Fejben dől el!

Egy tökéletes világban, az ünnepi időszak alatt mindenki nagyon jól ki tudná pihenni az év végi hajtás fáradalmait, és feltöltődve tetterővel, energiától duzzadva lépne be az új év kapuján. Ellenben a világ, amelyben élünk, korántsem a tökéletességéről hires, ezzel együtt viszont megvannak azok a belső törvényszerüségei, amelyek irányitják, és időszerüvé, illetve időszerütlenné tesznek bizonyos dolgokat.

 

Az asztrológia, a számmisztika, a térrendezés tudománya, és még sorolhatnánk a régi korokból ránk maradt bölcs módszereket, segitenek abban, hogy megértsük, mi miért történik, miért éppen akkor, és ha nem időszerü valami, azt is megmutatják.

Éppen hogy csak eltelt az első hét a 2018-as évből. A jógaórák, az edzőtermek ilyenkor rendesen dugig vannak azokkal, akik újévi fogadalomként törődni akarnak az egészségükkel, izmosodni, fogyni stb. óhajtanak. A tavalyi év első jógaóráján azt kértem mindenkitől, hogy nézzen jól szét maga körül, mert ennyi embert idén már nem fog látni jógaórán – és igy is lett! ?

Idén viszont elmaradt ez a fajta ‘roham’, aminek egy kicsit örülök is, mivel a jóga nem olyan jellegü tevékenység, ahol a rövid fellángolások kora müködik. Az órákon ugyanazokat az arcokat látom, és szeretem is látni. Igaz, hogy nyugaton a jóga rengeteget veszitett eredeti spirituális tartalmából, de az elkötelezett gyakorlók akiket nem a divat fúj egyik irányzatból a másikba, egyik stúdióból a másikba, ők nyugodtak lehetnek: a fejlődésük nem marad el.

Visszatérve az évkezdésre, több emberen láttam, és magamon is észrevettem a fáradtság jeleit. Micsoda?? – merülhet fel a kérdés? Egy jógi nem lehet fáradt, vagy pl. beteg! Legalábbis ezt gondolják sokan, akik a jógát csak hirből, vagy felszinesen ismerik. Az igaz, hogy a rendszeres gyakorlás mellett sokkal ritkábban, és általában rövidebb ideig betegek a jógások, de azért érdemes reálisan látni, mi is emberek vagyunk. Emberek, és ezért tudatosan oda kell figyelnünk az apró jelekre. Nem lenne szerencsés pl., ha egy olyan napon, amikor láthatóan kóvályog az emberek feje a jógaóra előtt, erős órát tartani. Ilyen esetben röviditeni lehet az órát, illetve könnyiteni az egyes gyakorlatokon, és a hatás nem marad el: a test és az elme is meghálálja az odafigyelést. Pláne az Ashtanga jóga vonzó lehet a militáris fegyelemre, illetve az önsanyargatásra vágyók számára. A jóga viszont nem a fentiekről szól, hanem a tudatosságról. A gyakorlásunk legfőbb szempontja hosszú távon az, hogy ÖRÖMTELI legyen. Ha bünteted magadat a sorozatokkal, jobb ha abbahagyod az egészet, és keresel valami értelmesebb időtöltést!

Visszatérve az év eleji fáradtságra, ha Te is észlel(t)ed magadon, szeretnélek megnyugtatni: ez teljesen normális most! (ha nem érezted, akkor szerencsés vagy, hurrá! ? ) Szeretnék megosztani ezzel kapcsolatban némi információt, ami nagyon egybevág azzal, amit én is tapasztalok. Nevezetesen, hogy egy energetikai átállás időszakát éljük, amely 1-3 hétig is elhúzódik. Ezután viszont rendeződnek az energiák, és ismét ‘normális’ szinten fogunk müködni. Addig azonban legyünk türelmesek, és ne hajszoljuk magunkat a szükségesnél jobban. A jógát azonban ilyen időszakban sem szabad hanyagolni, épp ellenkezőleg, tudatosan változtatva, minden nap az aznapi állapotunknak megfelelően gyakoroljunk! A kimerültség jele lehet pl. ha nem emlékszünk reggel az álmainkra (persze van aki sohasem emlékszik, de az más eset). Ez annak a jele, hogy az információ az elménkben torlódik, és ‘nem érünk a végére’. Ebben a krónikus fáradtság-szindrómában amúgy is sokan szenvednek – legtöbbször tudtukon kivül. Odafigyeléssel, megfelelő pihenéssel azonban helyrebillenthető az egyensúly, és onnantól sokkal termékenyebbek leszünk fizikailag és mentálisan egyaránt. Bizonyos elméletek szerint kb. már 7 éve világunk egy magasabb rezgési tartományba jutott, amelynek jelei gyakran észrevehetőek, pl. olyan spirituális felismerések, új érdeklődések formájában, amelyet korábban nem tapasztaltunk. Ugyanakkor a magasabb rezgéssel az IDŐ is látszólag a többszörösére gyorsult. Ti nem érzitek néha, hogy amire korábban egy nap elég volt, annak manapság kb. a negyedére elég? Mivel az idő és a tér is = rezgés, ez a folyamat teljesen normálisnak tekinthető.

Hogy a legtöbbet kihozhassuk a változásokból, nem hagyhatjuk ki a meditáció valamely formáját a napi rutinunkból. Ez lehet ászana-gyakorlás, sima elcsendesedés, pránájáma, Kundalini jóga, etc., bőséges a választási lehetőség, kinek kinek habitusa, igénye alapján.

Ha viszont nem leszünk képesek erőt venni magunkon, és felkelni reggel korábban az ágyból, gyakorolni nap mint nap, akkor a változások ólomsúllyal fognak egyre jobban ránk nehezedni. Ezért aztán tartsuk észben: minden fejben dől el!

Kitartást, erőt, és jó gyakorlást kivánok 2018-ra mindannyiunknak!

Pórffy Csaba
Latest posts by Pórffy Csaba (see all)

Ez is érdekelhet...

Fejben dől el!

| Pórffy Csaba
0