kiegészíti egy hasznos linkgyűjtemény, problémajegyzék, szanszkrit szavak jegyzéke és általános jegyzék.
Külön említésre méltó a csodálatos illusztrációs anyag: minden póz minden variációja dokumentálva van, gyakran az ászana kivitelezésének minden lépése látható és követhető. A modell pedig egy haladó várandós jógagyakorló, akinek két terhességét kísérték végig a könyv szerzői.

Egy alapmű született, mely ajánlott olvasmány nemcsak várandósoknak, hanem várandósságra készülőknek is, haladó és kezdő jógagyakorlóknak, jógaoktatóknak, és – remélhetőleg – nőgyógyászoknak és bábáknak is. És nem csak olvasmány, de kézikönyv, elvégre szerzőinek szándéka szerint ez egy biztoságos útmutató ahhoz is, hogy bátran kipróbáljuk a benne leírtakat.

Megrendelhető többek között a kiadó és a YogaMatters honlapján, valamint itt Budapesten az Amrita Jógastúdióban.

[author-box-2]

Ez is érdekelhet...

1 Response

  1. ákos szerint:

    Ezt a könyvet feltétlen be kell szereznünk!!! 🙂
    puszika!

Anyák jógakönyve

| Forrai Réka
1