Lehetünk-e vegánok várandósan és/vagy szoptatás alatt?

Manapság sokan választják a vegetáriánus vagy vegán táplálkozási módot nem csak a jóga gyakorlók körében. Na de mi van akkor, ha ezt várandósan és/vagy szoptatás alatt tesszük? Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni ezzel a bejegyzéssel.

Nem szeretnék senkit meggyőzni a vegán táplálkozási módról, inkább megerősíteni szeretném azokat, akik ezt választják, hogy ez is “járható út”. Nyilván én is azért táplálkozom így, mert szerinem ez a legegészségesebb. De amikor a gyeremkorvos, vagy a védőnő például kategórikusan kijelenti, hogy a gyerek nem lehet vegetáriánus három éves koráig, vagy amikor beteg vagyok, és a saját édesanyám is azzal jön, hogy biztos valami hiányom van a táplálkozásom miatt, akkor azért volt már, hogy én is elbizonytalanodtam.

Azóta sokmindennek utánanéztem, és igenis találtam olyan orvost és dietetikust is, aki szakmailag is felvállalja, hogy lehet teljes értékűen táplálkozni vegán módon, még ezekben az időszakokban is, illetve a gyermeket is lehet így táplálni.

Mire kell mégis fokozottan odafigyelni ilyenkor?

 – Komplettálás. Az állati eredetű fehérje “előnye” a növényivel szemben, hogy telejes értékű, tehát tartalmazza mind a nyolc esszenciális aminósavat, míg a növények nem tartalmazzák mindet. (Csak nagyon kevés olyan növény van, ami tartalmazza, pl.: a kender.) Ezen nagyon egyszerűen lehet segíteni, többféle növényi fehérjét kell enni. Ha például reggelire eszünk egy műzlit, amiben van gabona (pl.: zabpehely) és olajos mag (pl.: dió, mandula) vagy ebédre eszünk zöld levelest gabonával (pl.: spenótot rizzsel), akkor már eleget is tettünk a komplettálásnak, tehát teljeskörűen bevittük az esszenciális aminósavakat.

 – Növényi fehérjeforrások. Köztudott, hogy a növények is tartalmaznak fehérjét, de például a zöldségek azért általában arányában  kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a hús. Vannak azonban olyan növények, amelyek gazdagok jó fehérjékben, de sok vegetáriánus nem fogyaszt elegendőt ezekből. Figyeljünk arra, hogy fogyasszunk olajos magvakat (dió, mandula, kesudió, szezámmag, tökmag, stb.) és hüvelyeseket (lencse, vöröslencse, mungóbab, csicseriborsó stb.).

 – Táplálékkiegészítők. A B12 és a D vitamin azok a vitaminok, amik létfontosságúak, viszont csak növényi táplálkozással nem tudjuk bevinni őket, ezért érdemes “bogyó” formájában pótolni. Várandósan nagyon sok kismama vashiányos nem csak a vegán kismamik. Érdemes vasban gazdag táplálékot fogyasztani, de szükség lehet a tablettás pótlásra is – ez a vérvétel során úgyis kiderül.

Végezetül belinkelem dr Tamasi József belgyógyász A vegán és a predán étkezés orvosi szemmel c. cikkét, ami szerintem egy jó összefoglaló a témában.

Amennyiben ötleteket szeretnétek, vegán ételekhez, akár a gyerkönek, akár magatoknak, ajánlom Nagy Zita és Szaluter Edit gasztrobloggerek blogjait; ZizikalandjaiKertkonyha. Zita blogjában külön gyerekmenüket is találtok Miteszik a vega gyerek? címen.

Vannak a Facebookon vegán anyukás csoportok, oda is lehet csatlakozni az egyik a Vegán BLV, avagy vegánul igény szerint hozzátáplálni, a másik a Vegán Anyukák, Kiksmamák csoportja. Itt is lehet kérdezni, mások kérdéseit, válaszait olvasgatni, tanulni.

Ha kérdésetek van, írjatok nekem is bátran, ha én nem tudok segíteni, tudok szakmai kontaktot adni. Illetve havonta szervezünk vegamami találkozót, ha értesülni akarsz róla, kövesd a Jógamami Facebook oldalát. Az első találkozó eseményét itt találod.

 

Szűcs Orsolya

Ez is érdekelhet...

Lehetünk-e vegánok várandósan és/vagy szoptatás alatt?

| Szűcs Orsolya
0