Interjú Medvegy Gergővel

Ismerjétek meg Medvegy Gergelyt, vaisnava teológust és jógaoktatót, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vezető jógaoktatóját és jógaoktatás-szervezőjét.

AUM: Mit kerestél, amikor elkezdtél jógázni?

M.G.: Egészen fiatal korom óta éreztem, hogy az életnek van rendje és célja. Az emberi kapcsolatok, a tettek, a természet törvényei nem csak úgy véletlenszerűen alakulnak, minden mögött van valami értelem, felsőbb elrendezés. Éreztem, hogy a világ több a szemmel látható puszta anyagnál. Csak akkor még ezt nem tudtam magamban megfogalmazni. Biztosan van valami „plusz”. De mi lehet az? Ezt kerestem.

AUM: Hogy találtál rá arra az irányzatra, amit most képviselsz?

M.G.: Nyitott szívvel jártam a világot, mígnem egyszer rám talált a Gondviselés egy jógás lányon keresztül. A lány személye elbűvölt. Ugyanazokkal a problémákkal küzdött, mint mindenki, de őt mégsem gyötörte a sors. Kedves és jókedélyű volt, a szemében ragyogott a lelki szeretet, sugárzott egész lénye. Megkérdeztem tőle: “Honnan ez az erő?” Mire ő ezt válaszolta: “Bhakti-jóga. Az önzetlen szeretet. Bizalom egy felsőbb tervben. Kapcsolat Istennel és összhang az Általa teremtett világgal”

AUM: Hogyan indult el a jógás életed?

M.G.: Ez a találkozás megváltoztatta egész életemet. Megtaláltam azt a bizonyos pluszt: a jógát. A lány személyes példamutatása és odaadása elsöpört belőlem minden aggodalmat, megváltozott a szívem, feltöltődtem hittel és vággyal, hogy azt az utat járjam, amelyet ő is. Jómagam is gyakorló jógás lettem.

AUM: A jóga hogyan jelenik meg az életedben, milyen elemeit gyakorlod?

M.G.: Megnyílt előttem egy csodálatos út, amely több ezer éves bölcsességet, az ősi India értékeit hordozza magában. Gyakorlati tudás ez, amely átformáló hatású. Mindennapi életem részévé vált a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás (ászanázás), a légzőgyakorlatok (pránájáma), a relaxáció, a pozitív gondolkodás és a meditáció.

AUM: A jóga milyen áldásos hatásait tapasztaltad meg?

M.G.: Testem a jógától erőt és rugalmasságot kapott, elmém nyugalmat és fegyelmet, míg lelkem békét és harmóniát. A jóga számomra út az elmétől a szívig, anyagtól a lélekig. Az élet szeretetéről és a lehetőségek megéléséről szól. Pozitív irányba változott az egész életem. Kezdem felfedezni önmagam és belső világom. Minden napomat csodaként élem meg. Minden nap lehetőség a fejlődésre. A jóga megtanított arra, hogy minden élőlény a tanárom legyen, minden történésben a tanítást lássam, alázattal fogadjak el Istentől mindent, amit ad.

AUM: Kik a mestereid/tanáraid? 

M.G.: Lehetőségem van sok okos és bölcs embertől tanulni, akik megosztják velem tapasztalatukat, tudásukat. Nem találtam ki semmi újat, csak követem azt, amit ők mondanak. Lehetetlen lenne mindenkit felsorolni, akik értéket adtak át nekem, de három embert kiemelnék, akik nagyban meghatározzák jógás életemet: 1. Sríla Sivaráma Swámi Mararája, aki lelki tanítómesteremként megmutatta a lélek igazi természetét; 2. Gaura Krisna prabhu (Dr. Tóth-Soma László), aki lelki mentoromként egyengeti a bhakti-jóga utamat és 3. Thimárné Ozorák Zsuzsanna, aki a legfontosabb hatha-jóga tanárom. Ők mindhárman örök jóakaróim. Hálás vagyok minden tanáromnak, akik tudással ajándékoznak meg; jógaoktató társaimnak, akik tanácsokkal látnak el; minden diákomnak, akik visszajelzésekkel lelkesítenek. Kiemelten hálás vagyok a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolának és az ott dolgozó tanári karnak, mert minden tudásom tőlük származik. Köszönet nekik!

AUM: Milyen jógairányzatot követsz?

 M.G.: Az általam követett jógarendszer a Bráhma-Mádhva-Gaudíja-Vaisnava tradícióhoz, tanítványi láncolatához (szampradája) tartozik, amely hagyomány sok ezer éves, és lefedi a jóga hagyomány teljes rendszerét. Ezen a tanítványi láncolaton keresztül érkezik hozzám a lelki tudás, a jóga megfelelő gyakorlásának szellemisége és ugyanakkor a felhatalmazás is a jóga folyamatának megértéséhez és gyakorlásához. Ezen ősi szampradáját követve gyakorlom a jóga teista aspektusát, filozófiáját, a hozzá szervesen kapcsolódó jógaéletmódot és a jóga egyéb részeit, beleértve az ászanákat is.

Ászana és pránájáma gyakorlásom szellemisége is a vaisnava hagyományt követi, mely szerint a testgyakorlások végzése a test egészségesen tartását, az elme kontrollálását és a tudat alacsonyabb kötőerők fölé emelését segíti elő annak érdekében, hogy azokat az önmegvalósítás eszközeként képessé váljunk használni.

AUM:  Milyen jóga típusokat alkalmaz az a jógairányzat, amit követsz?

M.G.: Minden jóga fajta megjelenik az irányzatunkban: a tettek művészete (Karma-jóga), a transzcendentális tudás (Dzsnyána-jóga), a test edzése (Hatha-jóga), az elme szabályzása (Astanga-jóga), a tiszta-önzetlen szeretet (Bhakti-jóga) és az önmegvalósítás útja (Bhagavad-Gítá elvei). Valamint az egészséges életmód, az Ájurvéda is nagy szerepet kap rendszerünkben.

AUM: Mi okozott eleinte nehézséget a jóga gyakorlásában?

M.G.: Az elme és a tettek kontrollálása, valamint a rendszeres gyakorlás (szádhana) fenntartása. Viszont pont a szádhana az, ami segít egyre jobban megtartani elmém nyugalmát.

AUM: Visszatekintve gyakorlásod történetére, hogyan változott a fókuszod a jóga területein?

M.G.: Igyekszem folyamatosan megtartani a fókuszt a jóga mindhárom szintjén egyszerre, testi-szellemi-lelki szinten egyaránt. Testi szinten ászanázni, szellemi szinten az életmódot követni, lelki szinten pedig meditálni. Törekvésem, hogy minden téren az “arany-középutat” járjam.

AUM: Miért érzed, hogy ezen irányzat felé vagy elkötelezve?

M.G.: Véleményem szerint itt a legteljesebb a jóga rendszere, lefedi annak minden elemét, így ebben az irányzatban tettem fogadalmat a Gurumnak (mesteremnek).

AUM: Milyen más jógastílus, megközelítés vonz ezen kívül?

M.G.: A gyakorlatomban történő hatha-jóga oktatás több tradícionális jógarendszerből is táplálkozik. A teljesség igénye nélkül megjelennek módszerek és ászana-variációk a Himalája, a Sivánanda, a Szatjánanda, az Iyengar és a Jóga a mindennapi életben rendszerekből is.

AUM: Jelenleg mit tartasz fontosnak a tanításban, és mit a saját gyakorlásodban?

M.G.: Fontosnak tartom, hogy a jóga minden technikai eleme, vagyis az ászanázás (testgyakorlás), a pránájáma (légzőgyakorlatok), a táplálkozás, a relaxáció, a lelki látásmód és a meditáció mind része legyen életmódunknak.

AUM: Milyen típusú emberek járnak hozzád jógát tanulni?

M.G.: A jóga független minden anyagi dologtól: nemzettségtől, kortól, nemtől. Bárki elkezdheti, bármilyen szinten kapcsolódhatunk hozzá. Mindenki eljön hozzám, aki szeretne pozitív irányba változtatni az életén. 20 éves kortól, 60 éves korig, nők és férfiak vegyesen.

AUM: Miért szeretsz tanítani, miért lettél jógatanár?

M.G.: Tanítani azért kezdtem el, hogy a fent leírt sok csoda ne csak az én csodám legyen, hanem mindenkié. Szeretném ha ez a sok jó mindenkivel megtörténne. Szeretnék eszköz lenni mások átváltozásában is, szeretném megosztani, amit hallottam és megtapasztaltam, hogy minél több ember legyen egészséges, minél több ember szíve váljon jobbá. Indiában azt mondják: “Mit sem ér a gazdagok gazdagsága, ha mással azt nem osztják meg, mit sem ér a tudás, ha az nem mindenki javát szolgálja.” Azt a kevés tudást, amit megkaptam, szeretném átadni. Ha ezt megteszem, akkor érezhetem magam igazán gazdagnak. 

AUM: Szerinted mi a jóga általános célja?

M.G.: “A jóga célja az, hogy a lélek újra kapcsolatba kerüljön a forrásával, a Paramátmával (Legfelsőbb Lélekkel), azaz Istennel, és Vele, illetve az Általa teremtett világgal összhangban cselekedjen.” Ezen cél eléréséhez a jóga megadja a testi egészséget és a mentális békét.

AUM: Mennyiben lehet cél ez egy átlagos, napi 8 órában dolgozó nyugati ember számára?

M.G.: Teljes mértékben, hisz a jóga egy életmód, amit a munka és a hétköznapok során is élhetünk. A gyakorlati elemek gyakorlására pedig mindenki képes napi 2-3 órát szakítani. Pusztán csak döntés kérdése, hogy TV-t nézünk, vagy pedig jógázunk.

AUM: Mit gondolsz, mi napjaink jógatanárainak a feladata?

M.G.: A jóga teljes egészét ismertessék meg minél több emberrel a tanításon keresztül. A legjobb tanítás pedig a személyes példamutatás. Éljék a jógát, ezzel inspirálva másokat annak elkezdésére és gyakorlására.

AUM: Milyen hangsúlya van a tanításodban az ászanáknak?

A főiskolai oktatás során az elmélet kap nagyobb hangsúlyt, a tanfolyamokon fele-fele arány van, míg a gyakorló órákon/workshopokon/táborokon nagyrészt az ászanákra helyeződik a fókusz.

AUM: Meditálsz rendszeresen?

M.G.: Igen. Mantra-meditációt végzek napi átlag 1,5 órát. A Haré Krisna Mahá-mantrát vibrálom, amely az összes mantra lelki energiáját és pozitív potenciáját magában hordozza.

AUM: Nyitott rendszerű órákon bizonyos irányzatok nem javasolják a pránájáma oktatását. Mit gondolsz erről, illetve melyek azok a technikák, melyeket nem rendszeres gyakorlók is biztonsággal végezhetnek?

M.G.: A jóga minden részét kell első perctől gyakorolni, így a pránájámát is. Természetesen minden esetben a fokozatosság elvét betartva végezzünk mindent. Kezdőknél kezdő gyakorlatokat alkalmazzunk. (Légzésfigyelés, részlégzések, teljes jógalégzés, spontán légzéssel nádi-shódana, mindezt kényelmes ütemben/terheléssel.)

AUM: Mi az a tanács, amit itt és most adnál a gyakorlóknak a jógával kapcsolatban?

M.G.: A jóga olyan, mint a méz, édes és tápláló. A mézet úgy ismerhetjük meg, ha megkóstoljuk. A jógáról beszélhetünk bármennyit, de addig nem tapasztaljuk meg áldásait, amíg mi magunk ki nem próbáljuk. Csak rajtunk áll, mi vagyunk sorosunk kovácsai! “A dolgok a szorgalom és nem a vágy miatt teljesülnek.” Ne csak vágyj a jóra, gyere és tégy is érte! Ne félj, senki nem úgy születik, hogy ismeri a jóga útjait, de a gyakorlás és a kitartás meghozza gyümölcsét. Lelkes gyakorlást kívánok! 

Medvegy Gergő honlapja:
www.jogamindenkinek.hu

Ez is érdekelhet...

Interjú Medvegy Gergővel

| Jóga Magazin
0