Mi visz tovább a jóga ösvényén?

Amikor az ember kezdőként belefog a jóga gyakorlásába, gyakran előfordul, hogy azt érzi szinte kimeríthetetlen a jógaösvény tudástára – rengeteg a tanulnivaló az ászanáktól kezdve, a légzőgyakorlatokon keresztül, egészen a jóga történelmi, filozófiai hátteréig. Megesik, hogy az út hosszúságát megsejtvén a korábban még lelkes tanítványjelölt végül elfordul a jógától.

Fontos tudni, hogy a rendszeres gyakorlás során számos válasz szinte magától megszületik. Pontosabban, a filozófiai háttér megértésében rengeteget segít az ászanák gyakorlása. David Swenson, jógatanár az alábbiakkal támasztja alá a fenti megállapítást:

„Ha rendszeresen gyakorolsz, a jóga gondoskodik rólad. Finomodik az érzékelésed: megérzed mi a jó és mi a rossz. Morálisabb megoldásokra törekszel a mindennapjaid során. Meditálsz. Tapasztalod majd, hogy a válaszok a gyakorlásban rejlenek, a gyakorlás pedig sohasem ítélkezik feletted.”

Ezért, ahelyett, hogy nyomasztana az előtted tornyosuló rengeteg új ismeret, vagy amiatt aggódnál, hogy azt érzed, az életed számos területén kell még változnod, fejlődnöd, gyakorolj, tanulj meg ellazulni az ászanákban és bízz abban, hogy a válaszok, felismerések időben megérkeznek majd hozzád – éppen akkor, amikor készen állsz a megértésükre, a befogadásukra.

Forrás: Yoga JournalBookmark and Share

Ez is érdekelhet...

Mi visz tovább a jóga ösvényén?

| Jóga Magazin
0