Női jógagyakorlás otthonra: Ciklusjóga

Tu¦łnde-13Ahogy a mesék kincseskamrája a Szezámra tárul, úgy a gyakorlásunk minőségét meghatározza a ráhangolódás. Ahová a figyelem irányul, oda irányul a légzés, ahová a légzés, oda az elme, ahová az elme, oda a prána.

Így hát pusztán azzal, hogy NŐI jógát fogok gyakorolni, kinyilvánítom, hogy tudatában vagyok annak, hogy a női szervezet mást igényel, mint a férfi.

Ciklusunk különböző szakaszaiban különböző gyakorlásra van szükségünk, mint ahogyan az évszakok is más tevékenységet kívánnak. Ki akarna vetni télen, amikor a természet pihenőideje van?

Figyelembe vesszed-e tested természetes pihenő idejét a menstruációt, vagy pedig „ugyan, nem élünk a középkorban” felkiáltással veted bele magunkat a legkeményebb ásanagyakorlásba?

Ezzel az írással nem a tutit akarom megmondani, mert honnan is tudhatnám, a te testednek mi jó….csak biológiai folyamatokról írok, amivel gondolatot szeretnék ébreszteni. Újfajta tudatosságot és kapcsolatot a saját női minőségeddel.

Természetesen bármilyen betegség esetén egyéni konzultáció szükséges!

Kezdjük hát a menstruációval, amikor a jógagyakorlás DURSING-vagyis nem tilos, de nem is kötelező. Ideális esetben ez az Én-idő.

A méh nyálkahártyájának egy finom fátyla, ami tartalmazza mindazt a bőséget, mely egy új élet befogadására és táplálására lett volna alkalmas, no meg a méreganyagokat is, mint kiváló vértisztítási lehetőség, –  elengedődik. Csak úgy lazán, mint ősszel a falevél.

Sok jógabaleset származhat abból, ha ilyenkor a természetes apánan(elengedő)  folyamatot megfordítjuk, és elengedés helyett intenzív csavarásokkal, zárásokkal vagy fordított testhelyzetekkel visszairányítjuk a test mélyébe a méhszöveteket. Az asanák többsége nem az elengedő, hanem a megtartó folyamatokat táplálja. Elgondolkodtató az endometriózis egyre gyakoribb előfordulása.

Ezért ilyenkor a mudrák is kerülendőek (kivéve a jól megválasztott apána mudrákat).

Női társaságban lenni (vagyis jógázni menni) viszont nagyon jó, mert nők évszázadokon át Holdkunyhókban töltötték az időt, megértő Nő-véreik között, beszélgetve, időt adva a természetes regenerálódásra. Fontos azonban tudni, mit tanácsos ilyenkor gyakorolni!

Az ízület és mirigy gyakorlatok segítik a természetes kiválasztást, kevés vérzésnél a terpesz gyakorlatok, a marjari asana, kiváló még a nádi sódana is.

Ami ilyenkor kifejezetten előnyös még, az a mantra, mivel hatása tízezerszeres lesz. Személyes mantrád csodás, ha az nincs az OM  HREEM KLEEM HUM SHREEM ajánlott, esetleg az OM mantra M hangzójának hosszú, nazális zengetése (utgit pránajáma) vagy pedig magyar népdal, mivel a szolmizációs hangok a csakrákat szólaltatják meg-állítólag. Mindenesetre nagyon jó énekelni, (házi hangfürdő J akár egy kád sós vízbe merülve, ha kívánod a meleget, vagy beburkolózva lábat áztatva segíteni az elengedési folyamatokat.

A menses utáni napokban az ÉSZ napjai jönnek, érik a petesejt, és ez hormonhatásokban tiszta és világos gondolkodást segít elő. Az ösztrogén feminizál, nő a teljes női energiaszint. Tavasz ragyog fel,jó lehet  megtervezni  mit szeretnénk vetni ebben a holdhónapban. Igényeseknek jó lehet Sankalpa megalkotása a hónapra, kis előtervezés. Ami ilyenkor a testbe bekerül, az szolgál alapanyagként az egész hónapra. Jó ilyenkor a friss energizáló gyümölcs, a tisztító zöldség, és a kesernyés étel pl mandula héjastól, ami finoman stimulál, életre kelt.

Jógagyakorlásunkban most meg tudjuk teremteni az egész ciklus egyensúlyát. Legkiválóbb erre a Nap és Hold üdvözlet váltogatása, minimum 3 körön át, és a nádi sódana.

„Süss fel Nap”-gyakorlás: Nyáridő…érik a termés.

Az agnit, tüzet ébresztő gyakorlatok igen fontosak: agnisara, akucsana prasarana (kilégzéssel a has behúzása a gerincoszlop felé, belégzéssel lazítani, 5-10 körön át), hogy az agni, mint a fő átalakító képes legyen a befogadott tartalmakat megfelelően átalakítani. Emellett a földelő gyakorlatok, az alap tadasana, a stabilitás felébresztése. Erre épül minden.

A mardzsari gyakorlásban a medence billentésével a záróizmok finom (majd ahogy bemelegedett a záróizom egyre határozottabb) összeszorítása segíti az energia felfelé irányítását, és átmozgatja az alhas szerveit. Fókusz a méhközponton legyen: hogyan hat rá a gyakorlás?

Vjágrasana a petefészkek finom masszázsa, akárcsak a janu sirsasana,(fotó)  melyet karmozdulatokkal, körző áramló mozgással már a mellek terének kiváló átmozgatása is. Csavarások méregtelenítésre és frissítésre, a vérkeringés fokozásával nő a tápanyag bőség is.(fotó)

Jógagyakorlás célja a fizikai terek átmozgatásán túl az energizálás, hogy a rendszerünk befogadóképessége megnyílhasson. Dinamikus, lendületes mozgás – a víz elemmel való áramlás jó lehet.

Az ovuláció idején belépünk a SZÍV időbe, érzelmes és felfokozott, szerelmes hangulat uralkodhat el. Ilyenkor a nagy csípőnyitások, baddha kónasana, uptavista kónasana, Istennő pózok, finoman áramló csípőmozgások kiválóak. Fókusz a petefészkeken.A méhből áramló nektár bőséges, síkos állománya segíti a megtermékenyülést. Itt jó tudni, hogy

A TERMÉKENYSÉG EGY ÉLETHOSSZIG TARTÓ KAPCSOLAT ÖNMAGUNKKAL-NEM PEDIG ORVOSI MEGHATÁROZÁS” (Joan Borrysenko)

Így hát, ha nem gyermekáldást szeretnék, az rendben van, de a kreatív bőséget, teremtési vágyat kár lenne gátolni a fogamzásban…itt most van optimális lehetőség kapcsolatok megújítására a hivatásban, emberi kapcsolatokban. Ez lehet alapja a szeretetkapcsolat bőségének. Jó hír, hogy itt lehet táplálóbb ételeket enni, mert a nagyobb tűz segít a lebontásban és emésztésben.

Eljön az ÁLDOTT idő. Az ősz, a bőség, a betakarítás. Jógagyakorlásban immár (hogy stabilak és földeltek vagyunk, egyensúly van, áramlások indultak be,és a tüzünk aktívan működik) jöhet a mellkas nyitása,hamsasana (fotó) ustrásana, anahataasana, skorpió…no meg a légzőgyakorlatok. Levegő elem támogatása, a szabadság meghívása. Fókusz a melleken. Egy kedves női változat:

Kisterpeszben állva karnyitással mintha magamhoz ölelném az egész világot, aztán összecsukva a karokat, ölelve, ringatva magamat, aki erre a csodára képes, újra meg újra. Nő-velni: szeretni, szívvel adni, mert NŐ…Lecsendesült, befelé figyelő időszak ez, a gyakorlásunkban immár a kitartott, mély befelé figyelő asanák ideje. Áldott idő.

Valóban, ilyenkor hordoz valamit a női méh, akár a hivatást, akár valami álmot, vágyat, és mint áldott állapotban, ilyenkor nincs vágy a túlzott mozgásra. Valami a teljességbe érkezni készülődik.

Jók a fordított testhelyzetek, a viparita karani mudra, Holdüdvözlet  Holdtartások , nyújtózások, térteremtések, malomkörzés, táplálás.

Majd továbblendül a ciklus, az élet köre, és megtanuljuk elengedni a meg nem élt lehetőségeket és tartalmakat: eljön a Holdkunyhóba érkezés ideje. Tél, természetes pihenőidő. A menstruáció.

Jusson eszedbe, ha te elkezded figyelni és tisztelni a Holdidődet (ciklusodat) azzal nagyon sokat nyersz. Kapcsolatba kerülsz az egészséges működéseiddel, vagyis beavatódsz a szellemi felnőttségbe, ahol felelősséget tudsz vállalni magadért. Ez a szabadság! Nem kell orvosodat kérdezni, hogy egészséges vagy-e. (persze itt nem arra biztatlak, hogy ne menj el szűrővizsgálatokra!)

Maradj kapcsolatban!

Ha oktatóként menstruálsz, nagyobb a felelősséged…jó lehet ilyenkor egy piros kendőt kötni a csípődre, vagy egy kis piros virágot tűzni magadra…jelzésként, hogy gyengéd kapcsolatban maradhass magaddal, miközben másokat táplálsz. Ha megkérdezik a tanítványok, ez mit jelent, és elmondod, mintaként engedélyt adsz arra, hogy ő is így tegyen. Hány női betegségtől óvod meg így a rád bízott tanítványokat…

Maradj kapcsolatban!

 

Kíváncsian várjuk a visszajelzéseket,  te hogyan gyakorolsz a ciklusod különböző szakaszaiban?

Kornhoffer Tünde

jógaterapeuta

www.aranycsillag-joga.hu

 

Kornhoffer Tünde
Latest posts by Kornhoffer Tünde (see all)

Ez is érdekelhet...

Női jógagyakorlás otthonra: Ciklusjóga

| Kornhoffer Tünde
0