Jobb mint a koffein?

A következő jógagyakorlatok segítenek munka közben felfrissíteni és újra egyvonalba rendezni a tested.


Amikor már alig vonszolod magad egy hosszú, kemény munkanap után, kézenfekvő megoldásnak tűnik beülni egy jó kávézóba egy csésze forró kávéra. De egy rövid nyújtógyakorlat az irodai asztalodnál felér a kávé hatásával.

Próbáld ki ezt az energetizáló pózt, amelyet az irodában is el tudsz végezni:

Belégzésre emeld a mellkasod és homorítsd a hátad. Tartsd meg így a felsőtested és lélegezz be még hármat. Kilégzéskor engedd le a kezeidet a térdeidre, és görbítsd a hátad. Húzd be a farokcsontodat és húzd el a köldöködet a térdeidtől, ez az ülő Macskapóz. Lógasd a fejedet, hogy meg tudjon nyúlni a nyakad. Ismételd ezt néhányszor.

Végy mély lélegzetet!
A légzés olyan relaxációs eszköz, amely mindig kéznél van. Bármikor használhatod akár a munkahelyeden is, miközben intézed a napi teendőidet, vagy ha stresszesnek érzed magad. Miért nem próbálod ki most rögtön?
Hunyd le a szemeidet, és figyeld meg ahogy a levegő áramlik az orrcimpáidnál a következő tíz lassú és mély be- és kilégzésed alatt. Ezután nyugodtabbnak fogod érezni magad és jobban fogsz tudni összpontosítani.

Tégy egy elmélyült sétát!
Ha meditációról beszélünk, egyből valami nagyon komoly, erős összpontosítást igénylő dologra gondolunk. De a meditáció sokféle technikát kínál, köztük olyanokat is, amelyeket bármikor gyakorolhatunk, például az irodában ebédidőben vagy otthon.

Tégy egy meditatív sétát az iroda folyosóin vagy a háztömb körül, közben egyszerűen tartsd az elmédet a jelenben. A lényeg az, hogy ne azért sétálj, hogy elérkezz valahova, hanem pusztán a séta öröméért tedd.

Kényeztesd a szemeidet!
Ha számítógéppel dolgozol, vagy apró betűs iratokat olvasol, esetleg kis tárgyakkal foglalkozol a munkád során, a nap végére homályosodhat már a látásod. A munkára való koncentrációt jó néha megszakítani, akármivel is foglalkozol. Az érzékek visszavonása (pratyahara) spirituális és mentális hatással bír. Amikor behunyjuk a szemeinket befele fordulunk, kizárjuk a külső világot. Így mély békét tapasztalhatunk meg. Fizikai szinten a szem becsukása védelem is, megnyugtatja a testet, csökkenti a vérnyomást, és hosszabb ideig tartó koncentrációt tesz lehetővé.

Tarts tehát jógikus szünetet a munkahelyeden, akár az asztalodnál is. Csukd be az ajtót, csukd be a szemeid, és add meg magad a pillanatnak. A szemeid – és az elméd – meghálálja majd.

Forrás: Yoga Journal

 

Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

2 hozzászólás

 1. g szerint:

  gondoltam, kipróbálom a gyakorlatot kv előtt:-))
  itt némileg elakadtam:
  „Húzd be a farokcsontodat és húzd el a köldöködet a térdeidtől, ez az ülő Macskapóz.”
  hogy került a köldököm a térdeimhez, ez nekem kimaradt:-)) tnx G

 2. admin szerint:

  🙂 Nem került a köldököd a térdedhez, az instrukció arra vonatkozik, hogy a köldöködet húzd a térdeddel ellentétes irányba, tehát távolítod a térdedtől, görbíted a hátad, mint a macskák. Remélem segíthettünk!
  Namasté
  Kata

Jobb mint a koffein?

| Jóga Magazin
2