Miért ne igyunk vizet jóga óra közben?

Ha valaha is próbáltál víz fogyasztása után fejjel lefelé pózokat, vagy kartámaszokat végezni, akkor a kérdés magától értetődő.

Nincs szükség arra, hogy vizet igyunk, mert az Iyengar jóga gyakorlása közben nem szükségszerű, hogy izzadj. Ha mégis izzadsz, az azt jelenti, hogy a testednek meg kell szabadulnia némi méreganyagtól, illetve hogy a levegő meleg és párás.

Ha szükséges, igyál az óra után, azonban a gyümölcslé jobb, mint a víz, mert pótolja a testből elveszített cukrot. Ha száraznak érzed a szád óra közben, görbítsd hátra a nyelved, hogy nyál termelődjön, ami nedvesíti a szájat.

Forrás: Iyengar Yoga News (Iyengar Yoga Association UK) 2007.
Fordította: Répássy Erika, okleveles Iyengar-jóga oktató
Répássy Erika blogja: http://erikarepassy.wordpress.com/


Bookmark and Share

Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

3 hozzászólás

 1. Kriszti szerint:

  Sziasztok!
  Tanácsot szeretnék kérni.
  A nyári jógaórákon olyan melegem van, hogy nem tudok koncentrálni. Csak az van a tudatomban, hogy ‘melegem van, melegem van, szeretnék lemosdani, melegem van’. Így egyre élvezni se tudom a jógát. Mit tanácsoltok? Vigyek magammal vizes törölközőt? Vegyek hideg zuhanyt előtte?
  Előre is köszönöm!
  Kriszti

 2. Répássy Erika szerint:

  Kedves Kriszti,

  nálam landolt a kérdésed, ami – bár egyszerűnek hangzik – de talán nem is olyan könnyű megválaszolni. Saját tapasztalatomról tudok írni.
  Minden metódus kicsit másra helyezi a hangsúlyt, az Iyengar jóga egyik ismérve, hogy minden órán más ászana (jóga póz)-sorokat gyakorlunk, ami úgy van összeállítva, hogy legalább az óra végére hűsítsen. Szekvenciától (sortól) függően lehet az évszaknak megfelelően gyakorolni, tehát a hőmérséklet-érzet attól is függ, hogy milyen gyakorlatokat végzel. Erre javaslom az álló illetve az ülő előrehajlásokat, a fejjel lefelé pózokat (kivéve menzesz idején) és savászanát (hulla pózt) a legvégén, ami nyáron lehet egészen hosszú.
  Ezen kívül a gyakorlásod során az is segít, ha a hátadra koncentrálsz, méghozzá úgy, hogy a kilégzést érezd rajta, mintha a hátadon lélegeznél ki, ami fentről indul, a trapézizomtól egészen a keresztcsontodig jut. Ezt minden pózban figyelheted, mert a hátnak ez az iránya (ami magában foglalja a hát bőrének és izomzatának is az irányát) egészen hűsítően tud hatni.
  Persze 35 fokban és adott esetben magas páratartalomban a mi szervezetünknek elég nehéz dolga van, sokszor az is segít, ha egyszerűen megadod magad a körülményeknek és nem idegesíted magad rajta, így az elme is feladja a harcot és nem fűti a fejedet többé.
  A zuhany ötlete nem rossz, ha eszt meg tudod oldani, zuhanyozz le előtte és kb. min. fél órával óra után.

  Remélem, valami segít majd a fentiek közül, ne feledd, hogy a jóga egy hatalmas laboratórium, ahol Te kísérletezel saját magaddal – némi iránymutatás segítségével.

  Jó gyakorlást,

  Üdvözlettel:
  Répássy Erika
  okleveles Iyengar Jóga-oktató

 3. Kriszti szerint:

  Kedves Erika!
  Köszönöm szépen a tanácsokat!
  Kipróbálom a zuhanyt és a ‘háti légzést’. A pózokra és sorrendjükre nincs sok befolyásom, de azért jelzem az oktatómnak. 🙂
  Még egyszer köszönöm. Minden jót!
  Kriszti

Miért ne igyunk vizet jóga óra közben?

| Jóga Magazin
3