A Hold és a Nő

0b161a45f70479e01d2f867cb235342a_thumb[2]Mondják, hogy a nők és a Hold között örök kapcsolat áll fenn. A Hold változékonysága és a nők által bejárt havi ciklusok és életszakaszok is megjelenítődnek általa. De vajon élő ez a kapcsolat? Vajon hány nő ritmusa mutat egyezést a Hold járásával? Mennyiben és hogyan segít a Hold tanítása megérteni és megélni nőiségünket? És mit tehetünk azért, hogy felelevenítsük ezt a szakrális köteléket? Megfigyelted már, hogy milyen hatással vannak rád a Hold fázisai? Használod őket arra, hogy hozzájuk igazítsd tevékenységeid? Figyelembe veszed döntéseidben, tetteidben, szándékaid megvalósításában, hogy milyen energiák hatnak rád éppen? Ezeken gondolkodtam… és közben összegyűjtöttem néhány gondolatot azzal kapcsolatban, mit is érdemes tudatosítanunk magunkban a Hold útján járva.

A Természet energiái éppen úgy ciklikusak, ahogy mi nők is állandó kiteljesedésben és befelé összpontosulásban hullámzunk. A kiterjedés és az összehúzódás, megnyílás és bezáródás, kifelé- és befelé fordulás az Élet természetes lüktetése. Nem csak testileg, lelkileg is éljük ezt a ritmust.

A Hold 4 fázisa 4 ütemet jelenít meg. Az ovuláció előtti időszakot, az ovulációt, a menstruációt megelőző időszakot és a menstruációt. Ezekhez a női életkör archetípusai is kapcsolódnak, mint a “Szűz” vagy “Leány”, az “Anya”, a “Szerető” és a “Boszorkány” vagy “Vénség”. Mikor elkezdünk egy Holdnaplót vezetni autentikus tapasztalást szerezhetünk arról, hogyan is éljük meg, miképpen jelenítődnek meg általunk ezek a szakaszok. Hogyan vannak összefüggésben egymással? Személyes ritmusunk hogyan igazodik, vagy tér el a Hold ritmusától és ez mit üzen számunkra? Mennyire és milyen formában engedünk teret a Hold által megjelenített archetípusok önkéntelen megnyilvánulásának, tudatos megélésének magunkban?

Talán a Telihold az, ami leginkább élő kapcsolatot képvisel. Erről a Holdfázisról hallunk a legtöbbet, és több spirituális hagyomány használja az energiáit. Mindenki szeret Teliholdkor az éjszakai égre pillantani és legtöbbünk szemét hosszasan megragadja a látvány. A Telihold a női ciklusban az ovulációt, termékenységet, életkörünkben pedig az “Anya” archetípusát jeleníti meg. Ilyenkor ezekkel a minőségekkel egyező energiákat tapasztalhatunk, mint például táplálás, fenntartást. Használhatjuk a Telihold idejét arra, hogy teremtsünk, létrehozzunk, alkossunk, kiteljesítsünk folyamatokat. A Telihold energiái előtte és után is egy-két napig tapasztalhatóak és használhatóak. Az évszakok közül a nyár ideje ez. A Természet a teremtés kibontakozott pompájában hirdeti a világban ható energia csúcspontját.

A Telihold inverz minősége a “Vénség” vagy más elnevezéssel a “Boszorkány”, melyet a Sötét Hold jelenít meg. Az energiák ellentétes pólusa ez, amely inkább a visszahúzódásnak, a befelé tekintésnek és a nő sötét arcaival való találkozásának ideje. Ez a menstruáció fázisa. Visszavonódnak az energiák a külvilágból, s így az évszakok közül a tél, amely ezt képviseli. A körülöttünk ható energiák ilyenkor leginkább lágyak, gyengédek. Jó ilyenkor visszavenni az aktivitásból, és lehetőségeinkhez mérten többet pihenni, megengedni magunknak, hogy ne olyan intenzitással vegyünk részt a társasági életben, tevékenységeinkben, mint egyébként. Ez a kényeztetés, az önmagunkra és lélekrezdüléseinkre való figyelés ideje. Ilyenkor már jó elkezdeni tervezni, hogy a következő ciklus energiáit hogyan és milyen módon szeretnénk használni, egy számunkra kedvező ritmus kialakítására, terveink, céljaink megvalósítására. Ennek az elhatározásnak majd a következő holdfázis, a növekedő szakasz fog új lendületet adni, mely a “Szűz” minőségéhez tartozik.

Ha az ébredező természetet szemléljük magunk körül, pontosan érezhetjük mit jelent ez a szakasz. Új energia, a magok elültetésének ideje. Megindulnak a változások élénkké válik a világ és mi magunk is benne. Ilyenkor tudjuk a leginkább ápolni és táplálni azokat a dolgokat, melyek megvalósításra várnak. Leginkább a dinamizmus jellemzi ezt az időszakot, mely a női ciklusnak az ovuláció előtti szakasza.

A fogyó Hold a fény lassú visszavonódásának ideje. A “Szerető” szimbolizálja és az évszakok közül az ősz idején éljük. Ezt az időszakot az ovuláció után, a menstruáció előtt éljük, amikor nem történt megtermékenyülés. Ilyenkor kezdjük el női természetünket más szemmel megtapasztalni. A nőnek már tudomása van a misztériumokról, szexuális energiáinak teljében és tudatában van. Felismeri mágikus hatalmát és erejét, annak működési elveivel és hatásaival együtt.

A fogyó- és a növekvő Hold mindig változást képvisel. Ezekben átmeneteket élünk meg testi és lelki szinten egyaránt. A két tengelyt a Teli- illetve Újhold, valamint a növő- és fogyatkozó Holdfázis adja, melyek kiegyensúlyozzák egymást. Az átmenetek mindig összemosódnak. Az energiák az egyik minőségből a másikba érzékeny áramláson keresztül alakulnak át.

Bíztatlak arra, hogy fedezd fel magadban a Hold- és személyes ciklusaid, életszakaszaid, menstruációs periódusaid összefüggéseit, hogy megérts önmagad. Alkalmazd és hasznosítsd a Hold erejét, mint a nők leghűségesebb szövetségesét.
 
Így vezethetünk Hold naplót:
1. Jegyezd fel a dátumot.
2. Társítsd hozzá a Hold aktuális fázisát.
3. Társítsd hozzá menstruációs ciklusod éppen zajló szakaszát.
Ezzel a képlettel már is elkezdheted a belső munkát. Mit üzen, mit mutat, mit jelenít meg… kontemplálj és engedd, hogy a kérdések mélyről, a tudatosságon túlról, megérzéseidből, intuícióidból ébredjenek.
Persze még jobb, ha tovább figyeled magad:
4. Milyen energia szinten vagy ezen a napon?
5. Milyen érzelmek dolgoznak benned?
6. Hogyan éled meg éppen ma a szexualitást?
7. Mi ment ma könnyen, mi nehezen?
8. …és persze az álmok…
 
 
Kívánok mindenkinek izgalmakkal teli Hold munkát és megannyi kincs felfedezését és az út során!
 
 
Regősvölgyi Regina
Latest posts by Regősvölgyi Regina (see all)

Ez is érdekelhet...

A Hold és a Nő

| Regősvölgyi Regina
0