Kismamajóga

Kismamajóga, várandós jóga, prenatal jóga és még sokféle más néven is találkozhatunk azokkal a jóga órákkal amelyek kimondottan várandósoknak szólnak. De mit is érdemes tudni ezekről az órákról? Sok cikk jelent már meg belföldön és külföldön egyaránt- ez utóbbiakból én is tervezek fordítani néhányat a jövőben e fórumon – így most nem a technikai részletekre szeretnék kitérni mert azok később előkerülnek majd. Inkább egy kis szubjektív élménybeszámolót adnék e bevezető cikkben. Szubjektívitásom – amit folytonos jelenléte ellenére is oly nehezen szoktunk felvállalni – indoka nagyon egyszerű: a várandósság és a szülés sosem tényszerű, általános érvényű és átlaggal leírható, de minden esetben szubjektív élmény, egyéni megélés, tapasztalat, és ha belenézünk: tükör.

Az elmúlt közel 8 év alatt mióta kismamajógát tanítok több mint 600 babával ismerkedhettem meg még az édesanyja pocakjában, és mondhatom mindannyian egészen mások voltak. Az egyik lényeges eleme éppen ez a kismamajógának: megismerni önmagunkat és a bennünk fejlődő babá(ka)t, elfogadni, hogy ez a várandósság nem olyan, mint amiről a könyvekben olvastam, nem olyan, mint a szomszédasszonyomé vagy egy barátnőmé, nem is hasonlít arra gyakran, mint amiről anyukám mesélt, sőt nem is olyan, mint az én saját előző terhessége(i)m. Ez egészen más: egyedi és megismételhetetlen, pont olyan, mint ő, aki a pocakomban növekszik. És pont olyan, amilyen én magam is vagyok eközben.

Ez pedig gyakran nem könnyű. Hiszen megannyi tanácsot, útmutatást kapunk és várunk is sokszor ebben az időszakban, és szinte minden várandósság során felmerülnek olyan helyzetek, amikor ellentmondó válaszokat kapunk különféle helyekről. És ez így lesz majd a gyermek(ek) nevelése során is. Egy barátnőm mondta nemrégiben, hogy az a nehéz a szülőségben, hogy nincs rögtön visszajelzés, nem tudjuk meg azonnal mikor, miben döntöttünk jól vagy sem, mikor mi az, amit „helyesen” teszünk és mi az, amit nem. Mit tegyünk ilyenkor? Kiderül újra és újra, hogy senki sem dönthet helyettünk. És ez nehéz lehet. De ebben is segíthetnek a jóga gyakorlatai, hiszen ha megfigyelem magam a gyakorlatok elvégzése közben, akkkor sokszor rájövök, hogy mi is okozza számomra a nehézséget és a bizonytalanságot. Lebecsülöm magam másokhoz képest? Versengve vagy teljesíteni akarásból kifelé figyelek inkább, mint magamra? Nem veszem tekintetbe a testem és érzelmeim jelzéseit? Elvárom magamtól a tökéletességet, tagadva ezzel ember mivoltomat? Ilyen és hasonló megfigyelések könnyebben tudatosodnak a jóga gyakorlatainak elvégzése közben a teremben fizikai szinten – de általában ezeket a működési módokat követjük az életünk más területein is. Ezek néha akár segíthetnek is bennünket, hiszen nem véletlenül erősödtek meg bennünk, de ugyanakkor más területeken, vagy más helyzetekben lehetnek gátló tényezők. Ha ezeket felismerjük, akkor könnyebb elfogadni önmagunkat nem-tökéletes jóként, és döntéseinket vállalni annak lehetőségével, hogy időnként – mint minden ember – hibázunk.

A kismamajóga gyakorlatai – amellett hogy fizikailag is támogatnak a várandósság alatt, és felkészítenek a szülésre és az azt követő időszakra – segítik, azt az egyébként hormonálisan is előidézett önmagunk felé fordulást, befelé figyelést, ami többnyire a várandósság sajátja. Talán pont ez az oka annak, hogy a hozzám érkező kismamák túlnyomó része korábban nem, vagy nem rendszeresen jógázott. A baba léte szükségszerűvé teszi az odafigyelést. A baba léte által mi magunk is megváltozunk. Érte megtesszük azt amit magunkért nem: rendszeresen gyakorlunk, ha kell lasítunk, ha kell energikusabbak, határozottabbak leszünk. És mindez csak részben tudatos elhatározás, gyakran csak megélt szükségszerűség. És ez önmagában is jó tükör lehet arra, hogy mi mindenre vagyunk képesek, mennyi rejtett belső tartalékunk van.

Sok anyuka számol be arról, hogy a várandósság és a szülés megélése számára olyan felismerést hozott saját képességeiről és igazi énjéről, ami teljesen megváltozatta őt, és kitágította korábban vélt határait. Számomra ez a kismamajóga lényege.

A kismamajóga egyik fontos része a szülésfelkészítés. Szerencsés esetekben, amikor a kismama már hónapok óta rendszeresen gyakorol a várandóssága alatt, úgy érkezik el ehhez az állomáshoz, hogy már kellő önismerete, és ezáltal magabiztossága van. Az általam tartott 4,5-5 órás felkészítő a dúlapraktikákkal is megtüzdelt technikai segítségeken túl elsősorban továbbra is a jóga amolyan „keleti pszichológia” ként való alkalmazásával támogatja a leendő szülő nőt. Mert a szülés ugyanúgy nagyrészt lelki történés mint az odaáig vezető út. És persze e lelki történések fizikai leképeződése is. Számomra érdekes megfigyelés például, hogy az amúgy általában oldott hangulatú szülésfelkészítőkön van két olyan pont, amikor a feszült figyelem szinte kézzel fogható a szobában. Ebből az egyik az, amikor tudatosítom, hogy a szülés valójában a babánk első elengedése. Elengedés.Útra bocsájtás. És mint ilyen, legalább olyan nehéz elhatározás, mint később, mikor ott kell hagynunk egyedül az óvódában, vagy mint amikor egyedül kell majd buszraszállnia, hogy elmenjen iskolába, vagy mint amikor előszőr engedjük el a barátaival szórakozni. És egy anya csak akkor és csak oda tudja elengedni jó szívvel a babáját, ahol ő maga biztonságban érzi magát. Hogy ez kinek hol van és milyen környezetben, milyen támogatással, milyen ezközökkel tudja elérni az persze szintén egyedi. De az fontos, hogy akinek önmaga erejének és korlátainak ismeretéből származó belső biztonsága van, attól ez a biztonság nem vehető el, körülményektől és helyzetektől függetlenül. És ez alapvetően, kódoltan minden nőben megvan. Minden nő tudja legbelül, hogy ő a gyermek kihordására és megszülésére ősi idők óta képes. Kérdés, hogy ezt a belső tudást képesek vagyunk-e még meghallani, tudatosítani és elhinni. Szerintem ebben segíthet a legtöbbet a várandósoknak szóló jóga és a szülésfelkészítés.

Sayti Andrea
jógaoktató, Birthlight kismamajóga, és babásjóga oktató
az Amala Sattva Jógaközpont vezetője

Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

1 Response

  1. tool szerint:

    ellenorizni kell:)

Kismamajóga

| Jóga Magazin
1