Szvámí Véda 2005. évi születésnapi beszéde

Abban a szerencsében részesültem, hogy egy évben három születésnapom is van. Ez különösnek hangzik, pedig így van. Március 24-e csupán a fizikai testem megszületésének a napja. Amennyiben azonban jóga-diksában, valódi jóga-diksában részesülsz, az egyben végigvezet a halálodon és az újjászületéseden is. Innentől fogva a korábbi tested már nem valóságos számodra, és ezzel együtt újjászületésen mégy keresztül. Ez a jógik titkainak az egyike. Ezidáig a testhez kötődtél, és a külső dolgokkal azonosultál, most pedig befelé orientálódsz. Az érzékszervek rendszerint kifelé irányulnak, a jóga-diksa megtörténtét követően azonban létrejön egy befelé ható „húzóerő”, és az érzékek egyre inkább hajlamossá válnak a befelé tekintésre. Továbbra is ellátod a világi kötelességeidet, de mindeközben a bensődben honolsz. Ez jelenti egy jógi valódi halálát és születését. A halál nem tudattalan, hanem tudatos folyamat. Voltaképpen a jóga-diksa általi újjászületés ünnepe jelenti a születésnapjaim egyikét.

A harmadik születésnapom pedig az a nap, amikor szannyásszává váltam, a lemondottak életrendjébe való belépés diksáját kaptam. Ez a nap a saját önvalónkba vetett sraddha kinyilvánításáról szól. Ekkor a saját magunk temetését ünnepeljük, s egyben a családunk előző hét generációjából adódó örökség is megtisztításra kerül. Szóval a fent említett mindhárom születésnap mindegyike alkalmat ad nekem az ünneplésre. Egy születésnapja mindenkinek van, mikor is a testének a világra jöveteléről emlékezhet meg. Eme test által tapasztaljuk meg az idő előrehaladásának megfelelő élethelyzeteket, kapcsolatokat és fizetjük meg, illetve egyenlítjük ki a karmikus adósságainkat. Amennyiben a test rendeltetésének eme céljával (a karmikus adósságok kiegyenlítésének a céljával) tisztában vagyunk, s nem feledkezünk meg róla, akkor azon a napon, amikor minden karmikus adósságot kiegyenlítünk, lemondottakká válhatunk. A vágyainkról való lemondás által szabaddá válunk. Bármilyen vágyhoz is ragaszkodunk, bármily vágyat is akarunk beteljesíteni, az e végett tett cselekedeteink, illetve annak gyümölcsei hozzánk kapcsolódnak, velünk maradnak. Mindez karmává válik, ami megkötöz, és fogva tart. Akármire is vágytam, azt a mesterem teljesítette számomra, és mesterem végtelen kegyelme által mindaz valóra vált. Fontos azonban tudnunk, hogy amennyiben akár egy jógi vagy egy szannyásza ragaszkodni kezd valamely beteljesült vágy élvezetéhez, akkor új karma kel életre, aminek egyre inkább elmélyülhetnek a megszabadulást hátráltató következményei. Ezért aztán éberen figyelem magamat, és gyakorta felteszem a kérdést: „Vajon nem kezdek-e el ragaszkodni bizonyos vágyakhoz, s nem kezdek-e el kötődni mindahhoz, ami beteljesülést hozott számomra”. Amint a ragaszkodás legkisebb jelére bukkanok, teszek ez ellen valamit belül.

A ragaszkodás amellett, hogy a vágyainkhoz kötöz bennünket, ráadásul még büszkeséget is okoz. Az indiai kultúrán belül megvan annak a hagyománya, hogy a felfuvalkodottsággal ellentétben, épphogy kicsinek érezzük magunkat, és bármi is adódik, szerények maradjunk. Amennyiben megtanuljátok, hogy hogyan tartsátok, hogyan véljétek magatokat kicsinynek, akkor váltok valóban naggyá. Azzal áldalak meg benneteket, hogy megtanuljátok, hogyan tegyétek magatokat apróvá. Erről az áldásról egyszer írtam is egy verset. Részesítsen benneteket a Guru, és takarjon be egy olyan meditációs kendővel, mely alatt mindannyian osztozni tudtok az oltalmában. Imádkozom azért, hogy a kendőm oly kiterjedt legyen, mint a Mesteremé, s hogy mindenki oltalmat találhasson alatta, aki szeretne megszabadulni a ragaszkodástól, a büszkeségtől, a kapzsiságtól és a félelmektől.

Most fordítsátok a figyelmeteket a lélegzés áramlására, és arra, ahogy ez az orrjáratokat megérinti.

Érezzétek át, ahogyan belélegeztek és kilélegeztek, hogy a légzés együtt áramlik a mantrával, és szünet nélküli folyammá válik. Figyeljétek meg, érezzétek át, ahogyan az elme, a mantra és a légzés a tudatosság eggyé váló áramlásaként betölti egész lényeteket. Váljon az egész elmétek egy kisimult, harmonikus áramlássá, majd pedig anélkül, hogy megszakítanátok ezt az áramlást, gyengéden, és finoman nyissátok ki a szemeiteket. Áldjon meg mindannyiótokat Isten és Gurudéva.

forrás: https://www.ahymsin.org/svb-birthday-blessing-2005/

fordította: Margittay Tamás

Himalájai Jóga Tradíció

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Szvámí Véda 2005. évi születésnapi beszéde

| Himalájai Jóga Tradíció
0