Mit is fed a jógaböjt kifejezés a Bhakti Kutir kalendáriumban?!

Mi a Bhakti Kutirban a jógaböjt kifejezést egy ismétlődő spirituális napra szoktuk használni, amit Indiában “ekádasinak” hívnak, 11. napnak. Ezek a teli- és újhold utáni 11. napok. Abban a bengáli tradícióban, amiben én felnőttem ezeken a napokon a gabonaféléktől szoktunk tartózkodni, valamint a bab és lencseféléktől. De India különféle részein más és más böjtöket is időzítenek ezekre a napokra. Nagy kedvencek a teljes böjt tartása a nap folyamán, éjszakai fennmaradással megspékelve. Csak gyümölcs evés, vagy egész nap csak 1 étkezés.

Ideális esetben minden böjtöt és fogadalmat úgy kellene kalibrálni, hogy tönkre ne vágja az embert, de azért meg kellene érezni a terhét, hogy igazán felajánlásszerű legyen.

A tradíció eredete a Padma Puránában olvasható:

Egy hatalmas démon, Mura azt az áldást kapta, hogy senki nem fogja legyőzni őt harcban. Ezzel az áldással az egész univerzumot a hatalma alá hajtotta.

Indra az istenek király elment Visnuhoz és a segítségéért könyörgött. Visnu, hogy visszaállítsa a rendet az univerzumban felkutatta Murát és megütközött vele. De mivel Mura harcban legyőzhetetlen volt kettejük csatája 1000 éven át tartott. Visnu elfáradt és kivonva magát a csatából lepihent egy barlangban, fenn a himalájai hegyek közt, Badarikásrama környékén.

Mura felkutatta Őt, és berontott a barlangba, hogy Visnut megölje. Viszont így már nem egy küzdelmi szituáció állt fent, hanem egy alattomos támadás. Visnu szervezetéből megnyilvánult egy gyönyörű, teljesen felfegyverzett Istennő, és azonnal a fejét szegte Murának. 

Visnu hálájának jeléül áldásokkal akarta elhalmozni az Istennőt, de Ő nem kért semmit hősies tettének cserébe. Viszont Visnu háromszor is erősködött, hogy megáldja az Istennőt.

Erre az Istennő azt mondta, “ha már háromszor felajánlottad áldásod, hadd kérjek három dolgot! Hadd legyek a szenthelyek védelmezője, hadd legyek a bűnök elpusztítója és hadd legyek minden kedvezőség elhozója!”

Visnu még megtoldotta azzal a három áldást, hogy az Istennő neve legyen Ekádasí Déví, a “11. napi Istennő”, hiszen az Istennő ezen a napon nyilvánult meg az Ő testéből. Így az univerzum összes lakójának meglesz a lehetősége arra, hogy minden egyes holdtölte folyamán felajánlásokat tudjon megtenni Ekádasí Dévínek.

A tradíciók szerint ez azon az ekádasín történt, amikor a Nap a nyilas jegyében állt, és már csak 4 nap volt teliholdig. Ez a nap 2023-ban, január 2-ára esett.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, keletkutató, a keleti kultúrtudományok szakértője

Baktai Ádám

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Mit is fed a jógaböjt kifejezés a Bhakti Kutir kalendáriumban?!

| Baktai Ádám
0