Fűben, fában orvosság

A füves gyógyítás illatos könyveként hever előttem kis kupacokban a kömény, a kurkuma, a fahéj, a menta, a fekete bors és a szárított gyömbér valamint néhány darabka fakéreg és leveles ágacska. A helyszín India, a keralai Rasa Ayurveda holisztikus egészségközpont, ahol az ayurvéda művészetét tanulom, vagyis azt, hogyan alkalmazzák a gyógyfüvekben és fűszerekben rejlő gyógyító hatást. Ez nemcsak az ételekre, de az italokra is érvényes.

Az egyszerű gyógyír sokszor a legnagyszerűbb: beáztatjuk ezeket a fűszereket és füveket, hogy az így kapott „gyógyító víz” egyensúlyba hozza a szervezetet. Z. Light Miller floridai ayurvédikus orvos már 30 éve használja ezeket a vizeket: “Ha a füveket vízzel együtt visszük be, az egész szervezetet erősíti. A hatásuk közvetlen, akár egy folyékony orvosságé. “

A Rasa Ayurveda szakácsa rozsdamentes acél edényt tesz a tűzhelyre. Beleszór néhány egész köménymagot és hamarosan megcsap minket tüzes, fás illata. A kömény (hindi nyelven a jeera) javítja az emésztést. Az edény sistereg és gőzfelhő száll fel, ahogyan vizet önt bele. Amíg a köményes víz hűl, megtanuljuk néhány egyszerű főzet hatását. A kardamomos víz felfúvódásra hatásos, az édesköményes víz pedig serkenti a tejtermelődést. A főzet víz helyett is iható, tartsd magad mellett egy üveggel és kortyold egész nap!

Fahéjas víz

Miért? Mert csökkenti a koleszterint és beállítja a vércukorszintet.

Hogyan? Zúzz szét egy fahéjrudat sodrófával, a kis darabkákat tedd 1 liter vízbe és főzd 10 percig. Szűrd le majd fogyaszd melegen vagy langyosan.

 

Gyömbéres víz

Miért? Mert émelygés ellen hatásos, valamint egy kiadós vacsora vagy töménytelen mennyiségű jégkrém elfogyasztása utáni teltségérzet megszünteteti.

Hogyan? Vágj apróra egy teáskanál szárított gyömbért és főzd fél liter vízben 3 percig. Szűrd le majd fogyaszd melegen vagy langyosan.

Prána víz

Miért? A tulsi (szent bazsalikom) India egyik spirituális gyógyfüve, amelyet az egész test karbantartására használnak. Különösen a tüdőre jó.

Hogyan? Dobj egy kis ág tulsit egy pohár szobahőmérsékletű vízbe és tedd ki a napra egy órára. Tulsit otthon is nevelhetsz egy kaspóban, de a testvérét, a thai bazsalikomot az ázsiai piacokon is beszerezheted.

Köményes víz

Miért? Mert amellett, hogy emésztésjavító, a mérgeket is kihajtja.

Hogyan? Szárazon piríts egy fél teáskanálnyi egész köményt, amíg a színe sötétedni kezd (ez körülbelül 10 másodperc), majd önts rá 1 liter vizet és forrald 3 percig. Szűrd le majd fogyaszd melegen vagy langyosan.

Forrás: Yoga Journal
Fordította: Szabó Orsolya
Latest posts by Szabó Orsolya (see all)

Ez is érdekelhet...

Fűben, fában orvosság

| Szabó Orsolya
0