Természetes hormonegyensúly aromaterápiával

A hormonegyensúly alapvető meghatározója a női egészségnek, mégis leggyakrabban abban az esetben irányul rá a figyelem, ha nehezített fognatatással, várandósság megtartásának problémájával, vagy a női szerveket érintő betegségek kialakulásával, az idő előrehaladtával pedig a változókor kellemetlen tüneteivel kell szembenéznünk. Hormonális egyensúlyvesztés következtében azonban sok egyéb működési zavar is kialakulhat. A hormonok hatással vannak energia szintünkre, hangulatunkra, viselkedésünkre, agyműködésünkre, ahogy szívünk, csontjaink és emésztőszervrendszerünk működésére, állapotára is. Endokrin rendszerünk, mely a belső elválasztású mirigyek összességét jelenti (hipofízis, hipotalamusz, pajzsmirigy, csecsemő-mirigy, hasnyálmirigy, mellékvesék, nemi mirigyek), a legtöbb testi funkciónkat szabályozzák, működésük minőségét meghatározzák. Amíg a hormonokat termelő és irányító szervek összhangban vannak, szervezetünk optimálisan működik, ha egyensúlyuk felborul, számos nem kívánt kellemetlenséget okoznak.

HORMONÁLIS EGYENSÚLYVESZTÉS TÜNETEI LEHETNEK

 

 • alvási nehézségek
 • bőrproblémák
 • anyagcsere zavarok
 • étkezési zavarok
 • súlyproblémák
 • szellemi tompultság, ködös gondolkodás
 • hőhullámok
 • hangulatingadozások, depresszió
 • fejfájás, migrén
 • várandósság elmaradása
 • vetélés
 • női szerveket érintő betegségek
 • vérzési anomáliák
 • libidó csökkenés
 
A HORMONÁLIS EGYENSÚLY MEGŐRZÉSE, HELYREÁLLÍTÁSA
 
 
Ha röviden szeretném mondani, akkor úgy fogalmaznék: egy életen át tartó folyamat, mely következetes és tudatos életmódot és életvezetést igényel. Hozzátartozik a tudatosan összeállított étrend, a jól megválogatott étrendi kiegészítők alkalmazása, a kemikáliák, a környezetünkben található xenoösztrogének (melyek kívülről érkező hormonokat jelentenek) kiiktatása, a rendszeres testmozgás, stresszoldás és az alternatív támogató lehetőségek megismerése.
 
 
 
 
MIT NYÚJTHAT AZ AROMATERÁPIA?
 
Az aromaterápia holisztikus szemléletű gyógymód, amely a testi-lelki tünetek egészére összpontosít. Célja nem csupán a tünetek kezelése, hanem az azokat kiváltó ok feltárása és megszüntetése, feloldása. Előnye a gyógyszeripar, sokszor mellékhatásokat okozó termékeivel szemben, hogy természetes, ám közel sem erőtlen hatóanyagaik nem váltanak ki szervezetünkben (esetlegesen sem) újabb kezelést igénylő láncreakciókat.
 
Esszenciális olajokkal több szinten is közelíthetünk a hormonegyensúly rendezése felé. Alkalmazhatjuk a stressz által kiváltott károk elkerülésére, amely már önmagában nagy jelentőségű dolog, hiszen a stressz az, ami elsősorban kiváltója a hormonegyensúly felborulásának. Nők esetében azért kiemelkedően fontos a stressz csökkentése, mert hatására a mellékvesékben termelődő adrenalin és noradrenalin által megteremtett, eredendően, evolúciósan a meneküléshez szükséges energia „megmozdításához” termelődő kortizol folyamatosan magas szintje hosszútávon progeszteron hiányhoz, vagyis ösztrogén dominanciához vezethet önmagában is. Szervezetünk ennek a hormonnak a termelődéséhez koleszterint használ, amelyből először progeszteron, majd kortizol lesz (leegyszerűsítve), de amennyiben a túlzott stressz folyamatosan fennáll a ciklus során termelődő progeszteron is felhasználodik, illetve később nem is termelődik, meg a hormonális egyensúlyvesztés következtében, így a ciklus felborul és minden ebből fakadó következménnyel számolni kell.
 
Emellett alkalmazhatjuk célzottan is az olajokat abból a célból, hogy egy-egy hormontermelő szerv munkáját segítsük, állapotát javítsuk. Az esszenciák képesek a bennük lévő hatóanyag révén regenerálni is egy szervet, mely ezáltal képes szervezetünk harmóniájába való újra belesimulásra, ami pedig az egész rendszer működésének minőségi javulását eredményezi. 
 
Az adaptogének olyan természetes anyagok, amelyek egyrészt a mellékvesékre fejtenek ki hatást, így csökkentve a stressz káros hatásait, másrészt pedig képesek bennünket ellenállóbbá tenni a külső stresszorokkal szemben. Lényeges, hogy az ilyen típusú növényi esszenciák képesek arra, hogy ahol kell ott serkentő, ahol kell ott mérséklő hatást fejtsenek ki, ezáltal teremtve harmóniát, egyensúlyt szervezetünkben.
 
 
 
MELY ESSZENCIÁLIS OLAJOK SEGÍTHETNEK?
 
Már hazánkban is elérhetőek olyan magas minőségű, terápiás tisztaságú esszenciák, amelyek teljes mértékben biztonságosan alkalmazhatóak. Fontos, hogy ha az aromaterápia hatékony eszköztárát hívjuk segítségül ne legyünk megalkuvóak, mert a nem minőségi, olcsó termékek legjobb esetben csak nem érik el a kívánt hatást, rosszabb esetben azonban szintetikus tartalmuk, természetazonosnak állított állaguk károkat okozhat!
 
A teljesség igény nélkül szeretnék bemutatni néhány olyan olajat, ami segítségre lehet abban, hogy az endokrin rendszer munkája újra harmonikus legyen.
 
MELLÉKVESÉK TÁMOGATÁSA – bazsalikom, bergamott, levendula
 
A bazsalikom, mint a mellékvesék legfőbb segítője, támogathat abban, hogy a nap során felhalmozódott feszültségeket könnyebben viseljük. Stresszoldó hatása jól ismert, azonban azok számára is kifejezetten ajánlott, akiket az egyéb stresszoldó esszenciák álmosítanak, mint például a levendula. 
Megtehetjük, hogy a nap során néhány alkalommal belélegezzük, vagy a fülkagyló, fülcimpa területére masszírozzuk, esetleg pulzuspontokra tesszük.
 
A bergamott hangulatjavító hatású, szintén oldja a stresszt és belső kiegyensúlyozottsághoz segít. Leginkább az olyan feszültségeinket simíthatjuk ki vele, amelyet egy tárgyalás, prezentáció, előadás jelenthet. Támogat a túlzott megfelelési kényszer nyomásából való felszabadulásban, s ezzel együtt segít hozzá a fokozottabb jólteljesítéshez.
 
Egy nehéz munkanap után nem könnyű a pihentető alvás állapotát elérni. A levendula párologtatásával azonban közvetlenül hatunk a limbikus rendszerre, mely többek között alvásunk minőségét is befolyásolja, meghatározza. Akár a párnánkra is cseppenthetünk belőle, vagy mélyeket lélegezhetünk elalvás előtt az üvegből, hogy hamarabb érkezzen álom a szemünkre.
 
PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁK – mirha, szegfűszeg, borsmenta
 
Az általa termelt hormonok szabályozzák eneriaszintünket, anyagcserénket, emésztési folyamatainkat, izomaink és agyunk működését. Kiegyensúlyozz működése elengedhetetlen ahhoz, hogy testileg-lelkileg egyaránt jól érezd magad, képes legyél teljesíteni. Amolyan lassító-gyorsító szerepe van, leginkább a szervek, de az egész működésének sebességét befolyásolják.
 
A pajzsmirigy problémák esetén megkülönböztetjük a túlműködést és az alulműködést. Bár vannak hasonlóságok, más-más terápiát igényelnek. Ami az egyik esetben alkalmazható, a másik esetben kerülendő. Ilyen például a mozgásterápia, vagy jógaterápia, ami túlműködéses esetben kifejezetten kerülendő!
 
A mirha és a tömjén olaj túlműködés és alulműködés esetén is alkalmazható. Segítenek abban, hogy a pajzsmirigy kiegyenlítetten működjön. 
 
A mirha szeszkviterpén tartalma igen magas (75%), ami jelentős segítséget nyújt a pajzsmirigy számára. Tömjénnel fokozhatjuk a hatását, mivel annak monoterpén hatóanyagával kiegészülve erőteljes támogatást adnak sejt, illetve DNS szinten. Hozzájárulnak az immunrendszer, illetve az idegrendszert normális működéséhez.
 
További támogatást jelent a szegfűszegolaj és bors-, illetve fodormenta alkalmazása. Túlműködés esetén a fenyőluc kifejezetten ajánlott.
 
MÁJ ÉS HASNYÁLMIRIGY – gréfruit, fahéj, citrusok
 
A máj meghatározza a kiegyensúlyozott hormontermelődést azáltal, hogy a dolga végzett hormonok szűrését végzi. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy az agyalapi mirigy azt érzékeli, hogy a vér hormonszintje megfelelő és nem indukálja a hormontermelő szerveket további munkára. Ebben az esetben szintén egyensúlyvesztett állapot következik be szervezetünkben.
 
A hasnyálmirigy részét képező Langerhans-szigetek felelősek azért, hogy a cukrot hogyan emészti és használja fel szervezetünk. Amennyiben ezek a sejtek sérülnek, funkciójukat nem töltik be megfelelően, inzulin problémák, cukorbetegség állhat elő.
 
Mindkét esetben egy fontos esszencia a d-limonént tartalmazó gréfruit olaj, amely képes teljes regenerációt előidézni az említett területeken. Gréfruit esszenciával a máj és a hasnyálmirigy munkáját is megtámogathatjuk, valamint megszüntethetjük vele a bennük zajló gyulladásos folyamatokat. Májunk működését a különböző citrusfélék esszenciáival tovább segthetjük.
 
A hasnyálmirigy vonatkozásában megemlítendő még a fahéjolaj, amely segíti az inzulin szabályozását, így a már kialakult cukorbetegségek kezelésében hatékonyan alkalmazható, illetve mivel a hirtelen támoadt cukoráhságet is kioltja, preventív jellege sem jelentéktelen.
 
 
 
 
NŐI NEMISZERVEK – muskotályzsálya, kakukkfű, szantálfa, rozmaring
 
Gyógynövényeket, nvényi hatóanyagokat, esszenciákat réges régen használnak az emberek egészségük helyreállíta, szerveik és szervrendszereik működésének és harmóniájuk egyensúlyának megtartása céljából. A nők számára számos esszenciát tartogat a természet patikája, hogy a hormonok által okozott problémákat, a ciklus során megélt kellemetlen tüneteket enyhítsék, ahogy kísérnek e növényi erők válrandósságunk és a szülés idején is. 
 
A muskotályzsálya és a barátcserje kiemelkedő abban, hogy az ösztrogén dominancia bizonyos típusait rendezzük és megszüntessük. Az ösztorgén dominancia áll számos egészségügyi probléma hétterében, mint a meddősség, pcos, mióma, daganatos megbetegedések, de a ciklus során fellépő kellemetlenségekért, pms tünetekért, fájdalmas menstruációért is felelős.
 

Az ösztrogén dominancia kialakulásában nagy szerepe van a helytelen-, tápanyaghiányos táplálkozásnak, az elhízásnak, a bennünket körülvevő vegyszereknek, a fényhiánynak (D-vitamin hiány), stressznek, szintetikus hormonpótlásoknak, fogamzásgátlók fogyasztásának (stb), de amikor a szervezetben alacsony a progeszteron szint, az össztrogén szintén túlsúlyba kerül.

Egy 2014-ben végzett tanulmány megállapította, hogy a muskotályzsálya esszencia inhalációja 36% -kal csökkentette a kortizolszintet és javította a pajzsmirigy hormonszintjét (TSH). A kutatók beszámolója szerint a muskotályzsálya olaj szignifikáns hatást gyakorolt ​​a kortizol csökkentésére és antidepresszáns, hangulatjavító hatással rendelkezik.

(A muskotályzsálya egyébként az egyik fontos „szülőolaj” is, erről még egy másik alkalommal írok…)

A kakkukfű esszenciája abban tud segíteni, hogy kiegyenlíti a különböző hormonokat a szervezetben, így az ösztrogén és progeszteron szinteket is segít egyensúlyba hozni. A progeszteron is felelős a fogantatási problémák, sorozatos vetélések, a női szerveket érintő megbetegedések (PCOS) és depresszió kialakulásáért.

Fogyasztása, alkalmazása nem csak nőknek kifejezetten jótékony, de a férfiaknak is segít, hiszen sajnos az ösztrogén dominancia őket is érinti és rombolja.

Szantálfaolaj alkalmazásával mind a férfiakban, mind a nőkben a tesztroszteron szint egyensúlyban tartásáért tehetünk.

A tesztoszteron túlsúly, melynek oka sokszor a pajzsmirigy problémákban, mellékvese működési zavarában, a petefészkek betegségében keresendő, olyan kellemetlen tünetek okozója, mint a férfias jellegű hajhullás, túlzott szőrnövekedés, testsúlyproblémák és a gyermekáldás elmaradása. Férfiaknál a testtömegre, az izomzatra, szőrnövekedésre és a libidóra fejti ki hatását.

A tesztroszteron mindkét nem életminőségét jelentősen befolyásolja. 

 
A rozmaring nekünk nőknek kiemelkedő hatású esszencia, mely jelentős hatással bír a méhünkre és a petefészkek működésére. Szervezetünkbe jutva a progeszteron szint emelésében tud jelentős eredményt elérni. 
 
Fontosnak tartom arról szót ejteni, hogy a hormonproblémák lelki háttere sohasem elhanyagolható. A hormonok, mint legfinomabb szintű hírvivőink belső rendszerünkben megjelenítik a külső forrásokból származó ingerek által kiváltott válaszreakcióinkat, érzelmi működseink mintáit. A különböző endokrin szervekhez kapcsolódó működési zavarok megmutatják érzelmeink szintjén pontosan milyen problémák hoztak lére gtakat, elakadásokat bennünk, hol és milyen működési zavarok vannak jelen érzelmi életünkben. 
 
Hormonális egyensúlyunk helyreállításának fontos része az is, hogy megtaláljuk és feloldjuk magunkban azokat a blokkokat, amelyek elzárnak bennünket például a pajzsmirigy kapcsán a szabad, őszinte és egyenes, önmagunkhoz hű önkifejezéstől, hangadástól, vagy a hasnyálmirigy betegségei esetén az életet megédesítő szeretet elfogadásától, megélésétől és kifejezésétől. 
 
Ezekben a kérdésekben nincsenek sablonok. Összetett, több területre kiterjedő problémák esetén, még az pszichoszomtaikában jártas hozzáértő útmutatásával is, csakis magunk számára tudjuk kiásni mélységeinkből azokat a válaszokat, amelyek segítenek abban, hogy ne csak tünetileg kezeljük, vagy nyomjuk el problémáinkat, hanem megértsük és megoldjuk belső működéseink diszharmóniáját.
 
Az esszenciák hatásai ilyen szempontból energetikai jelentősek… de erről egy következő bejegyzésben!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tudj meg többet a doTERRA  esszenciákról! 
 
 
FIGYELEM! A leírtak nem jelentenek terápiás útmutatást, csupán ismeretterjesztő jellegűek! 
 
Amennyiben konkrét kérdésed van, női testi-lelki problémáid megoldásához, női szerveid egészségének helyreállításához,  működésüknek támogatásához, hormonegyensúlyod helyreállításához a természetgyógyászat, aromaterápia és világ legmagasabb minőségét képviselő terápiás CPTG minősítésű esszenciái által kínált lehetőségeket hívnád segítségül, keress engem bizalommal!
 
     
 
Regősvölgyi Regina 
természetgyógyász
 
info@regosvolgyiregina.hu
 
 
 
 
 
 
Regősvölgyi Regina
Latest posts by Regősvölgyi Regina (see all)

Ez is érdekelhet...

Természetes hormonegyensúly aromaterápiával

| Regősvölgyi Regina
0