Ősi gyógymód modern nőknek

Áldott világban élünk. Földanyánk, s a körülöttünk lélegző Természet mindent megad nekünk, ami táplál és gyógyít bennünket. Sajnos egyre kevesebben ismerjük a növényekben lakó gyógyító erőket, ahogy széles körben teret nyert a gyógyszergyárak vegyszervilága. (Köszönhető ez a természettől való eltávolodásnak és a hatalmas lobbinak, amely mögött jelentős gazdasági érdekek húzódnak.) A többségnek egyszerűbb a kétes hatásmechanizmusú, számos mellékhatással rendelkező kemikáliákra hagyatkozni, miközben erdőink és mezőink telve vannak mindazokkal az értékes gyógynövényekkel, melyek egyszerű és könnyen kivitelezhető felhasználási módok és eljárások által lehetőséget kínálva támogatják és segítik testünket és lelkünket egészségünk fenntartásában. 
 
Női testünk érzékeny szerkezet. Egyáltalán nem mindegy mivel és hogyan fogunk hozzá gyógyításához, ha szükség van rá. Fontos felismerni annak jelentőségét, hogy megválogatjuk milyen módszerekkel,  eszközökkel, gyógyító-szerekkel szeretnénk helyreállítani felborult egyensúlyát. Minden hatással van egész lényünkre, amivel kapcsolatba kerülünk külsőleg, belsőleg. Nyomot hagynak, folyamatok láncolatát indítják, befolyásolják, hosszú és rövid távon hatnak. S bár nagyon fontosnak tartom, hogy éljünk a modern orvoslás diagnosztizálási képességének előnyeivel, gyógyulásunk idején azonban érdemes élni az alternatív gyógyászat kínálta eszközökkel (is).
 
Az ősi idők asszonyai értékes gyógyítási praktikákat hagytak ránk, melyeket felelevenítve és alkalmazva mi, modern kori nők, sokat tehetünk méhünk egészségének helyreállítása és fenntartása érdekében. A yoni gőzölés praktikája a világ számos pontján elismert és előszeretettel alkalmazott gyógymód, amely a közép- és dél-amerikai, mexikói (mint ba-hoes), koreai (mint chaiyok), s a keleti gyógyító asszonyok tapasztalatai alapján maradt ránk. Széles körben alkalmazható módszer, amely rengeteg jótékony hatással bír:
 
– enyhíti a hasi és kismedencei fájdalmakat
– enyhíti a PMS tüneteit és a menstruációs görcsöket
– segíti a méh gyógyulását
– regenerálja a sérült szöveteket
– hatással van a hormonegyensúlyra
– megtisztítja a hüvelyt a gombáktól és baktériumoktól
– méregteleníti és erősíti a méhet
– gyógyítja a méh sejtburjánzásos elváltozásait, mint polip, mióma, daganatok
– gyógyítja a cisztás elváltozásokat
– kiegyensúlyozza a 1-2. csakrák működését
– megtisztítja a méhet a szexuális és érzelmi traumák emlékeitől
– stimulálja a szexuális energiát
– enyhíti a változókori tüneteket
– segíti és fokozza a termékenységet
– szülés után támogatja a méh öszehúzódását és regenerálódását
 
A híres maya gyógyító Rosita Arvigo, aki kidolgozója az Arvigo technikának (Maya Hasi Terápia) a hüvelyi gőzölés rendszeres végzését javasolja minden nő számára.
 
Méhünk virágzásának érkezése előtt 3-4 nappal kezdve alkalmazását segíthetjük  méh teljesebb tisztulását, a Holdidőt követően pedig támogathatjuk a méh falának újjáépülését. Menstruációnk alatt a módszer alkalmazása nem javasolt. 
 
Maga a gőzölés nem igényel nagyobb előkészítést, mint egy arcgőzölés. A legjobb ha friss, magunk által termesztett gyógynövényt használunk, de ha erre nincs lehetőség, minőségi, szárított változatuk is hatékonyan alkalmazható. Fehér-, vagy fekete ürömből, kamillából, oregánóból, rozmaringból, cickafarkból, gyöngyajakból, körömvirágból, vagy épp bojtorjánból (attól függően hogy milyen céllal végezzük a gőzölést) forrázatot készítünk*, majd amikor megfelelő hőmérsékletűre hűlt fölé kuporodunk, deréktól lefelé sátrat vonva magunk köré vastag takaróval, ami benttartja a gőzt, mintha csak szaunában lennénk. Bizonyos leírások javasolják a WC-ben való elhelyezést és az arra való ráülést, de számomra ez nem keltette a higiénikusság érzetét. Kereshetünk egy alkalmas vödröt, vagy átalakíthatunk egy fonott kosarat, levágva az alját, hogy speciális yoni szaunát alakítsunk ki magunknak. Jóga eszközöket forgalamzó webáruházakban lehet kapni egy speciális eszközt, amit a fejállás gyakorlatához használnak, aminek emlékeztet a formája a WC ülődeszkájára. Kényelmesen körül párnázott, érdemes utána nézni, ha a gőzölés közben szeretnénk komfortosan érezni magunkat. 
 
A gőzölés folyamata 1 órán át tart. Ebből legalább fél órát töltünk a gőz fölött, s fél órát ezt követően a meleg ágyban. Magának a gőzölésnek hatékony stresszoldó és lazító hatása van, támogatja a lelki elengedés folyamatait, így alkalmas arra, hogy mély méh meditációba merüljünk közben, amit majd egy gyógyító álmokat hozó alvás követ. 
 
 
 
 
*a gyógynövényeket a célnak megfelelően, hozzáértő szakember útmutatása alapján válogassuk, keverjük és alkalmazzuk!
 

Az emberi test csodálatosan megalkotott mestermű, s a női test különösen ámulatba ejtő. Azon túl, hogy képes életet hozni a világba, olyan eszközökkel és lehetőséggel ruházza fel a nőket, melyek által képessé válhatunk önmagunk megújítására és gyógyítására. A női szenzibilitás, fogékonyság a finomabb érzetek, érzelmek, erők és energiák felé megnyitja azokat a kapukat bennünk, melyeken keresztül egészen finom szinteken válunk képessé kapcsolatba lépni és kommunikálni testünkkel, s hatni a benne zajló folyamatokra, s ezáltal gyógyítani önmagunkat.

 
Az év elejére ütemezett szűrővizsgálaton állapították meg, hogy a méhemben polipok vannak. Az orvosom mindenképpen műtéti eltávolítást javasolt, úgy vélte ez elkerülhetetlen lesz. Számomra azonban nem volt opció az, hogy a méhemet bármilyen tekintetben is művi úton bolygassák, így időt kértem… Néhány éve, mióta volt egy szomorú tapasztalatom egy várandósságból adódóan, sokat fogalakozom a nőiséggel, szakralitással, a női test bölcsességével és üzeneteivel, így tudtam arról, hogy nekünk nőknek számos eszköz áll rendelekzésünkre ahhoz, hogy képesek legyünk újra egészségessé tenni méhünket és női szerveinket. Bár meg voltak a napi rutin gyakorlataim elkezdtem összegyűjteni azokat a dolgokat, amelyekkel felvértezve felvehetem a harcot a problémával, megtisztítva méhemet mindentől, aminek nincs helye annak terében. Használtam és bővíteni kezdtem az eddig megszerzett tudásom, megismertem más nők és asszonyok gondolatait, intuitív meglátásait, praktikáit. Volt, amit elvetettem, s volt, amelyet a tapasztalat próbájának vetettem alá. 
 
Gyógyulásunk mindig egy mélybeszállás. Alá kell ásni minden megkopott, szinte már elfeledett gondolatnak, emléknek, ami női szerveink normálistól eltérő működéséhez vezetett bennünket. A harc, ahogy az előbb fogalmaztam nem a testünk ellen irányul, hanem az ellen a részünk ellen, vagy éppen az ellen a részünkért, amelyik korábban nem volt képes a szembenézésre, szembesülésre, őszinteségre, megoldásra, feldolgozásra életünk eseményeivel, megéléseivel kapcsolatban. Betegségeink mindig nagyon pontosan fogalmaznak, ha nem értjük az üzenet lényegét az éppen azért van, amiért akkor sem tudtunk szembenézni a problémával, amikor még azt a külvilágban lett volna lehetőség kezelni. De a testben nincs hazugság… addig kell forgatni, ízlelgetni, körbenézni a betegség, vagy elváltozás szimbólumait, míg az elme kontemplatív nyitottsága meg nem mutatja a kiváltó okot, vagy épp a gyógyulás lehetéséges módját.
 
„Minden gyógyulás öngyógyítás” – mondja az ősi görög bölcsesség, s valóban így van. Ahogy sorsunk alakulása, úgy egészségünk záloga is kezünkben van. De mit tehetünk pontosan, ha női szerveinknek van szüksége gyógyító erőnk mozgósítására?
 
Számomra az első lépés az volt, hogy odáig eljussak, hogy a testem nem az ellenségemmé vált, csupán arra figyelmeztet, hogy valamilyen problémának a megoldása nélkül önmagamban nem haladhatok tovább. Történt velem, bennem valami, ami felett nem szabad átsiklania a figyelmemnek. Nem kudarcot vallottam, hanem lehetőséget kaptam, s hálás lehetek, mert tanulni és fejlődni fogok a gyógyulás útján. Szövetséget kötöttem hát önmagammal. Testemmel és elmémmel, s nőiségemnél fogva rám ruházott erőmmel. – úgy gondolom ezek a legfontosabbak, s egyúttal az első lépések is a gyógyulás felé.
 
Alaposan szemügyre vettem a betegség szimbólumait a szakirodalomban, de többet jelentett arra hagyatkozni, ami ezzel kapcsolatban intuitív szinten megjelent bennem kontemplációs gyakorlataimban. Próbáltam minél jobban megragadni a probléma lényegét, s mentális gyakorlataimban a test-elme kommunikációt kiterjeszteni magának a polipnak a megszólítására is, a leggyorsabb út az egyenes elve alapján. S lám-lám, egyszer csak beszélni kezdett… Minden mentális gyakorlat után írtam, rajzoltam, alkottam, hogy engedjem a lelkemnek a maga eszközeivel megfogalmazni a mondandóját. A törekvésem nem az intellektuális kimondásokra és megfogalmazásokra irányult, hanem hogy engedjem a méhemet beszélni: színekben, képekben, érzetekben, érzésekben és érzelmekben.
 
Hiszem, hogy a megoldást a mentális gyakorlatok adják a betegségek esetében leginkább, de a gyógyulást a test szintjén is segíteni kell, hiszen a test szintjén alakulnak ki. Ez volt az én receptem:
 
1. Természetes progeszteron készítmény, amely nagyon hatékony a legtöbb női betegség kezelésében. Fontos, hogy csak szakképzett hormonegyensúly tanácsadó útmutatása alapján használjuk, egy alapos hormonkép felállítását követően.
 
2. Étrendi változások, ami azt jelentette az esetemben, hogy nagy mértékben kivontam az étrendemből a tejet és tejterméket, a tojást, a színezékkel, tartósítószerrel és ízfokozókkal toldott élelmiszereket. Fokozatosan lemondtam a cukorról és minimálisra csökkentettem a húsfogyasztást. Vitaminokat alkalmaztam: D, C és friss búzafűvel is kiegészítettem az étrendem.
 
3. Speciális női testgyakorlatokat végeztem meditatív, testtudatos jelenléttel, melyek segítettek elmélyíteni a kapcsolatot a női szervekkel, kifejezettem a méhemmel, s fokozták a benne való tudatosságom.
 
4. Ricinuslajos méhmasszázst és pakolást alkalmaztam hetente 3 alkalommal, valamint speciális gyógynövényes méhgőzölést. 
 
5. Speciális, a méhre fókszáló relaxációs, kontemplatív és meditációs gyakorlatokat folytattam. Használtam imaginációs technikákat, melyek által „újra fogalmaztam” méhem terét. 
 
6. + egy kis női mágia 
 
3 hónap után mentem ismét kontrollra, ahol még mindig változatlan volt a helyzet… az orvos persze, már teljesen értetlenkedett, hogy miért nem engedem megműttetni magam, hiszen ez nem fog változni az eljárás pedig rutin műtét. Egész egyszerűen azért, mert bíztam a testemben, a méhemben lakozó erőben, s női erőm hatalmában, valamint azokban az alternatív terápiák és eszközök és nem adtam fel. Hálás vagyok magamnak ezért. 
 
Fél év elteltével, hogy megkaptam a diagnózist, a napokban újra kontrollra mentem. Nyoma sem volt egyetlen polipnak sem, a méhem egészséges, tiszta és erős, épp ahogy szerettem volna. Mindez a tapasztalat elegendő bizonyíték volt számomra, hogy lehetséges felébreszteni és működésbe hozni testünk öngyógyító erőit, s arra is, hogy ha képesek vagyunk felszabadítani, szabadon engedni zabolátlan női energiáinkat akár korábbról hozott, akár életünk feldolgozatlan, vagy tévesen integrált eseményeinek rablánca alól, akkor testünk és lelkünk újra ragyogóvá, erőssé és termékennyé válik, s tovább léphetünk személyes fejlődésünk útján immár tudatosan felismert és elérhető vált női erőnk és hatalmunk birtokában. 
 
Az egészséges  női életmód alapja, hogy rátalálunk és együtt áramlunk természetes ritmusunkkal. Akkor tehetünk a legtöbbet önmagunkért, ha figyelembe vesszük azt, hogy éppen ciklusunk aktuális szakasza mire hív bennünket. A nők leginkább akkor válnak kimerültté és akkor alakítanak ki magukban betegségeket, ha megtagadják ezt a ritmust, illetve ha elveszítik önmagukkal lélekkapcsolatukat. Ha felfedezzük, hogy azokat a minőségeket, amelyek hétről hétre működnek bennünk és folytonos változásukkal állandó körforgást hoznak létre életünkben, sokat tehetünk azért, hogy energia takarékosabban, erőinket optimalizálva működjünk. 
 
Egy nő természetes módon halad a hónap során a menstruációt követően egy kifelé irányuló, aktívabb szakaszból a befelé forduló, belső munkára hívó szakasz felé. Megtehetjük, hogy tudatosítva ezt megengedjük magunknak a női létből fakadó változékonyságot. Mikor helyesen éljük ezt meg a szeszélyességet felváltja kiegyensúlyozottság,  a frusztráltságot pedig az életöröm.
 
Persze a ciklus ismeretén és a vele való együttműködésen túl még sok minden van, amire odafigyelve egy nő nem csak lélekben, de testben is egészségessebbé válhat. Egyszerű életmód elvek segíthetnek abban, hogy támogassuk önmagunkat. Ilyen például a ciklusunknak megfelelő étkezés. Támogatva a folyamatot megtapasztalhatjuk, hogy egy a táplálkozási szokásainkban tett kisebb változás is segít könnyebben megélni a menstruáció előtti időszak és magának a menstruációnak a tüneteit. És persze… ha testben jól működünk, lelkileg és szellemileg is kedvezőbb állapothoz segíthetjük magunkat. 
 
Az egészséges táplálkozás terén rengeteg információt szerezhetünk. Az elmúlt évtizedekben rendkívül felkapott téma. Olyannyira, hogy néha már átláthatatlanná válik a sok információ és nehéz eldönteni melyik is lenne számunkra leginkább kedvező: a makrobiotikus, a vega, a vegan, a vércsoport szerinti, a paleo és ki tudja még hány étkezési módról olvashatunk. Fontos, hogy ne szimpátia, vagy a trend hatására tegyük le a voksunkat valamelyik mellett, hanem az ételek ránk gyakorolt hatásainak tudatosításával találjuk meg a számunkra leginkább kedvező étkezési módot, akár csupán ránk jellemző, teljesen egyedi módon. 
 
Tudni kell, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek általában sem kedveznek az egészségnek, de a női egészség számára kifejezetten ártalmasak. Ilyenek például finomított ételek, maga a cukor és azok a tejtermékek és húsok, amelyek nem házi előállításúak. Ezeket általában rengeteg antibiotikum és hormon járja át, amely elfogyasztva hatással vannak a női szervek működésére. A nők egészségügyi problémáinka 90%-ben össztrogén dominancia áll, amely nagyban köszönhető az élelmiszeriparnak. Érdemes nagy figyelemet fordítani arra, hogy amennyiben fogyasztunk tej- és hús terméket, az egyrészt ne ipari előállítású legyen, másrészt pedig ne az étkezésünk jelentős részét tegye ki. Ha tehetjük a szárnyas- marha-, sertéshúst váltsuk halakra. A húsfogyasztás nagyban hozzájárul a menstruáció kellemetlen tüneteinek kialakulásához, nem beszélve arról mennyi méreganyagot juttatnak szervezetünkbe. A hormonkezelt tejtermékek pedig felboríthatják a ciklusunkat és megbetegítik a női szerveket. Jó elkerülni a cukrok fogyasztását is, amelyek jelentős kárt tehetnek bennünk.  A finomított ételek, a szójával és ízfokozókkal, tartósítószerekkel stb. dúsított ételek is felborítják a női rendet, kórosan befolyásolják szerveink működését. Azok az ételek, amelyek nyálkát termelnek (tészta, fehérrizs, fehérliszt, krumpli) megbetegítik a méhet. Ezzel szemben van néhány olyan étel, amely a ciklus meghatározott szakaszában jótékonyan hat a női szervezetre. 
 
A menstruáció idején fontos, hogy vasban gazdag élelmiszereket fogyasszunk. Ezzel áthidalhatjuk a vérveszteségből származó tüneteket, a fáradékonyságot, levertséget. A spenót, brokkoli, a cékla, ami valódi méh csemege nagyon jó a nők számára. Előnyös a gránatalma, ami szintén méhünk erejének szimbóluma. Ilyenkor nyáron szerencsések vagyunk, hiszen bőséggel kapható mindenféle gyümölcs, de ebben az időszakban leginkább a piros bogyósok azok, amelyeket előnyös fogyasztani. Ezek tisztítják a méhet és a vért. Segíthetjük a menstruáció folyamatát azzal, ha fokozottabban odafigyelünk a folyadék fogyasztásra és tiszta, minőségi vizet veszünk magunkhoz.
 
 
A másik fontos időszak, amire érdemes odafigyelni, az a menstruációt követő időszak, amikor a méh nyálkahártyája újra felépül. Ebben a szakaszban az egész ciklus folyamatát meghatározza, amit elfogyasztunk. Ezért is javasolják, hogy ilyenkor kerüljük a túlzott só fogyasztását, legfőképp ha szeretnénk elkerülni a ciklus második felében a vízfelhalmozódást a testünkben. Fogyasszunk mandulát, diót, olajos magvakat, amelyek jótékony hatást fejtenek ki méhünkre. 
 
Mikor az ovuláció fázisában járunk a legjobb amit tehetünk, ha nyers, friss ételeket, salátákat, idénynek megfelelő gyümölcsöket fogyasztunk. Rendkívül jó hatással vannak ilyenkor a különböző zöld italok, mint a búzafű lé, vagy petrezselyem dzsúz. Ezeket az italokat számtalan módon variálhatjuk a különböző zölségségek levéből, leginkább csak fantáziánk, kreativitásunk szab határt. Az avokádó, a spárga is számos értékes tápanyagot rejt, amit nagyszerűen használ fel szervezetünk ilyenkor. Kiegészíthejük étrendünket mégpempővel, ami egyébként a ciklus más szakaszaiban is áldásos hatású.
 
Testünk az elfogyasztott táplálékból épül fel. Egészséges lelki működésünk alapja, hogy megfelelően gondoskodunk testünkről. Ha nőiségünket teljes valójában szeretnénk kibontakoztatni, annak első lépése, hogy megszabadítjuk testünket a méreganyagoktól, amelyeket a nem tiszta, nem minőségi ételek jelentenek és felhagyunk a szélsőséges táplálkozással. Ez hatással lesz gondolkodásunkra. Tiszta szellem, csak tiszta testben, míg a női tudat a nő méhében lakozik, ezért úgy gondolom, hogy a ciklusnak megfelelő táplálkozás az, amivel legtöbbet tehetünk egészségünkért, s méhünk megfelelő működéséért. A ciklus táplálkozás felöli megközelítése segít felfedezni és megismerni női sajátosságainkat. Mi nők szerencsések vagyunk, nem kell mindig ugyanúgy élnünk, éreznünk, de még tálplálkoznunk sem. Megengedhetjük és meg is kell engednünk magunknak hónapról hónapra a változékonyságot életünk minden részletében, ezzel is finomítva önmagunk és ciklusunk felé érzékenységünket. Érdemes kilépni a hipermarketek hipnóziásból és felfedezni az élő ételek gyógyító erejét. Határozottan érezhető a különbség, ha egy nő rátalál azokra a forrásokra, ahol testet-, lelket gyógyító étkeket talál önmaga és családja számára. Az ilyen ételek más minőséggel és más rezgésekkel rendelkeznek, mint a bevásárlóközpontok sokszor kétes eredetű élelmiszerei. 
 
Akár a tudatosabb nőiség, akár női szerveink gyógyítása a cél, táplálékaink igényes megválasztása az első lépés. Engedd, hogy belső érzékelésed megnyíljon a méh szavára. Köss szövetséget, hangolódj össze legmélyebb női tudatosságoddal és tapasztald meg, ahogy egyre finomabban átformálódsz általa. Egészséges nővé válsz. 
 
Regősvölgyi Regina
Latest posts by Regősvölgyi Regina (see all)

Ez is érdekelhet...

Ősi gyógymód modern nőknek

| Regősvölgyi Regina
0