Méregtelenítés az ájurvéda szerint

 

Bármilyen témáról beszélünk, a lényeg mindig a téma nevében van elrejtve. Mi is az ájurvéda?

Nemcsak az élet tudománya vagy az élet művészete, ez az élet esszenciája. Az ayurveda szó két szóból tevődik össze: az ayush és a veda szavakból. Az ayush életet jelent, de ezenkívül az egész életutat, az élet körforgását. A veda a tudás, a bölcsesség lényegét jelenti. A védák olyan ősi könyvek, amelyek az élet minden területét vizsgálják. Az ájurvéda tehát az élet tudománya, az élet bölcsessége. Az életre nem pusztán a ki és belégzés folyamatos váltakozásaként tekint, hanem az egész életciklusra. Az életciklus alatt az összekapcsolódásra gondolok, a természettel történő összehangolódásra, legyenek azok a nappalok és éjszakák vagy az évszakok váltakozásai. Ebbe beletartozik az egyén életének állomásai, a gyerekkortól egészen az öregkorig tartó folyamatos átalakulás. Hogyan kerültünk Brahmantól ebbe az emberi testbe? Az evolúció filozófiája csodálatos, erről a kérdésről hosszan lehetne még beszélni, de az alapelv a makrokozmosz, a mikrokozmosz és az 5 elem. Az univerzum minden alkotórészében megtalálható a teljes univerzum összezsugorítva, és fordítva: az egész univerzum egy pici alkotórész felnagyítva. Az univerzum minden alkotórésze az 5 elemből áll. Ez azt jelenti, hogy minden mennyire közelítünk rá vagy távolodunk el egy alkotórésztől, mindig ugyanazt az 5 elemet, mint összetevőt fogjuk találni. Mindannyiunkban van az 5 elem közül egy vagy több, amelyik domináns, erőteljesebben van jelen. És minden családnak van meghatározó eleme, sőt minden városnak, minden országnak megvan az egyedi felépítése. Emiatt más a színünk, az étkezésünk, a szokásaink, a felépítésünk, ezért olyan változatos az egész világ.

A méregtelenítés hogyan kapcsolódik az ájurvédához? Az ájurvéda nem részenként szemléli az emberi testet – nincs külön májtisztítás, vesetisztítás – az egész testet egyben kezeli. A méregtelenítés hatására az energia szabadon áramolhat a föld és a víz, a víz és a tűz, a tűz és a levegő, a levegő és az éter elem közt finoman és egyenletesen. Különböző módszerek állnak ehhez rendelkezésre: az életmódra, az étrendre való odafigyeléssel, és gyógynövények alkalmazásával. Ezeket a változásokat minél inkább finommá kell tenni a természet erejére, az évszakok, a napszakok változására támaszkodva. A méregtelenítési folyamatot a lehető legkevésbé drasztikusan kell végezni. Az év során akkor a legalkalmasabb az idő, hogy a méregtelenítés folyamata finom lehessen, amikor az évszakok változnak, amikor az elemek a testünkben próbálnak alkalmazkodni a külvilághoz, a mikorkozmosz és a makrokozmosz próbál egyensúlyba kerülni az elemek változása által. Ez a legjobb idő, mert a testünk, a sejtjeink, a hangulatunk nyitottak, mobilisabbak a változásokra. Finoman tudunk ilyenkor módosítást eszközölni, mert már eleve az átalakulás folyamatában vagyunk. Két leginkább megfelelő időpont van erre: a tavasz és az ősz, amikor a körülmények, a hőmérséklet nem szélsőséges. Ezekben a hónapokban javasolt a méregtelenítés, ekkor a legkevésbé invazív, a legkevésbé radikális.

Amikor méregtelenítésre gondolunk, leginkább a súlyvesztés jut eszünkbe, de az ájurvéda méregtelenítése nem kizárólag erre korlátozódik. Az ájurvéda szemlélete nem a vesztésre, hanem a gyarapodásra helyezi a hangsúlyt, az energiával való feltöltődésre. A méregtelenítés értelme is ebben van: hogy könnyebben tölthessük fel a bennünk lévő elemeket energiával, vitalizáljuk őket, így  élettel teliek lesznek, magasabb energiaszintre kerülnek.

Az ájurvéda a radikális változások ellen van, legyen az szigorú méregtelenítés, vagy testedzés. Ezért az ájurvéda és a jóga kiegészítik egymást, hiszen mindkettő az ahimsza, a nem ártás elvét vallja.

Az 5 elem az ételünkben is manifesztálódik 6 féle íz formájában. Ebből a tudásból mindenki profitálhat anélkül is, hogy elköteleződne az ájurvéda vagy a jóga irányába. Hétköznapi szinten is tudjuk használni az ízek hatásait az 5 elemre, ha figyelünk, hogy melyik íz mit jelent, melyik íz mire tud hatni, melyik ízeknek kell hangsúlyosabbnak lenni például a méregtelenítés időszakában. Hogyan is nézzen ki az étrendünk a tavaszi illetve őszi méregtelenítés során? 3 ízt szerepeltessünk az étkezésekben most többet: a keserűt, a fanyart és csípőst.

A legfontosabb a keserű, mivel ez lúgos környezetet teremt a testben, és ez lehetővé teszi, hogy a toxinok, a méreganyagok eltávozzanak a szervezetből. A kurkuma keserű fűszer, amely egyszerre gyulladás gátló, antivirális, antibakteriális – gyógyító hatása is van, egyidejűleg méregtelenít is. Görögszéna fűszerként, keserű uborka leve kipréselve nagyon jó vagy főzve kicsit kevésbé keserű, leveles kel sütve vagy főzve, alapvetően minden, ami természetes módon keserű indukálja a méregtelenítést.

A második íz a fanyar. Itt jön elő a lencse, a bab, a gránátalma. A gránátalma leve, vagy a gránátalma tea kiváló reggel vagy délután. Uborka salátába vágva vagy kipréselve. Lencseleves uborkalével, vagy gránátalma teával kitűnő kombináció egy étkezéshez.

A harmadik a csípős íz. A természetesen csípős ételek, mint pl. a gyömbér, feketebors, rózsabors. Ezek felkeltik a tűz elemet, ami nagyon fontos az átalakulás folyamatában, segítik a metabolikus lerakódások mobilizálását és kimosását a szervezetből.

Fontos ezen kívül a savanyú is. Ezt képviseli a grapefruit a savanyú-keserű ízével. A grapefruit lé nagyon hasznosnak számít ilyenkor. Lehet belőle salátát is készíteni, egy kis gyömbérlével, citromlével és egy kis mézzel lelocsolva. A gránátalma levet vagy a magokat is hozzáadhatjuk, és bármilyen salátához hozzáadhatjuk. Az ananász, a citrom vagy a lime is katalizátorként működik, hogy segítsen a 3 elsődleges íznek, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű tűz, és folyadék, ami kimossa a toxinokat az izzadtságon, a vizeleten és a székleten keresztül.

Az édes ízt az étkezésünkben ebben az időszakban csökkenteni kell. Legyen az cukor, gyümölcs vagy bármilyen szénhidrát – a liszteket, tésztákat, rizseket kerüljük. Egy speciális kombinációban mégis ajánlott lehet a rizs, ha mungóbabbal együtt fogyasztjuk a kichadi nevű ételben. Ekkor a rizs nedvesítő, síkosító hatással bír, és a rostjai által segít kisöpörni és megtisztítani a gyomor és a belek falát. A kichadihoz zöld mungóbabot használjunk. Vacsorára ajánlott fogyasztani, ilyenkor az emésztés tüze már alacsony, és ezt az ételt nagyon könnyű emészteni, általa a megfelelő arányú fehérje és szénhidrát kombinációhoz jut a szervezet. Ez a két összetevő katalizátorként hat egymásra, a fehérje felszívódás könnyebb lesz, a szénhidrát mozgása pedig a kiválasztás hatékonyságát növeli. Minden összetevőnek szerepe van a gyógyhatásban. Ez az étel minden testtípusnak jó, un. tridoshikus étel, fogyasztható egy egész héten, vagy akár egy egész hónapon át a méregtelenítés időszakában.

 

Kichadi

Hozzávalók: víz, ½ tk. római kömény, ¼ tk. kurkuma, só, ½ tk. reszelt gyömbér v. egy 2cm-s gyömbér darabolva, feketebors (8-10db egész  vagy őrölt ízlés szerint), 2 tk. ghí,  ¾ csésze feles mungóbab (zöld), ½ csésze rizs (jázmin v. basmati)

Elkészítés:

  • a mungóbabot 10-15 percre áztassuk be – erre egyrészt azért lehet szükség, hogy gyorsabban főjön meg, és több vizet szívjon magába, másrészt, hogy az enzimjei aktiválódjanak.
  • a felmelegített ghíben pirítani kezdjük a köményt (emésztési probléma esetén – puffadás, székrekedés, hasmenés – két csipet hinget (asafoetida) is adjunk hozzá), a feketeborsot is hozzáadjuk (ez a legjobb vértisztító).
  • Ha a feketebors kipattogott, akkor adjuk hozzá a gyömbért.
  • Hozzáadjuk a mungóbabot és a rizst, és kicsit pirítjuk (amíg érezzük az illatát, de még mielőtt megpirulna).
  • Egy kicsi vízben (3-4 ek.) összekeverjük a kurkumát és a sót, és utána adjuk hozzá a mungóbabhoz. (Azért keverjük össze vízben, mert az enzimek ekkor aktiválódnak, és így sokkal hatásosabb, és meg sem ég).
  • Ekkor adunk hozzá vizet – a mennyisége attól függ, hogy mennyire szeretnénk sűrűre az ételt. Addig főzzük, amíg a mungóbabot és a rizst könnyedén össze tudjuk nyomni az ujjunkkal, és a bab és a rizs teljesen összekeveredett, nem válnak már szét.

Reggeli meleg gyömbérital

gingertea[1]

Hozzávalók: 2 csésze víz (lehet több), 1cm-nyi gyömbér darabokra vágva, egy fél citrom, méz ízlés szerint

Elkészítés:

  1. a gyömbért 4-5 percig főzzük a vízben
  2. kicsit hagyjuk hűlni, amikor már iható hőmérsékletű, akkor belefacsarjuk a fél citromot, és hozzáadjuk a mézet.

 

 

Könnyű, híg levesek is ajánlatosak ilyenkor.

Répa és cékla kombinációja javasolt a méregtelenítéshez, akár zöldséglé akár leves formájában.

Van egy különleges ital, a Kanji, amely szintén ebben az időszakban előnyös. A répát és a céklát darabokra vágva nagyon sok vízbe áztatjuk, 2 répát és 2 céklát 2 liter vízbe. Egy kis sót adunk hozzá, és összetört rozsszemeket. Két nap után elkezd erjedni és savanyú íze lesz. Segít a vér tisztításában, és növeli a hemoglobin számot, és kitakarítja a metabolikus toxinokat a szervezetből. Ezt az italt evés előtt kell fogyasztani, leginkább ebéd előtt, de vacsora előtt is jó egy pohárral. A keveréket szobahőmérsékleten száraz helyen, a napsütéses helyen kell tárolni, így nagyon sok napig, akár egy hónapig is eláll – lehet nagyobb adaggal is készíteni. Akár meg is lehet enni a répát és a céklát belőle.

Fontos dolog még a gyógyteák fogyasztása. Vannak olyan gyógynövények, amelyek főzete segíti a méregtelenítés folyamatát. Ezek a teák a három ízt képviselik: a keserűt, a csípőst és a fanyart. Más gyógynövényeket, virágokat is adhatunk hozzájuk, amelyek arra szolgálnak, hogy ne legyen annyira radikális a módszer, ilyen kiegészítő lehet például a szantálfa vagy a rózsaszirom. Egy speciális tavaszi méregtelenítő teakeverék összetevői: fahéj, indiai bazsalikom, feketebors, gyömbér, menta, rózsaszirom, görögszéna.

Fontos, hogy a teák koffeinmentesek legyenek, mert a koffein nagyon kiszárítja a testet, és izgatja az idegrendszert. 2-3 csésze gyógyteát érdemes fogyasztani naponta, mindig melegen. Tehetünk bele egy-két csepp citromlevet, hogy aktiváljuk az összetevőket. Az édesítőszereket viszont kerüljük minden formában, még mézet se tegyünk bele, mert ezáltal lesznek a tea alkotóelemei még aktívabbak és erősebb hatásúak. A gond az édesítőkkel az, hogy megváltoztatják a test pH szintjét, ezáltal lehetővé teszi, hogy a testünk magában tartsa a toxinokat. Az édesítőszerek a föld és a víz elemet képviselik, a víz elem jellemzője, hogy a dolgokat összefogja, ezért maradnak a lerakódások ragacsos nyálka formájában a testben, a nyálka jelenléte pedig gátolja a tisztulást. Ugyanez vonatkozik az összes szénhidrátra, pl. a tésztafélékre is. A toxinokat az ájurvédában ama-nak hívjuk. Minden ama termelő ételt kerülnünk kell: édességek, fehér lisztből készült ételek, tartósított élelmiszerek, konzervek, a mesterséges színezékeket, az állott ételeket (a több mint 1 napos ételeket). A friss, könnyű, meleg, könnyen emészthető ételek javallottak a méregtelenítés folyamán.

Általánosan javasolt fűszerek: kurkuma, koriander, édesköménymag, fahéj, kömény, feketebors.

Még egy nagyon fontos tisztítást kell végeznünk, nem csak a méregtelenítés időszakában, hanem mindig, ez pedig a jivha dhauti, a nyelvtisztítás. Minden toxin, főleg a máj toxinjai az éjszaka során – leginkább hajnali 2 és 5 között – a gravitáció ellenében felfele jönnek a nyelv felszínére. Ez kizárólag ama, amely ha nem tisztítjuk le, mivel mikrotoxinokról van szó, nagyon könnyen újra felszívódhatnak és bekerülhetnek a véráramba. Erre lehet kapni megfelelő eszközt – rézből készült nyelvkaparót – a réz ionok különösen hatékonyan távolítják el a toxinokat. Minden reggel a fogmosás előtt tisztítsuk le a nyelvünket, kb. 4-5 húzással, a méregtelenítés időszakában minden étkezés előtt. Így a nyál enzimjei is aktívabbak lesznek, ezáltal az emésztés is hatékonyabb tud lenni. Ne fogkefével vagy kiskanállal végezzük a nyelvtisztítást, mert a helytelen eszköz csak visszanyomkodhatja a méreganyagokat a nyelvbe.

Lényeges még, hogy az orrjáratokból is eltávolítsuk a nyákot, mert ez is gátolja a prána áramlását. Nemcsak a nyelvet, az orr belső felületét is meg kell tisztítanunk. Ehhez alkalmas eszköz a neti csésze, szintén rézből készül. Az orrtisztítást testhőmérsékletű, enyhén sós vízzel végezzük, annyira kell sós legyen, mint a könny. Hetente kétszer-háromszor ajánlott. A művelet kivitelezése álló helyzetben történik, enyhén dőljünk előre, majd a fordítsuk kicsit oldalra a fejünket. A felül lévő orrlyukba kezdjük belecsorgatni a sós vizet, amely az alsó orrlyukon át fog távozni, kiürítve a felesleges nyákot. Az allergiásoknak kiváló módszer a tünetek enyhítésére.

Azokon a napokon, amikor nem végezzük a netit, a panchakarma egy technikáját alkalmazzuk, a nasya-t, hogy nedvesítsük az orr nyálkahártyáját. A legjobb olaj ehhez az anu thailam, amelyet ájurvédikus üzletben be lehet szerezni.

 

Ábrahám Kata

Ez is érdekelhet...

Méregtelenítés az ájurvéda szerint

| Ábrahám Kata
0