HOGYAN VÁLASSZ MAGADNAK JÓGA OKTATÓKÉPZÉST?

Körültekintően. Alapvetően azt gondolom, jógagyakorlóvá kell válnod. Ami azt jelenti, hogy évekkel ezelőtt elkezdtél érdeklődni a jóga iránt, kipróbáltál jógaórákat, irányzatokat, oktatókat és az évek során kezd kikristályosodni, melyik metódus érdekel igazán. Ha ez megvan, a következő lépés a metóduson belül találni egy olyan oktatóképzőt vagy mentoroktatót, akivel együtt tudsz dolgozni. Mert bár egy adott metódus ugyanarról szól (és szerencsés esetben indiai gyökerekkel rendelkezik, sőt, még jobb, ha élő metódusról van szó), az oktatók stílusban mégis különböznek egymástól, ami leginkább a személyiségek sokszínűségéből fakad.

Klasszikusan a jógamesterek választották ki tanítványaikat, akiket idővel esetleg megkértek arra, hogy kezdjenek órákat tartani. Ma itt és most ez pont fordítva zajlik, pont úgy, mint a piacon. Keress azonban olyan iskolát, ahol “kontakt órán” keresztül tanítanak. Bár a 21. századot írjuk, a jóga azonban nem változik, hiszen az elme sem, a jóga tanítását pedig szerintem csak és kizárólag személyes kontaktuson keresztül lehet elsajátítani. Igen, néha oda kell, hogy kozmáld magad a jógamatracra, miközben a tanárod figyel, ahogy esetleg esetlenül igyekszel úrrá lenni az első próbatanítási helyzeteken. Ez bizony benne van a pakliban, ezt bizony nem lehet megúszni. Aztán ahogy telnek a hónapok és évek egyre jobban kitisztul a kép, ki is vagy valójában, milyenek a reakcióid és hogyan tudod mozgósítani az energiádat, akaratodat, hogy a legjobbat hozd ki magadból. Volt olyan tanítványunk, aki azt mondta, a három év egy pszichodráma tisztító hatását hozta el megannyi ráismeréssel és egy olyan közösségbe való integrálással, amiből a mai napig is élünk mindannyian. Mert nincs is annál döbbenetesebb és felemelőbb élmény, mint amikor tanúja lehetsz annak, ahogy a társaid és saját magad is lépésről lépésre átjutsz a nehézségeiden. Felejthetetlen.

Azt gondolom, hogy a jóga oktatása óriási felelősség. Az ember kezdő oktatóként talán fel sem fogja, mekkora. Fontos, hogy a választott metódus komolyan vegye az oktatók képzését, nem árban, hanem követelményben, továbbfejlődési lehetőségekben, törődésben és a végén olyan vizsgával, ami valóban megmérettetés és van tétje. Az oktatói oklevéllel nem csak fizikai testekkel fogsz dolgozni, ahol a minimum elvárható követelmény a nem ártás, hanem pszichékkel, lelkekkel.

Tanárként a legfontosabb a saját otthoni napi gyakorlásod. Ahogy számtalan, talán az összes oktatóm évek óta hangsúlyozza: többet kell gyakorolnod annál, mint amennyit tanítasz. Mondjuk kb. kétszer annyit. Lényegesen túl kell látnod azon a szinten, amelyen oktatsz, hiszen akkor kezded csak érteni a nagyobb összefüggéseket. Mindazonáltal bele kell képzelned magad a tanítványaid testébe, értened kell az ő nehézségeiket, akármennyire is túl vagy már azon a szinten. Tanárként fontos, hogy legyen mondanivalód. Nyilván ezer oka van, miért kezdtél el jógázni és miért nem hagyod abba. Határtalanul izgalmas a megfogalmazhatatlant megfogalmazni, jógapózok instrukcióiba ölteni. Ezért is nagyon fontos, hogy a bármilyen okleveled megszerzése után is folytasd a tanulást. Engem mindig bizsergéssel tölt el annak a gondolata, hogy 19 év gyakorlással sem tudom elképzelni, hogy a 40+ évnyi gyakorlás még mindig mennyi felfedezésre várót tartogathat a jövőben.

A jógaoktatás nem karrierváltás, hanem egy hivatás. Egy alázatot igénylő út, ahol elődeink ösvényén lépkedünk és ahol nem eresztik el a kezünket. Válassz oktatóképzést okosan, hiszen rengeteg időt, energiát igényel, nem mindegy, mire költöd és mire használod a jövőben.

Répássy Erika

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HOGYAN VÁLASSZ MAGADNAK JÓGA OKTATÓKÉPZÉST?

| Répássy Erika
0