Az astanga tekintete: a dristi

Latest posts by Pápa Gyöngyvér (see all)

Az astanga gyakorlás egyik jellegzetessége a dristi, azaz a tekintet egy adott pontra történő irányítása. A nyitott szemmel történő gyakorlás nem nézelődést jelent, épp ellenkezőleg célja a mély befelé figyelés, a külső ingerek elengedése, és az egyhegyű, fókuszált figyelem megteremtése.

Astangában a tekintet mindig egy adott pontra szegeződik, az alábbiak egyikére:

 • nāsāgre = nászágré (orrhegy);
  aṅguṣṭhamadhye = angusthamadhjé (a hüvelykujj közepe);
  bhrūmadhye = bhrúmadhjé (a szemöldökök között);
  nābicakre = nábicsakré (köldök);
  ūrdhva = úrdhva (felfelé);
  hastāgre = hasztágré (ujjhegyek);
  pādayoragre = pádajóragré (lábujjhegyek);

  pārśva = pársva (oldalra)

Legtöbbször az orrhegyen van a figyelem, ami eleinte lehet, hogy furcsa, vagy akár nehéz is, de egy idő után nagyon pihentető. Nem, nem leszel kancsal tőle, bár ahogy a testgyakorlatokat, a dristiket sem kell erőltetni.

Az orrhegy hosszan tartó figyelése egyébként látásjavító hatású, ugyanis a szemizmok ebben az irányban ritkán dolgoznak, így a dristi tartásával sok olyan szemizmot tudsz pihentetni, amelyek napközben szinte állandóan aktívak.

Dristi és az elme

A fizikai hatásain túl a dristi nagyon jól mutatja a figyelmed mértékét. Ha állandóan elkalandozik a tekinteted, akkor elkalandoznak a gondolataid is. Lehet, hogy a pózokat szépen végzed egymás után, a koncentráció és befelé figyelés nélkül a gyakorlás csak edzés marad.

Ha a gyakorlás során tartod a dristid, akkor arra figyelsz, amire igazán érdemes. Nem azt figyeled, hogy kívülről hogy néz ki a póz, hogy áll rajtad az új nadrág, vagy milyen magasra emeled ki magad vinyászában. Ha tartod a dristit, hallgatod a légzésed és használod a bandhákat, akkor a figyelmed eltávolodik a fizikai testtől, a hétköznapi nézőponttól és a gondolataid megszokott áramlásától.

Így a dristi a hétköznapi gondolkodásmódodból észrevétlenül elvezet egy nyitottabb, befogadóbb állapotba, amelyben könnyebb elengedni az elme megszokott és biztosra vett korlátait.

Ez is érdekelhet...

Az astanga tekintete: a dristi

| Pápa Gyöngyvér
0