Siva, az anyagi teremtés “legmacsóbb” alakja…

A Védikus irodalomban millió és egy helyen feltűnik az a narratíva, hogy Siva “a férfi” a teremtésben. Mert amellett, hogy Ő egy tökéletes jógi, és egy tökéletes spirituális tudással bíró lény, amellett az ebben a világban bemutatott életben, Siva rendelkezik egy erős, hajthatatlan, védelmet nyújtó férfi önazonossággal is! 

Ehhez természetesen az is kell, hogy mellett ott legyen ” a nő”, hiszen maga a férfi kép teljesen átalakul, ha nincsen ott a nő. Lásd pl. a szerzeteseket, akik egy idő után nem annyira férfiként nyilvánulnak meg, vagy nem annyira férfinek tűnnek, hanem inkább tanárnak, spirituális segítőnek, ami egy sokkal semlegesebb kép, a férfi jelenségnél.

Szóval Siva “a férfi” mert mellette ott van Párvati dévi, “a nő”.

És, hogy ez mennyire fontos? Íme egy csodálatos ábrázolás egy kevésbé ismert karnatakai templomból, egy nagyon jól ismert történetből! Az óceánok kiköpülése vagyis a Szamudra Manthana leírása a Védák egy legismertebb története, az egyik vezérfonala, ha úgy tetszik.

Ugyanis ebben a történetben kerül megnyilvánulásra Dhanvantari és az Ájurvéda, Maga Laksmi dévi, egy csomó apszara lány, akik nem mellesleg a világ legszebb női, a Kámadhénu boci, Visnu íja, Indra elefántja, Krisna medálja a Kaustubha és millió más áldás, nem is beszélve a halhatatlanság nektárjáról! És ezek a szereplők több száz, több ezer további történetben tűnnek fel a Védák minden részeben! 

A Szamudra Manthana történet egyik része az, hogy a kiköpüléskor felszínre kerülő tisztátalanságok egy olyan potens méreg formájában nyilvánulnak meg, hogy maga a világ túlélése is veszélybe került. Így Siva, hogy mindenkit megmentsen, megissza ezt a mérget, aminek hatására elkékül a torka, és innentől kezdve Sivát Nlakanthaként is kék torkúként is ismerik.

Ami viszont kevésbé ismert az az, hogy miután Siva torka elkékült Párvati annyira félteni kezdte Sivát, hogy azonnal odatette kezeit szerelme torkára, és ezzel Ő maga állította meg a méreg tovább terjedését Siva szervezetében! Ez látható a megosztott képen! 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a védikus kultúrtudományok szakértője

 

Baktai Ádám

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Siva, az anyagi teremtés “legmacsóbb” alakja…

| Baktai Ádám
0