Tégy a gerinced egészségéért! – Ardha Matszjendrászana (Fél halak királya gerinccsavaró jógapóz )

Az Ardha Matszjendrászana (Fél halak királya) egy szuper gerinccsavaró jógagyakorlat, amit ülő helyzetben végzünk. 

Ez a gyakorlat harmonizálja az egész szervezet működését. Átmasszírozza a belső szerveket (máj, gyomor, lép, hasnyálmirigy) és kiváló emésztési problémáknál, székrekedésnél is. 
 
Rugalmasan tartja a tested és erősíti a gerinc menti izmokat. Nyújtja az ülőmunka miatt befeszült területeket – háti, deréktáji, nyaki területet, a csípő körüli izmokat és az oldalsó törzsizmokat is.  Segít a gerinc egészségének megőrzésében, az ülőmunka okozta problémák kompenzálásában.
 
Mint minden csavaró és előrehajító gyakorlat jó  a hasi zsírpárnák ledolgozására is. 
 
Az egész testet energetizálja azáltal, hogy a gerinc menti területet felfrissítni. 
 
ardha matszjendrászana, ardha matsyendrasana, gerinccsavarás, gerinccsavaró gyakorlat, gerincsvaró jógapóz, fél halak királya
Ardha Matszjendrászana

 

 
Hogyan végezd el?
 
  1. Ülj le a talajra Vajrászanába, sarokülésbe. (amiről egy korábbi bejegyzésben már írtam).
  2. Ülj ki bal oldalra és a jobb lábadat tedd át a bal lábad felett, helyezd a talpad a bal combod külső oldalán a talajra. 
  3. Az lul lévő bal lábad igazítsd meg, hogy a lábfejed ne kerüljön be a feneked alá. 
  4. Belégzéssel emeled a jobb kezed a magasba nyújtozz egyet az ülőcsontból kiindulva.
  5. Kilégézssel csavarodj el hátra és tedd a jobb kezed a gerinced vonalába – figyelj, hogy a gerinced egyenes maradjon.
  6. Belégzéssel emeld a bal kezed a magasba, nyújtoztasd meg a bal oldalad is, majd vagy küldő kézélből told a lábad a test irányába vagy fogd át a jobb lábad és húzd közelebb a törzsedhez.
  7. Kilégzéssel próbálj még jobban csavarodni.

A kitartás alatt folyamatosan próbálj a medencédből a fejtetővel és a törzs mindkét oldalával nyújtózni, tarts meg a gerinced. tartsd a hasat, köldököt. 

 
Próbáld legalább 20-30 másodpercig megtartani a pózt.


Kijövetel a pózból: Belégzéssel emled a bal kart és csavarodj vissza, majd emeld el a jobb kezedet is.  Amikor visszaérkeztél végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is. 
 
A gyakorlat kivitelezése közben belégzéssel nyújtózz a szegycsonttal és fejtetővel fölfelé, nyisd a mellkast. Kilégzéssel nehezítsd a medencéd a talaj irányába és próbáld mélyíteni a pózt  csavarodj még jobban hátrafelé.  Folyamatosan legyen meg az ászana kivitelezése közben a nyújtózás érzése a testedben. A lapockákat húzd össze és nyisd a mellkast, ne engedd, hogy a fülek és a vállak közel kerüljenek egymáshoz. Figyelj, hogy az ászana közben a fejed ne lógjon, hanem legyen megtartott és aktívan nyújtózz a fejtetővel. A talpra tett lábad talpát próbáld a talajba tolni.
 
Az ászana kivitelezése közben nyisd ki a szemed és ha a talajt látod vagy a plafont, akkor biztos, hogy elmozdítottad a fejed, hozd visszaközéphelyzetbe.
 
Amikor leteszed a kezed hátul leteheted a tenyered, de ha nem ér le az ujjbegyeket és teheted a talajra.
 
Ha nem tudsz ebben a pózban egyenesen ülni, eldőlsz oldalra akkor még gyakorold helyette a Vakrászana Gerinccsavaró gyakorlatot amit itt találsz.
 
Fontos, hogy  először ezt a gyakorlatot mindig a jobb lábra végezd el a vastagbél iránya miatt. 
 
Ne végezd a gyakorlatot ha gerincsérved van.  Kerüld ezt a gyakorlatot hasi sérvek  és fekélyek esetén is, valamint akkor is ha erős hasmenésed van. Akkor se csináld, ha fájdalmat érzel a térdednél, csípődnél.


A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

 
Ha szeretnél jógában elmélyedni, elsajátítani a pózok helyes kivitelezését, szeretettel várunk Kezdő Jógatanfolyamainkra és személyre szabott, igényeidhez, aktuális állapotodhoz igazított  magán órákra. 

https://www.eljharmoniaban.hu/kezdo-jogatanfolyam


Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

Vitai Kati
Latest posts by Vitai Kati (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Tégy a gerinced egészségéért! – Ardha Matszjendrászana (Fél halak királya gerinccsavaró jógapóz )

| Vitai Kati
0