Érzelmi tisztulás

Szerző: Margittay Tamás

A Himalájai Tradíció tanítása szerint a gyakorlásunk egyik legfontosabb célja és eredménye az érzelmi tisztulás.

Szvámí Véda Bháratí és még Ashutosh Sharma szerint is, aki ászanákra tanít, az oktatóképzés csakis akkor lehet eredményes, ha érzelmi tisztulással jár együtt. Ez sokkal fontosabb, mint bármelyik ászana, technika, vagy elmélet tökéletes elsajátítása.

A tradíciónkban még az ászana gyakorlás során is arra esik a fő hangsúly, hogy egyre letisztultabbá és éberebbé váljon nem csak a testhelyzetek, hanem az élethelyzetek megélése során is a saját személyünkkel való viszonyunk, hogy egyre elfogulatlanabbá és megértőbbé váljunk, s egyre kevésbé legyünk kitéve az előttünk is ismeretlen és számunkra is meglepetéseket hordozó gondolat és érzelem világunk szeszélyeinek. Ahogy figyelemmel átitatva és a légzésünkkel összehangolva éljük át a mozdulatokat pl. az ízületlazító gyakorlatok során, ahogy az egész testünk és az elménk is a tapasztalás, a megfigyelés eszközévé válik a testhelyzetekben, egyre többet tudunk meg nem pusztán a test, hanem az elménk működéséről is.

Egyre inkább rálátunk arra, hogy vajon megértőek, elfogadóak, barátságosak, jóindulatúak, vagy esetleg túlságosan is szigorúak, türelmetlenek, kritikusak, elutasítóak vagyunk-e saját magunkkal. Egyre inkább rálátunk magunkra, egyre tudatosabbá válhatunk.

Himalájai Jóga Tradíció
Latest posts by Himalájai Jóga Tradíció (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érzelmi tisztulás

| Himalájai Jóga Tradíció
0