Jóga az UNESCO kulturális örökség listáján

Mostantól a jóga világörökség: a jóga az ősi indiai filozófia része, melyet nemcsak Indiában, hanem napjainkban is szerte a világon ismernek és gyakorolnak. Ez Kelet egyik legnagyszerűbb ajándéka, mely végre megkapta a hivatalos nemzetközi elismerést. A jóga felkerült az UNESCO szellemi világörökség listájára. A jóga mellett több indiai lelki érték szerepel a világörökség listán.

Jóga az UNESCO világörökség listáján

A jóga már hivatalosan is UNESCO világörökség

A jóga, egyrészt az elme és a test fegyelmezett irányítása, másrészt egyfajta spirituális látásmód. Az orvostudományban, az oktatásban és a művészetek terén betöltött szerepe révén, egyben az indiai társadalom elismeréseként került fel az UNESCO tekintélyes listájára. A jóga előtérbe helyezi a lelki és a fizikai egészséget, így bármely közösség számára szellemi értéket képvisel.

A jóga világörökség

A világörökség bizottsága nyilatkozatában kiemelte, hogy

„a jóga segíti az egyént az önmegvalósításban, enyhít bizonyos testi fájdalmakat, és lehetővé teszi a felszabadulás állapotát. Fiatalok és idősek egyaránt gyakorolhatják, nem diszkriminálja a nemi, társadalmi vagy vallási hovatartozás”.

Hagyományosan, a jóga a guru segítségével sajátítható el, vagyis szükséges egy hiteles, képzett jógaoktató. Egyrészt az ászanák némelyike komoly fizikai gyakorlat, szükséges a hozzá kapcsolódó ismeretek és készségek elsajátítása, másrészt a komoly törekvőnek sokkal többről van szó, mint puszta fizikai mozgásról. De ez az ajtó csak azok számára tárul ki, akik a jógát nem egyszerű fitneszgyakorlatnak tekintik.

Manapság számtalan lehetőség van a jóga gyakorlatok elsajátítására. Válogathatunk felhígított és komoly változataok közül egyaránt.

Jógaműhelyek, jóga tanfolyamok, jóga ásramok várják a jelentkezőket, az iskolák, egyetemek, közösségi központok és a szociális média is több módot kínál. Ókori kéziratok, feljegyzések és hatalmas modern szakirodalom áll rendelkezésre.

Íme, egy indiai televíziós bejelentés a jóga UNESCO világörökség listájára kerüléséről

Az általad olvasott cikk olvasói a következő jóga témájú írásokat is hasznosnak találták

Jógamájá Dévi Dászi
Latest posts by Jógamájá Dévi Dászi (see all)

Ez is érdekelhet...

Jóga az UNESCO kulturális örökség listáján

| Jógamájá Dévi Dászi
0