Légúttisztítás Felsőfokon: A Jala Neti és a Sutra Neti Kriya

A jala netiről még régebben szedtem össze egy bejegyzésre valót és ki is posztoltam a Facebook oldalra. Most, hogy múlt hét péntek-szombaton a sutra netin is sikerült átesnem, újra aktuálissá vált a téma. Először bemásolom az eredeti bejegyzést, aztán hozzácsapom a friss élményeimet erről az izgalmas tisztító eljárásról.

Jala Neti Kriya

 

netipotMost hogy újra beköszöntött a hűvösebb téli időszak, én is egyre többször veszem észre magamon, hogy eldugulnak az orrjárataim, holott nem vagyok beteg és nem is fújom az orrom. Ráadásul még bosszantó is lehet, hiszen akadályozza a pranayama gyakorlását is. Pontosan emiatt mostanában egyre gyakrabban veszem elő a neti kannámat és mosom át az orrjárataimat reggel felkelés után éhgyomorra – azt hiszem, érdemes lenne akár naponta elvégezni. Sok embertől hallom, hogy légzőszervi problémákkal küzd és rögtön orrcsepphez folyamodik, amelynek nem sok haszna van, ráadásul nem is egészséges. Ehelyett olyan egyszerű (és olcsó) lenne, ha ők is ezt az ayurvédikus eljárást követnék. Remélem ez a bejegyzés segíteni fog Nektek ennek a csak látszólag rémisztő módszernek a megismerésében.

A testet megtisztító hat jógikus gyakorlatnak (shatkarma) célja a fizikai és mentális egészség erősítése, ráadásul kiválóan alkalmasak különféle betegségek megelőzésére és kezelésére is. Az egyik ilyen tisztító technika a jala neti – ennek az alapvető higiéniai módszernek végzése során tisztított sós vízzel mossuk át az orrüreget: az orrunk fontos szerepet tölt be szervezetünk védelmi rendszerében. Az orröblítésnek a kapha dosha egyensúlyának fenntartásában van szerepe, amely főleg reggel dominál bennünk és okoz blokkokat (a váladékok felgyülemlése) a felső testi régióban. A kapha dosha az évszakok közül egyébként tipikusan a téli, hűvös, csapadékos időjáráshoz köthető.

A jala neti végzésével nemcsak az orr, hanem a szem, a fül és a torok is megtisztul. Rendszeres végzése javítja az érzékszerveket, a látást, csökkenti a szemfáradságot, fejleszti az emlékezetet és az összpontosító képességet, segít orr-és homloküreg panaszok esetén, megelőzhető vele a nátha és a homloküreg-gyulladás, rendszeresen végezve enyhíti a szénanáthát és a pollenallergiát.

Tisztított (például felforralt) sós meleg vizet használunk hozzá – a sótól magasabb ozmózisnyomás lesz a vízben (tehát nem szívódik fel az érzékeny nyálkahártyába és így semmilyen kellemetlen érzést nem okoz), ezáltal az orrüreg váladékai fel tudnak oldódni benne, így kitisztulhatnak az orrjáratok. Igazából mindenkinek ajánlott a módszer, de a télen gyakran náthában és arcüregi eredetű fejfájásban szenvedőknek különösen javára válik. A jala neti alkalmazásakor stimulálódnak az orrban lévő idegvégződések, ez serkentőleg hat az agyra és az idegvégződésekkel kapcsolatban álló szervekre, valamint stimulálja az ajna chakrát, a szemöldökközépi energiaközpontot.

Elvégzése nagyon egyszerű: a megtöltött kanna kifolyóját helyezzünk a szabadabb orrnyílásunkba, derékból döntsünk kissé előre, a kannát emeljük fel és az ellentétes irányba döntsük a fejünket, hogy a víz befolyhasson az orrjáratba, miközben a szájunkon át lélegzünk. A beáramló víz a másik orrjáraton át fog kifolyni, majd pár másodperc után egyenesedjünk fel, fogjuk be az orrnyílást, amelyikben a kanna csőre volt és erőteljesen fújjuk ki a levegőt. Ismételjük meg a másik oldalra is, akár többször is átmoshatjuk mindkét orrjáratot.

Réz vagy kerámia neti csészét innen tudsz beszerezni.

Figyelem: végzése nem javasolt krónikus orrvérzés, orrpolip, erőteljesen torzult orrsövény, megfázás, homloküreg-gyulladás és fülfájás esetén.

 

Felteszek egy videót a módszer szemléltetéséhez (ráadásul még vicces is :)):

 

Sutra Neti Kriya

 

netipot2A sutra neti egy igen hatékony módszer az orrjáratok megnyitására, nálam az az eset áll fenn, hogy a bal orrlyukam szinte mindig teljesen vagy részben el van dugulva, ezen segíthet például ez a tisztító eljárás. Én gumi katétert használtam, de használnak még pamutzsinórt vagy szilikonból készített csövet is. Előtte végezzünk jala netit és alaposan fújjuk ki az orrunkat. Miután a csövet bevezettük az egyik orrnyílásba és le a garaton át a torokba, onnan ujjaink (egy forrás szerint az ellentétes kéz középső és a mutató ujjával vagy a hüvelyk és mutatóval) segítségével húzzuk ki a szánkon, de ne teljesen, hanem néhányszor ki-be kell húzogatni, átcsiszolni a nyílást, vagy akár össze is lehet illeszteni a cső két végét, így átforgatni párszor a járaton. Egy pontot elérve valószínűleg érezni fogjuk, hogy tüsszögni kell (én is kitüsszögtem a csövet párszor a jobb orrlyuknál), amikor a torokhoz ér, akkor pedig beindulhat az öklendezés, ezért is nem szabad előtte sem enni, sem inni. Előfordulhat, hogy húsos akadályba ütközünk, például egy porc akadályozza a cső átjutását: a bal orrlyukon nem is sikerült először a művelet, mindig egy fájdalmas „falat” éreztem, amely blokkolta az átjutást, viszont másnap elsőre, minden akadály nélkül sikerült átvezetni. A jobb orrjárat után ismételjük meg a műveletet a másikon is.

 

A cső átvezetésekor az általam olvasott forrás szerint semmilyen fájdalmat nem szabad érezni, de nekem nem volt kellemes és határozottan fájt ott ahol akadályba ütközött, úgyhogy folyamatosan emlékeztetni kellett magamat, hogy kell ott lennie járatnak, hiszen a levegő és a víz is átjutott rajta. Igazság szerint az idegpályák érintése miatt még a szememet és a fogaimat is éreztem közben, úgyhogy erre is lehet számítani. A jala netit minden nap lehet végezni, egy forrás szerint ezt is lehetne, de nekem az oktatóm heti egyet javasolt, én pedig nem fogok ellenkezni ezzel – de elméletileg csak az első két-három alkalom fáj, szóval csak azt kell túlélni. Érdemes utána még egyszer elvégezni a vizes öblögetést, hogy a maradék nyálka is távozhasson.

arcüreg

 

A sutra neti előtt be lehet áztatni a csövet a jala neti kanna meleg sós vizébe, hogy kicsit felpuhuljon, majd használat előtt szárazra kell törölni. Végzésekor a csövet a torok irányába, kissé lefelé fordítsuk és ha fájdalmat érzünk, akkor valószínűleg túl gyorsan csináljuk és a cső rossz irányba néz, ilyenkor húzzuk vissza és csavarjuk más irányba. A jótékony hatások 99%-át már „pusztán” azzal elértük, hogy átvezettük az orrunkon, a szán való átvezetés már csak felteszi a pontot az i-re. Ami nagyon fontos és nekem is sokat segített az a hosszú mély légzés és a koncentráció – amint a fenti videóból is látszik, a művelet egy kis gyakorlással pár másodperc alatt elvégezhető. Mindenképpen érdemes az elején kézmosó csap felett végezni és előkészíteni néhány papír zsebkendőt, ugyanis tapasztalhatjuk, hogy nagyon sok minden ki akar jönni belőlünk, aminek jobb szabad utat engedni, hiszen ez is a tisztulás része: nekem a szemem is nagyon elkezdett könnyezni, így ha van, a kontaktlencsét mindenképpen vegyük ki előbb. Az sem baj, ha nem sikerül elsőre, van akinek elsőre megvan, de akár hetekbe is telhet, azonban mindenképpen érdemes kísérletezni vele, rászánni az időt: én először több mint másfél órát voltam el vele és csak a jobb oldalon sikerült megcsinálni, viszont másnap pár perc alatt megvolt a bal. Előfordulhat, hogy a sutra neti erős érzelmi folyamatokat indít el bennünk és sírni kezdünk, ez is teljesen normális.

Hatásai hasonlóak a jala netihez: jó a szénanátha és az allergia kezelésére, tisztítja a szinuszokat, javítja a látást. A sutra netit gyakran írják elő az Ayurvédikus orvoslásban a letargia, szinuszitisz (orrmelléküreg gyulladás: homlok-és arcüreg gyulladás), orrdugulás és fokozott nyálkatermelődés gyógyítására. Ezoterikus szinten a sutra neti stimulálja az Ajna csakra vagy a harmadik szem működését: tisztul az agy és a lelki szem, rendszeres gyakorlásával a nyaki és fejhez kapcsolódó betegségek elmúlnak. Orrsövény-ferdülés, orrpolip és más betegség esetén jobb előtte orvossal vagy jógaterapeutával konzultálni az esetleges mellékhatások miatt.

Forrás:

http://www.yoga-age.com/asanas/neti.html

http://www.yoganowmalaysia.com/sutraneti.html

Zsigmondi Tamara

Ez is érdekelhet...

Légúttisztítás Felsőfokon: A Jala Neti és a Sutra Neti Kriya

| Zsigmondi Tamara
0