Az astanga tekintete: a dristi

Az astanga gyakorlás egyik jellegzetessége a dristi, azaz a tekintet egy adott pontra történő irányítása. A nyitott szemmel történő gyakorlás nem nézelődést jelent, épp ellenkezőleg célja a mély befelé figyelés, a külső ingerek elengedése, és az egyhegyű, fókuszált figyelem megteremtése.

Astangában a tekintet mindig egy adott pontra szegeződik, az alábbiak egyikére:

 • nāsāgre = nászágré (orrhegy);
  aṅguṣṭhamadhye = angusthamadhjé (a hüvelykujj közepe);
  bhrūmadhye = bhrúmadhjé (a szemöldökök között);
  nābicakre = nábicsakré (köldök);
  ūrdhva = úrdhva (felfelé);
  hastāgre = hasztágré (ujjhegyek);
  pādayoragre = pádajóragré (lábujjhegyek);

  pārśva = pársva (oldalra)

Legtöbbször az orrhegyen van a figyelem, ami eleinte lehet, hogy furcsa, vagy akár nehéz is, de egy idő után nagyon pihentető. Nem, nem leszel kancsal tőle, bár ahogy a testgyakorlatokat, a dristiket sem kell erőltetni.

Az orrhegy hosszan tartó figyelése egyébként látásjavító hatású, ugyanis a szemizmok ebben az irányban ritkán dolgoznak, így a dristi tartásával sok olyan szemizmot tudsz pihentetni, amelyek napközben szinte állandóan aktívak.

Dristi és az elme

A fizikai hatásain túl a dristi nagyon jól mutatja a figyelmed mértékét. Ha állandóan elkalandozik a tekinteted, akkor elkalandoznak a gondolataid is. Lehet, hogy a pózokat szépen végzed egymás után, a koncentráció és befelé figyelés nélkül a gyakorlás csak edzés marad.

Ha a gyakorlás során tartod a dristid, akkor arra figyelsz, amire igazán érdemes. Nem azt figyeled, hogy kívülről hogy néz ki a póz, hogy áll rajtad az új nadrág, vagy milyen magasra emeled ki magad vinyászában. Ha tartod a dristit, hallgatod a légzésed és használod a bandhákat, akkor a figyelmed eltávolodik a fizikai testtől, a hétköznapi nézőponttól és a gondolataid megszokott áramlásától.

Így a dristi a hétköznapi gondolkodásmódodból észrevétlenül elvezet egy nyitottabb, befogadóbb állapotba, amelyben könnyebb elengedni az elme megszokott és biztosra vett korlátait.

Latest posts by Pápa Gyöngyvér (see all)

Ez is érdekelhet...

Az astanga tekintete: a dristi

| Pápa Gyöngyvér
0