Szvámí Ráma: Tradíciónk irányelvei

1.) Lényegét tekintve minden és mindenki Egy.

2.) Az igaz szeretet megnyilvánulása az emberiség önzetlen szolgálata. Erre kell tehát törekednünk, erre kell fordítanunk az elménk, a cselekedeteink és a szavaink erejét.

3.) Amellett, hogy a tradíciónk Patandzsali jóga rendszerének a tanításait és a Jóga szútrákat a haladó gyakorlatok megalapozása során mérföldkőnek tekinti, bölcseletileg mégis az Advaita filozófia rendszerét követi, mely szerint egyetlen abszolút létező van, melyet semmiféle kettőség nem kísér.

4.) A meditáció elsajátítása szisztematikus módszert és fokozatosságot igényel, mely magában foglalja a test elcsendesítését, a nyugodt és egyenletes légzés kiművelését és az elme uralásának elérését. Mindezek megtanulása érdekében fontos szerephez jut a légzéstudatosság, az autonóm idegrendszer irányítása és a primitív késztetések fegyelmezése is.

5.) Többnyire a középszintű gyakorlatokat tanítjuk, azok számára azonban, akik készen állnak a magasabb lépcsőfokok megmászására, lehetőséget biztosítunk a haladó gyakorlatok megtanulására is. Eme metódus által minél több embernek alkalmat szeretnénk nyújtani arra, hogy a mindennapok feladatait végezve is felül tudjanak emelkedni a világi gondokon. A módszerünket azért nevezzük Szupertudatos Meditációnak, hogy a nyugati világ tanulóinak és spirituális útkeresőinek az érdeklődését felkeltsük. A himalájai bölcsek hagyományának csupán egy hírnöke vagyok, egy hírvivő, és amikor tanítok az intuíció forrásának közvetítőjévé válok. Mivel a mesterem ezt az instrukciót adta számomra, sohasem készülök külön az előadásaimra, illetve beszédeimre.

6.) Nem hiszünk a térítésben, a kulturális szokások és hagyományok megváltoztatásában, illetőleg a maga meggyőződésének kizárólagosságát hirdető Istenfelfogásban. Minden vallást és minden hívőt egyformán tisztelünk és szeretünk, s senkit sem dicsőítünk vagy bélyegzünk meg a hitvallása alapján. Miközben nem vagyunk ellene annak, hogy az emberek akár templomokba, zsinagógákba, illetve mecsetekbe járjanak, semmiképpen sem hiszünk az olyasfajta templomépítésben, amit az emberi lények semmibevétele kísér. Szilárdan hisszük, hogy minden emberi lény az élet templomául szolgál.

7.) A világ minden táján jelen vagyunk. A kommunikáció előmozdítása érdekében nagy hangsúlyt fektetünk az oktatásra, melynek során a bölcsek tudásának átadása révén az intellektuális érdeklődésűek belső igényeinek ugyancsak eleget teszünk.

8.) A vegetáriánus étrendet követjük. Segítünk elsajátítani a tápláló, egészséges és hosszú életet biztosító ételek kiválasztásának és elkészítésének módját, ennek során azonban nem válunk merevvé, és senkitől sem követeljük meg, hogy vegetáriánus legyen.

9.) Tiszteljük a család intézményét. Fontosnak tartjuk a gyermekek szeretettel teli nevelését, melynek során az önképző, önfejlesztő módszerekre helyezzük a hangsúlyt, és igyekszünk elkerülni azt, hogy bármiféle hit vagy eszmerendszert, illetve életmódot erőltessünk a gyerekekre.

10.) Az általunk képzett tanárok a jóga minden aspektusát átölelő, szisztematikus módon történő tanítást nyújtanak, mely a testre, a légzésre, az elmére és az egyéni lélekre is kiterjed. Központi szerepet kap a mind a külvilágot és mind a bensőnket is magában foglaló tudatosság és éberség kiterjesztése, melynek kiművelését fokozatosan és nagy körültekintéssel oktatjuk.

11.) Az emberiség szolgálata érdekében fontosnak tartjuk a jóga különböző gyakorlatai, mint például a relaxáció és a meditáció hatásaira vonatkozó kutatásokat és a jóga jótékony hatásainak bebizonyítását.

12.) Tudományos kutatásaink eredményei dokumentálásra és publikálásra kerülnek, hogy minél többen hasznosíthassák azokat.

13.) Abban az egyetemes testvériségben hiszünk, amely mindenkit elfogad, mindenkit szeret, és senkit sem zár ki.

14.) Szigorúan tartózkodunk mindenféle politikától és politizálástól, illetve bármely vallás elleni megnyilvánulástól.

15.) Nagyon fontosnak tekintjük az erőszak-nélküliség gyakorlását, mely mind az elménkre, a cselekedeteinkre és a szóbeli megnyilvánulásainkra is vonatkozik.

fordította: Margittay Tamás

Himalájai Jóga Tradíció
Latest posts by Himalájai Jóga Tradíció (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Szvámí Ráma: Tradíciónk irányelvei

| Himalájai Jóga Tradíció
0