Tudományos kutatások a jóga hatékonyságának bizonyítására

2021-es jóga kutatás eredményei

A 2021 tavaszi Jóga-kutatás kapcsán végzett elemzésekről nemzetközi (angol nyelvű) publikáció jelent meg a “The Journal of sports medicine and physical fitness” c. folyóiratban.  A cikkben szerepel a Magyar Jógaoktatók Szövetsége is, mint a kutatás támogatója. A cikk kivonatának magyar verziójában láthatóak a kapott jelentősebb eredmények:

A jógázás heti gyakorisága szerint elkülönített csoportok (hetente egyszer, heti 2-3 alkalommal, heti 4-5 alkalommal, naponta) között szignifikáns különbség volt a jóllét összpontszámában (F (3, 373) = 12,97, p < 0,001, ηp2 = 0,094). A naponta végzett jógagyakorlás mutatta a legmagasabb mentális jóllétet a járvány második hulláma időszakában.

 

Következtetés
Az eredmények arra utalnak, hogy a nagyobb rendszerességű jógagyakorlás magasabb mentális jólléttel jár, ami sikeres lehet a COVID-19-problémák, például a stressz és a depresszió kezelésében.

Bár a jógát gyakorlók tudják és tapasztalják is a jótékony hatásokat, mégis fontosak a tudományos kutatások, hiszen a jóga szélesebb elfogadását és elismerését segítik elő.

A teljes angol nyelvű cikk itt olvasható. (Jobb oldalon a “full text links” zöld gombra kattintva megjelenik a folyóirat, ahol a “PDF” gombra kattintva a teljes cikk olvasható.)

 

Magyar Jógaoktatók Szövetsége
Latest posts by Magyar Jógaoktatók Szövetsége (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Tudományos kutatások a jóga hatékonyságának bizonyítására

| Magyar Jógaoktatók Szövetsége
0