A Sivánanda jógatradícióról

„Azért jöttél a Földre, hogy megleld a legmagasabb rendű boldogságot.” –mondja szvámi Sivánanda.

Minden kor embere erre szomjazik, ezt keresi, kutatja az egész világban.  Az anyagi vágyak beteljesülése azonban csak ideig-óráig nyújtanak örömet. Akkor hol lelhetjük meg a legmagasabb rendű boldogságot?

A jóga filozófia szerint mindaddig a születés és halál körforgásának csapdájában maradunk, amíg nem ismerjük fel valódi halhatatlan, határtalan tudással és boldogsággal teli Önvalónkat. Ezt csakis emberi testben érhetjük el, ezért a jóga szerint az emberi születésnek ez az egyetlen célja.

Az erre vonatkozó tudást biztosítja a jóga. A jógatradíció feladata, hogy az anyagi világ teremtésekor kinyilatkoztatott Isteni tanításokat megőrizze és továbbadja minden kor emberének.

Sivánanda tradíció

Szvámi Jógaszvarupánanda üzenete a magyarországi jógázóknak:

“Szvámi Sivánanda Malajziából jött a Himalájába az 1920-as években. Ezután kezdte gyakorolni a jogát, mert tudomására jutott, hogy a jóga egy nagyon ősi tudomány. Orvosként felismerte, hogy bár az orvos írja fel a gyógyszert, de a betegséget Isten gyógyítja.
Meg akarta tudni, érteni, tapasztalni, hogy mi az isteni elv minden testben.
Ezért elkezdte gyakorolni a jógát, szentírásokat tanulmányozott és bármilyen gondolata támadt, azt lejegyezte. Több mint 560 könyvet írt mindenféle témában.
Felismerte, hogy egy Igazság és egy Isten van. Egyedül ez hozhat békét és harmóniát az egész emberiség számára.

Szintén ráébredt, felfedezte minden vallás alapvető egységét, és hangsúlyozottan kijelentette: minden spirituális gyakorlás lényege, és minden vallás lényege két mondatban megfogalmazható:

Légy jó! és Tégy jót!

Ahhoz, hogy valaki jó legyen egészségesnek és boldognak kell lennie. Ehhez gyakorolni kell az ászanákat, pránájámákat,  dzsapázni és meditálni kell. Ekkor belül az ember egészségesnek, boldognak és békésnek érzi magát, és másokon is képes segíteni, amennyire csak tőle telik.
Sivánanda szintén hangsúlyozottan kijelentette: a betegek, szegények és rászorulók szolgálata az Úr imádatának a legkönnyebb módja. És megalapította az Isteni Élet Társaságát, melynek alapja minden vallás lényegi tanítása:

szolgálj, szeress, adj, tisztulj, meditálj, ismerd meg valódi ÉN-edet, légy jó, tégy jót.
Ez az isteni élet lényege. Gyakoroljátok ezt és legyetek egészségesek, boldogok. Vigyetek békét a családtagjaitok és ismerőseitek életébe. Ez az én szeretetteli kérésem hozzátok. Mindenkinek a legjobbakat kívánom.”

Sivánanda mestert még életében szentként tisztelték. Szadgurunak, azaz olyan tanítónak nevezték, aki eggyé vált az Igazsággal, tanítványai között találhatjuk pl.: Szatjánanda, Csidánanda, Vénkatésánanda és Visnu-dévánanda mestereket.

A jóga szintézis fogalma a nevéhez fűződik, miszerint a 4 fő folyamatból (rádzsa-, dzsnyána-, bhakti-, karma-jóga)* válasszunk ki egyet, mely hozzánk legközelebb áll, de vigyük mellette a többit is. Ily módon gyors eredményeket érhetünk el az Önvalónkhoz vezető úton.

Azt hirdette, hogy egyetlen vallás létezik: a szeretet vallása. A jógát mindenki gyakorolhatja vallási, nemi hovatartozástól függetlenül, minden vallást gyakorlónak pedig segíti elmélyíteni a saját vallását. Vallásközi konferenciákat szervezett, nagy sikerrel.

Hogyan jutottak el a tanításai a nyugati világba?

Az 50-es évek végén küldte el egyik tanítványát Szvámí Visnu-dévánandát Kanadába, hogy az ott élő embereknek is segítségére legyenek a jóga tanításai. Ő alapította meg a Sivánanda Jóga Védanta szervezetet, melynek ma a világban több mint 800 képviselete van. Szvámi Visnu-dévánanda a nyugati ember életmódját megvizsgálva a jóga tanításait 5 alapelv köré csoportosította, melyek a következők:

  1. helyes testgyakorlás (risikési** 12 alapászana)
  2. helyes légzés (pránájámák)
  3. helyes relaxáció (háromszíntű: testi-mentális-lelki)
  4. helyes táplálkozás (laktovegetáriánus)
  5. pozitív gondolkodás és meditáció

Hogyan működik ez ma a gyakorlatban?

Jóga alaptanfolyamon megismerkedünk az 5 alapelvvel, melyet fokozatosan tud mindenki elsajátítani és beépíteni az életébe. A gyakorló foglalkozásokon lehet elmélyíteni a megtanultakat. A 4 jóga folyamat elemei fellelhetők egy gyakorló foglalkozáson is pl. a foglalkoz

Keserű Aranka

Ez is érdekelhet...

A Sivánanda jógatradícióról

| Keserű Aranka
0