Mindent az orröblítésről

Az ayurveda tudománya szerint az orröblítés az alapvető napi higiénia része. Az orröblítés, vagyis a Jala Neti lényege dióhéjban, hogy sós vízzel mossuk át az orrüreget, amely ezután tartósan tiszta marad.

Ha mélyebbre ásunk a témában, az orröblítésnek a kapha dósa egyensúlyának fenntartásában van szerepe.  Az ayurveda szerint testünk minden nap többször megy át dósa változásokon: reggel inkább a kapha dósa dominál (föld-víz elem), dél körül a pitta dósa (tűz elem), este pedig a vata dósa (levegő elem). A kapha dósa reggeli dominanciája okozza a lustaságot, a test felső régióiban pedig blokkokat képez. Ha reggelente a neti kannával orröblítést végzünk , ellensúlyozhatjuk a kapha dósa elnyomó hatását az orr területén (ennek egyik jele az orrváladék felgyülemlése), ebből adódóan pedig a szem, a fül, a torok, és az egész test is felszabadult érzéssel töltődik fel.

A neti kannát sokféle formában, különféle anyagokból lehet megvásárolni. Legjobb olyat választani, amelyik nem törik el könnyen és anyagát nem oldja fel a sós víz.  A sótól magasabb ozmózisnyomás lesz a vízben, ezáltal az orrüreg váladékai fel tudnak oldódni benne, így kitisztulhatnak az orrjáratok.

Mindenkinek hasznára válhat ez az orrtisztító módszer, kiváltképp azoknak ajánlott azonban, akiknek krónikus orrdugulásuk van, gyakran náthásak, vagy arcüregi eredetű fejfájásuk van.

Akinek viszont krónikus orrvérzése, orrpolipja, vagy erőteljesen torzult orrsövénye van, kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mielőtt használni kezdené a neti kannát, nehogy súlyosbítsa az állapotát.

Forrás: Yoga Journal

Film az orröblítésről

(forrás: Himalayan Institute)

Swami Satyananda Saraswati útmutatása az orröblítéshez

A test tisztításának hat jógikus gyakorlata közül az egyik a jala neti, avagy orrmosás. Mind a hat tisztító technika (satkarma) célja a fizikai és mentális egészség erősítése, mindamellett kiválóan alkalmasak különféle betegségek megelőzésére és kezelésére is.

A jala neti az orrjáratok sós vízzel való kiöblítése. Alapvető fontosságú technika a légutak szabadságának, a szabad légzésnek a biztosításában, ezáltal fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében.

Az orr funkciói
Az orr legfőbb szerepe, hogy a tüdő felé áramló levegőt megszűrje a szennyeződésektől, és felmelegítse, hogy az a tüdőt ne veszélyeztesse. A belélegzett levegő a legritkább esetben alkalmas közvetlenül a tüdő számára (általában túl hideg, szennyezett, baktériumokkal teli). Az orr feladata, hogy mindezen javítson.
A belélegzett levegő elsősorban port és apró rovarokat tartalmaz. Ezeket a viszonylag nagyobb szennyeződéseket az orrjáratban állandó mozgásban lévő szőrcsillók szűrik meg elsődlegesen. Ezek a csillócskák a beáramló levegővel ellentétes irányban mozognak, így megakadályozzák, hogy a szennyeződések mélyebbre jussanak.

Az orr mélyebb régióiban speciális csontszerkezet található, melyet egy vastag, szivacsos baktériumölő hatású nyálkahártya takar. Ez a nyálkahártya dúsan erezett, bőséges vérellátású, az orr hosszú belső légútjának falát teljesen beborítja, így a teljes belélegzett levegőmennyiséggel kapcsolatba kerül. A nyálkahártya a levegőben található baktériumok és csírák millióit távolítja el, melyek a tüdőbe jutva különféle problémákat illetve betegségeket (tbc, bronchitis, stb.) okozhatnak. Ez a nyálkahártya az elsődleges szűrőn, a csillókon keresztüljutott apróbb porszennyeződéseket is felfogja, valamint felmelegíti és nedvesíti a beáramló levegőt, olyan mértékben, hogy az a tüdő számára már veszélytelen legyen. A hideg és száraz levegő ugyanis szintén veszély- illetve betegségforrás lehet a tüdő számára.

[sam id=”5″ codes=”true”]

Az orr mélyebb szakaszán mirigyeket találunk, melyek feladata az elsődleges védelmi szakaszokon átjutott megmaradt baktériumok eltávolítása. Az orr egyben szaglószervünk, mely segítségével például eleve megérezzük és kerüljük a kellemetlen szagú, vagy mérgező gázok belélegzését. Amikor ilyet érzünk, azonnal abbahagyjuk a belégzést, és ha lehet, azonnal friss levegőt keresünk.

E rövid ismertetésből talán kitetszik, hogy e látszólag jelentéktelen szervünk milyen fontos szerepet tölt be szervezetünk védelmi rendszerében. Ezek után az is érthető, miért oly egészségtelen a szájon át történő légzés. Ebben az esetben ugyanis az orr teljes védelmi szerepe kimarad, s az összes por, szennyeződés, minden baktérium a hideg, szűretlen levegővel közvetlenül a tüdőbe áramlik. A szájüreg és a torok ugyan rendelkezik hasonló védelmi funkcióval, de az korántsem olyan hatékony, mint az orrunké.

Ha az orr eldugul, vagy a nyálkahártya megtelik szennyeződéssel, akkor nem tudja kellő hatékonysággal ellátni a szerepét. Ha teljesen eldugul, csakis szájon át tudunk lélegezni. Ez azonban, mint láttuk, nem túl előnyös. Ezért ilyenkor kifújjuk az orrunkat, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk, s hogy a helyes működés helyreálljon.

Tudni kell azonban, hogy az orr szokásos kifújásával nem távolítható el belőle minden szennyeződés, illetve maradhat benne száraz, szilárd szemcsés salakanyag is. A neti alkalmazásának fő célja épp az orrjárat lehető leghatékonyabb megtisztítása, ám egyéb hatásai sem elhanyagolhatók. Alkalmazásakor stimulálódnak az orrban lévő idegvégződések, ami serkentőleg hat az agyra, illetve az idegvégződésekkel kapcsolatban álló szervekre, valamint stimulálja az ajna chakrát, a szemöldökközépi energiaközpontot.

Eszköz
A neti elvégzéséhez egy speciális edény, egy kis kanna (neti lota) szükséges, mely segítségével a sós víz az orrjáratokba vezethető. Különböző kivitelű edények állnak rendelkezésre, de végső soron egy szimpla teáskanna is megfelel, ha nincs más. A legalkalmasabb formájú edény az ún. neti lota, mely az alábbi ábrán látható:

Anyaga lehet sárgaréz, vagy más alkalmas fém, ami a vizet nem szennyezi. Fontos, hogy a kifolyó szár vége megfelelő kialakítású legyen, hogy kényelmesen, és pontosan illeszkedjen az orrnyílásba.

A sós víz
A gyakorlat elvégzéséhez vegyünk tiszta, langyos (testmeleg) vizet, és oldjunk fel benne tiszta sót. Fél liter vízhez kb. egy kávéskanálnyi só szükséges. Várjuk meg, míg a só tökéletesen feloldódik a vízben. Gyakori az a kérdés, miért van szükség a sós vízre, a sima víz miért nem alkalmas a célra? A válasz nagyon egyszerű és teljesen gyakorlatias. A sós víz ozmotikus nyomása jóval nagyobb, mint a tiszta vízé, minek következtében a sós víz nehezebben szívódik fel az orrban lévő hajszálerekbe, mint a sima víz. Ha a gyakorlatot sima vízzel végezzük, kellemetlen, vagy enyhén fájdalmas, csípő érzést tapasztalhatunk az orrban. Ezért javasoljuk inkább a sós vizet, hozzátéve, hogy a kellemtelenségek ellenére a sima víz is teljesen veszélytelen. Egyszóval a jala neti gyakorlásához a sós víz a legalkalmasabb, mert miközben átmossa és megtisztítja az orrjáratokat a szennyeződésektől, nem szívódik fel az érzékeny nyálkahártyába, s így semmilyen kellemetlen érzést nem okoz.

Testhelyzet
A jala netit végezhetjük guggoló helyzetben (kagasana), vagy álló helyzetben, a vállakat és a fejet előre döntve. Mosdókagyló, vagy kád esetén az álló helyzet az ideális, míg a szabadban vagy tusolóban guggolva gyakorolhatunk.

Kivitelezés
Töltsük meg a neti kannát az előkészített sós vízzel. Helyezzük egyik tenyerünkbe az edényt, és a kifolyót illesszük óvatosan az orrnyílásunkba, ahogyan az a fenti ábrán látható. Mindig a szabadabb orrnyílásba vezessük először a vizet. Ne nyomjuk túl erősen a szárat az orrunkba, csak éppen annyira, hogy az tökéletesen, szivárgás nélkül kitöltse az orrnyílást.

Tegyük fel, hogy a bal orrnyílás a szabadabb, így azon töltjük be először a vizet. Derékból dőljünk kissé előre (jobb kézzel akár megtámaszkodhatunk a jobb térd fölött), és a fejünket döntsük erőteljesen jobbra, és enyhén előre. Ezzel egyidejűleg a neti kannát bal kezünkkel felemeljük, így a víz befolyik a bal orrnyílásba. Szánk legyen nyitva, hiszen a légzés szájon keresztül történik. (Vannak, akik szerint a száj zárva is lehet, és a gyakorlat közben az orron át is lehet lélegezni, ám ez egy bonyolultabb technika, amire – kezdetben legalábbis – semmi szükség.) Ha a kanna megfelelőhelyzetben áll, és a fejünket megfelelő szögben döntöttük oldalra, és a kanna szára hézagmentesen illeszkedik az orrnyílásba, akkor a baloldalon beáramló víz simán áramlik kifelé a jobb orrnyíláson. Az sem probléma, ha egy kevés víz a szájba, vagy a torokba jut, bár ha a gyakorlatot helyesen, megfelelően ellazítva végezzük, ez nem fordulhat elő. Hagyjuk, hogy a vizet 10-20 másodpercen átfolyni, majd fejünket kiegyenesítve, húzzuk ki a neti kanna szárát orrunkból. Távolítsuk el a szennyeződéseket az orrjáratból úgy, hogy a bal orrnyílást befogjuk, és gyors, erőteljes kilégzéseket végzünk a jobb orrnyíláson át. Nem kell túl erősen fújni a levegőt, mert az sérülést, vérzést okozhat, illetve felnyomhatja a vizet a hallójáratba, ami kerülendő. Egyszóval érzéssel, de határozottan végezzük a fújtató kilégzéseket, és a belégzés eközben szájon át történjék. Néhány fújtatást követően zárjuk a jobb orrnyílást, és hasonló módon, néhány fújtató kilégzést végzünk a bal orrnyíláson át. Majd a jobb orrnyílásba vezetve a vizet megismételjük az egész eljárást. Utána elvégezzük mindkét oldalra még egyszer a gyakorlatot.

Az orrjáratok kiszárítása: a gyakorlat befejezése után az orrjáratokat ki kell szárítani, és a maradék szennyeződést el kell távolítani. Ehhez álljunk egyenesen. Derékból hajoljunk előre, úgy, hogy a törzs kb. vízszintes legyen. Hüvelykujjunkkal oldalról zárjuk az egyik orrnyílást, és a szabadon maradó orrnyíláson át végezzünk gyors egymásutánban 10 erőteljes fújtató légzést. A kilégzéseken legyen a hangsúly, hiszen ez távolítja el a maradó szennyeződést. Ismételjük meg a fújtató légzést a másik orrnyíláson át is tízszer, majd mindkét orrnyílást szabaddá téve a páros orrnyíláson át is tízszer.

Ez az egyszerű gyakorlat a legtöbb szennyeződést eltávolítja az orrjáratokból. Ha úgy érezzük, hogy az orrunk még nem teljesen tiszta, vagy száraz, ismételjük meg a fújtató légzéseket, mindaddig, míg az orrjáratok teljeseri szárazzá nem válnak.

Időtartam
Ha a sikerül rutint szerezni a kivitelezésében, az egész gyakorlat mindössze néhány perc alatt elvégezhető. A víz elkészítését nem számítva, a teljes gyakorlat öt percet sem igényel. A neti gyakorlására a legmegfelelőbb időpont a kora reggel, reggeli előtt. Természetesen bármely más időpontban is végezhető a gyakorlat, csak közvetlen étkezés után nem. A napi rendszerességű gyakorlás megfelelő, de ha valaki náthás, orrhurutos, vagy egyéb speciális problémával küzd, naponta többször is végezheti a gyakorlatot.

Korlátok és intelmek
Mindazok, akik krónikus orrvérzékenységben szenvednek, csak szakértő segítséggel végezzék a netit. A víz ne legyen túl meleg. A szennyeződések eltávolításához alkalmazott fújtató légzések során a ki- és belégzések ne legyenek túl mélyek; nem az orr károsítása a cél, hanem állapotának javítása. Amikor valamelyik orrjárat váladékkal teli, vagy el van dugulva, semmiképp ne erőltessük a fújtató légzést, mert attól a váladék könnyen továbbjuthat a belső üregekbe, ami problémákat okozhat. Mindig várjuk meg, míg a só teljesen felolvad a vízben, mielőtt az orrunkba öntenénk.

Fontos, hogy a neti kannát megfelelő magasságba emeljük, és megfelelő mértékben döntsük, hogy a víz ne ömöljön ki a peremén, illetve, hogy a vízszint magasabban legyen, mint az orrjáratok belső találkozási pontja. Ha a fejünket túlságosan megdöntjük, akkor a víz inkább a torkunkra folyik, nem a másik orrnyílásba. Ha a kannát túl magasra emeljük, akkor nem a szárán, hanem a pereme felett folyik ki a víz. Fontos tehát a fej és a kanna megfelelő pozíciója. Ha nagyon nehezen folyik át az orron a víz, elképzelhető, hogy belső elváltozás, pl. polip okozza a blokkot. Ebben az esetben megfelelő szakorvoshoz kell fordulni segítségért.

Ha az első néhány alkalommal gyenge csípő, vagy égő érzést tapasztalható, nem kell megijedni. Ez el fog múlni, ahogy az orrszövet hozzászokik a vízzel való érintkezéshez.

Előnyök
A nátha megelőzésére, illetve felszámolására legjobb módszer a neti. A közönséges nátha, illetve meghűlés ellen hatékony gyógymódot mindmáig nem találtak. A neti ezzel szemben „üzembiztos”, és hosszú távú megoldást kínál a problémára. A nátha, influenza egy nagyon fontos jelzés, nevezetesen, hogy a szervezet ellenálló-képessége meggyengü1t. Ha nem így lenne, akkor a nátha vírus nem tudna áthatolni a szervezet védelmi vonalán. Normál esetben a szervezetünk öngyógyító erői elég erősek ahhoz, hogy ellenálljanak egy efféle támadásnak. A nátha vírus az idegszövetekben burjánzik, főként az orr szaglóidegeiben. Megfázás esetén a neti nagy segítséget jelent a felgyülemlett orrváladéknak, a vírusok tenyésztalajának eltávolításában.

[sam id=”5″ codes=”true”]

A neti rendszeres gyakorlása megakadályozza a nátha kialakulását, eredményeként az orrjáratok maximális hatékonysággal végzik munkájukat, következésképp nagyban segíti a testi egészség megőrzését. Ne feledjük, hogy a szájon, illetve az eldugult, elszennyeződött orron át való légzés során a belélegzett levegő nem megfelelő szűrése, nedvesítése és előmelegítése miatt a tüdő károsodhat, könnyebben alakulhatnak ki különféle fertőzés okozta betegségek, illetve általánosan gyengül a szervezet egészségi állapota.

A neti segít az orrüreg-gyulladás (sinusitis), szem- orr- és torokbetegségek: hurut, orr- és garatmandula-gyulladás, nyálkahártya-gyulladás gyógyításában is. Hatékony módszer fejfájás, álmatlanság és fáradtság ellen. A neti finom hatást gyakorol az orrjáratban lévő, szaglással, látással, hallással, stb. kapcsolatban álló különböző idegvégződésekre is. Ennek intenzív nyugtató hatása van az agyra, így csillapítani tudja a migrénes fejfájást, az epilepsziát, a depressziót, a feszültséget, stb.

A neti nagy jelentőséggel bír a különböző tüdőbetegségek, mint pl. asztma, tüdőgyulladás, bronchitis, tbc, stb. megelőzésében és gyógyításában is. Rendszeres gyakorlásával a légzés sokkal könnyebbé válik, aminek következtében nő az oxigénfelvétel, és a széndioxid-eltávolítás. Ennek következménye egyértelműen a jobb egészség.

A neti jelentőssége a jógikus élettan szerint
A jóga tudománya szerint a levegő áramlása a két orrnyíláson át periodikusán változó. Ezt bárki tesztelheti önmagán, és látni fogja, hogy valóban így van. A két orrnyíláson át nem azonos mennyiségű levegő áramlik. Hol az egyik, hol a másik orrnyílás szállítja a nagyobb mennyiségű levegőt. Az áramlás mértéke tehát a két orrnyílás között, az időben periódikusan változó.

Ennek a két orrnyílás közti állandó áramlás-változásnak alapvető hatása van a szervezet energia-körforgására. Ez kihat a gondolkodásunkra, fizikai aktivitásunkra, befelé illetve kifelé fordulóállapotaink ciklusára. E ciklus nagymértékben kihat mentális és fizikai egészségünkre. Ezért, ha az egyik vagy másik orrnyílás folyamatosan blokkolt, akkor ez a természetes levegőáramlási ciklus nem tud érvényesülni, következésképp egészségünk károsodhat. Ez a másik ok, amiért a jala neti oly fontos: megtisztítja mindkét orrnyílást; így a levegő szabadon áramolhat, és áramlása szabadon váltakozhat a kettő között.

Forrás: Satyananda Yoga Magyarországon Alapítvány,
Swami Satyananda: Ászana Pránajáma Mudra Bandha könyve alapján
 

Hol vásárolhatsz Neti kannát?

Kerámia kannácskát vehetsz a yogabazaar-ban,a  Satyananda központban.

 

Satyananda Yoga
Latest posts by Satyananda Yoga (see all)

Ez is érdekelhet...

5 hozzászólás

 1. Árkiné K. ZsuzsA szerint:

  Köszönöm!
  Elsősorban azoknak a személyeknek (Ági és Mariann) akik ezzel a dologgal megismertettek!
  Másodsorban azért köszönet, hogy egyeltalán találkozhattunk ezzel az eljárással.
  Egyenlőre csak magamon gyakorlok, de mivel kétgyermekes anyuka vagyok, a gyermekeimen is fogom alkalmazni. Kisebbik lányom asztmás, úgyhogy különösen jól fog neki jönni.

  Szép napot: ZsuzsA

 2. Aniko szerint:

  Sziasztok! Koszonom a gazdag felvilagositast a neti hasznalatarol! Ugyan bejartam Szatmarnemeti osszes gyogyszertarat ,es gyogynoveny szakuzleteit,de nemcsak,hogy nem kaptam,de meg nem is hallottak rola. Mivel sok jarkalas,es varakozas utan nem jutottam neti kannahoz,kimostam,es kifertotlenitettem egy puros flakont,es azt hasznalom. a celnak megfelel. TISZTELETTEL ES SZERETETTEL ANIKO

 3. Andrea szerint:

  Sziasztok!
  Erre a célra tökéletesen megfelel egy fél literes csőrös ásványvizes, vagy üdítős palack, az alját ki kell fúrni (a lukat természetesen be kell fogni a vízzel feltöltés idejére). A teteje épp akkora, hogy hézagmentesen zár, lecsavarható a kupak, így könnyű tölteni, a luk az alján pedig megoldja a levegő beáramlását a gyakorlat közben. Remélem tudtam segíteni.
  Szép napot, jó egészséget kívánok mindenkinek.

 4. klára szerint:

  Nálunk a családban az orröblítés bevezetése évekre visszanyúló, súlyos allergiás megbetegedést oldott meg. Mi, szülők, és a gyerekek is alkalmazzák.
  Az utóbbi hetek hihetetlenül magas pollen- és porszennyezettsége sem okozott nagy gondot napi két öblítéssel (no, meg zuhanyzással és hajmosással egybekötve).
  Nagyon ajánlom mindenkinek, aki hasonló gonddal küzd.
  (A legkisebb nálunk 6 éves, nem mondom, hogy ez a kedvence, de már egyedül is meg tudja csinálni.)

Mindent az orröblítésről

| Satyananda Yoga
5