Jóga és a hangok

A hangterápia az alternatív módszerek napjainkban egyre népszerűbb területe, amely évezredek óta létezik. A zenét, a hangok erejét a történelem során gyakran használták arra, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a test, az elme és a szellem harmóniájára, így sok esetben segítik a jógázók elmélyülését is.

 

A különböző hangfrekvenciák a test energiaáramlására való hatását  egyes jógaiskolák is szívesen alkalmaznak, például a csakra jóga.

Gyakorlás hangokkal

A hangterápia meghatározott hangszerek, zene, hangrezgések használata a test, az elme és a szellem kiegyensúlyozására. Ez magában foglalja a speciális hangfrekvenciák használatát a terápiás légkör megteremtésére, elősegíti a mély légzést, pihenést, az idegrendszer egyensúlyának helyreállítását és az érzelmi felszabadulást. 

Sokan használnak a jógaórához vagy a meditációhoz zenét – ez főleg a kezdők számára fontos segítség lehet. Mély, egyenletes légzésre is ösztönöz, és a folyamat tartalmazhat meditációs, vizualizációs gyakorlatokat is.

 

Sok kultúra ősidők óta használja a zenét és az éneket 

Indiában úgy tartják, hogy bizonyos hangoknak harmonizáló ereje van. A nada jóga ősi indiai gyakorlatában a jógik hangrezgéseket, egyfajta éneket használnak az elme megnyugtatására és a stressz oldására. De a belső-ázsiai sámánok dobolása, éneke, a magyar néprajzból ismert regölés repetitív dallamai is a hanggal érnek el állapotváltozást.

 

Tibeti hangtálak, tingshák, koshi harangok hatása

A tibeti hangtál zengését évezredek óta használják szerte a világon mind lelki, mind fizikai betegségek gyógyítására. Az alternatív egészségjavítás hatékony formája, mert közvetlenül a test energiamezőjén és csakráin fejti ki hatását. Ha az energiatest egészséges és kiegyensúlyozott, felerősödnek öngyógyító képességei.

A jóga és a hangterápia közel áll egymáshoz 

Hiszen mindkettő holisztikusan dolgozik a testtel és annak energiáival. Helyesen alkalmazva a hang elősegíti a külső és a belső jólétet. Többféle hangszer alkalmas erre de a legjobban működő eszközök a keleti meditációs gyakorlatokból származnak. Nézzük, mik lehetnek ezek:

Tibeti hangtálak

Kézzel kalapált fémtálak, többnyire 7 fémes ötvözetből készülnek A legjobb módja annak, hogy megállapítsa, működik-e ez a fajta hangterápia, ha kipróbál néhány különböző hangtálat, és különféle megszólaltatási technikákat fedez fel a finom kongatástól a bőrözött fa ütővel való  dörzsölésig, mely hosszan búgó, zengő, éneklő hangot ad.

Minél nagyobb és vastagabb a hangtál, annál hosszabb és erőteljesebb hangot ad.

Léteznek speciális, terápiás tálak is ezeknek még vastagabb a faluk. Az, hogy sima, vagy mantrásan díszített, az már egyéni ízlés dolga, a hangjára érdemes figyelni. 

Mindegyik más-más hangot ad a méretétől és attól függően, hogy milyen fémekből készült. Léteznek pici, tenyérnyi hangtálak, ám a legnagyobbakba bele is lehet állni, így a teljes testen átáramlik a zengésük. 

A gongok hangos, ünnepélyesen zengő hangot adnak ki. 

A gong szakrális hangszer, kiemel a mindennapokból. Hatékony eszközt jelentenek, mivel rengeteg energiát, mélységet és erőt adnak. Gongokat használnak szertartásokhoz is, templomokban, de egyedi, vagy kisebb csoportos foglalkozásokon is jól el lehet hangjával szétválasztani az eseményeket, illetve mélyíteni a figyelmet meditáció során.

Harangok, csengők, koshik

A kedves hangú harangok és koshik (különleges, a négy fő elem energiáját meghívó bambusz és fém harangjátékok) nagyon közkedveltek a jógázók körében. A koshik egy sor hangolt pálcából állnak, amelyek megszólalnak, amikor megüti őket a szabadon lengő nyelv. Hangjuk kitisztítja a negatív energiákat , szinte átfolyik az emberen, mint az eső, és megnyitja a felső csakra energiaközpontjait. 

Nyelves dob

Másnéven csakra dob gyönyörű dallamokat és megnyugtató hangokat ad, viszonylag egyszerűen meg lehet tanulni játszani rajta.

Tibeti tingsha

A tingshák kicsi, kézi eszközök, amelyek két, egy adott hangra vagy frekvenciára hangolt  kis szíjon függő cintányérból állnak. Ha összekoccantják, éles, tiszta hangot ad, mely elvágja a kötődéseket és fókuszálja a figyelmet.

A hang sokféle módon egészítheti ki a jógaórákat. 

Lehet a kezdeti ráhangolódás, bemelegítés, felkészülés szakaszában, hogy a hang által egy saját teret határoljunk el, kizárva ezzel a zavaró tényezőket.

A hangterápiás eszközöket a jóga órának abban a részében is lehet alkalmazni, amikor pihenő vagy meditáció kerül sorra. 

Gonggal, vagy tingshával lehet jelezni egyes szakaszok kezdetét és a végét. Hangtállal és a koshival pedig szintén ez az idő alkalmas a meditációs szakaszon túl. Egyéni foglalkozásokon akár a testre helyezett hangtállal is oldható lokálisan a feszültség. Többféle jó módszer létezik.

Bármilyen hangzás tetszik, találd meg a módját, hogy beépítsd gyakorlataid közé, hogy saját magad és tanítványaid számára hasznos és kellemes élménnyé váljon.

A cikkben szereplő képek a Karma Guru Tibetshop szaküzletében készültek

 

Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Jóga és a hangok

| Jóga Magazin
0