Fitt jóga tanár kilencvenen túl

Inbound jóga » Spirituális hírek » Fitt jóga tanár kilencvenen túl

Fitt jóga tanár kilencvenen túl

A 98 éves V. Nanammal nem akármilyen fitt jóga tanár. Idős kora ellenére hihetetlenül rugalmas. A fittségét és életvidámságát, megirigyelhetik a fiatal fitnesz guruk és személyi edzők. Nanammal már számos kitüntetést kapott, több nemzetközi sikert elért. Minden reggel egy órát gyakorol. Nála az életkor csak egy szám.

A legidősebb fitt jóga tanár indiai


Tipp: Keresd nyári képzéseinket


Az agg, de fitt jóga tanár története

V. Nanammal, az idős hölgy Coimbatoreban, Dél-Indiában, Tamil Nadu államában él. Egy középosztálybeli, mezőgazdasági munkát végző családban született. 10 évesen kezdett jógázni. 14 évesen megnyerte a „Silambattam” versenyt, amely egyfajta dél-indiai harcművészet. Két fia és három lánya van.

A jóga az ősi indiai kultúra része. Nanammal elmesélte, hogy dédanyja is helyeselte kislánykorában a jóga iránti vonzalmát. Napi rendszerességgel végezte. Nanammal nagyapjától kezdte tanulni, majd apósától, aki Sidha orvos volt. Abban az időben a jógát úgy tekintették, mint falusi gyakorlatokat.

Nanammal körülbelül 100 diákot tanít naponta a házánál. A jógafoglalkozások után mindig különösen jól érzem magam – mondta. Diákjai általában sokkal fiatalabbak nála. Vannak 60-70 évesek is, a legfiatalabb kislány hat esztendős. Nanammal úgy tekinti hallgatóit, mint saját gyermekeit.

A 100 körüli tanár elárulja hogyan lett fitt jóga segítségével

Nanammal nem járt orvoshoz, soha nem volt kórházban, és nem kellett gyógyszert sem szednie eddig. A jóga szeretete, komoly gyakorlása megvédte.

Nanammal esetében az öregedés hatásai nála nem látszanak oly ütemben, mint általában. Az apró betűs magazinokat is el tudja olvasni. Egész lényét áthatja a pozitív életérzés. „A testemet ez tartja rugalmasan. Rettenetesen megmerevedik, ha nem csinálom. Jógázom, mielőtt lefekszem, és felkelés után is. Minden reggel 4.30-kor kelek, egy órát jógázom. Általában korán este térek nyugovóra.

A legidősebb fitt jóga tanár 93 éves

Nanammal étrendjében főleg hüvelyesek és a gabonafélék vannak, kerüli a fehér rizst, és csak vegetáriánus ételt fogyaszt. Technikájára még az indiai jóga mesterek szövetsége is felfigyelt. A szövetség elnöke felkérte őt, hogy a régió különböző főiskoláin vezessen néhány osztályt. „A tanítás során ő nemcsak utasítást ad, hanem gyakorlóként is részt vesz a foglalkozásokon –  mondta a szövetség elnöke, Krupakar Murali.
Murali, aki gyakran utazik külföldre hozzátette, hogy bár több éves jóga tapasztalattal rendelkezik, soha nem látott még ilyen könnyedén bemutatott, nehéz halászana pózt, ahogy végzi. Több aranyérmet és trófeát nyert nemzeti szinten, első díjat a nemzeti jóga eseményen Andamán- és Nikobár-szigeteken. Több ország csak azért utasította el meghívását, mert nem tud angolul.

A mosoly őszinte, belső elégedettségre utal.

Nanammal soha nem visel nadrágot vagy speciális jóga ruhát az osztályában vagy a bemutatókon. „Csak a hagyományos szárit hordom – mosolygott. – De több mint 50 ászanát meg tudok csinálni.” „Édesanyám ma is könnyedén végzi a nehéz ászanákat, beleértve a fájdalmas »páva«ászanát is. Erős karjai megtartják a testét vízszintes helyzetben is – mesélte Nanammal fia, Balakrishnan, aki szintén jógaoktató. Elmondta, édesanyja a bonyolult elemeket is gond nélkül végrehajtja.

Az indiai Jóga Szövetség Nanammalt az ország legrégebbi jóga tanáraként is elismerte. A világ legrégebbi jóga tanára, Tao Porchon-Lynch az Egyesült Államokban él. Róla bővebben A világ legidősebb jógaoktatója Gandhival menetelt című cikkünkben olvashat.

Rövidfilm az idős fitt jóga-ladyről

Az interneten több kisfilm is megtalálható, melyen megtekinthető Nanammal néhány mozdulatsora. A film alapján is bárki meggyőződhet arról, milyen a fitt jóga-lady. A nemzetközi nőnap alkalmával Nanammal gyakorlatokat mutatott be.

Mi teszi ezt az idős asszonyt ilyen igazán hihetetlen teherbírásúvá? A hosszú évek alatt rendszeresen és tudatosan végzett mozgáskultúra, valamint a meditáció. A fitt jóga sokkal többet adott, nemcsak az egész testét tartotta rendben.

Törekszem elérni a fitt jóga azon szintjét, amit ő mutat – mondta Meenakshi, az egyik tanítványa. Minden osztály körülbelül egy tucat ászanát és a végén egy irányított relaxációs gyakorlatot végez, melyet meditáció kísér. A kilencvenéves fitt jóga tanár kifejtette: Arra inspirálom a növendékeimet, hogy a jógával mindenki segítse a saját és mások életét.

Példája ösztönzi a környezetében élőket, erősíti a jóga iránti elkötelezettségüket, illetve motiválja azokat, akik még nem kezdték el. Egy riportban kifejtette, hogy újabban a nők figyelmét kívánja felhívni a jógára, főleg a diáklányok körében akarja megteremteni azt a légkört, ahol a mindennapok része lesz a fitt jóga. Különböző oktatási intézményekben is tartott bemutatót és előadásokat. Segíti a nőket az egészséggel kapcsolatos problémák megoldásában, különösen a házasság után.

Te hány éves korodig szeretnél fitt maradni?

Erre a kérdésre természetesen mindenki azonnal tud válaszolni. Mindannyian fitt és jó egészségnek örvendő évekre vágyunk életünk végéig. A kérdés inkább az: Mit teszünk meg ennek érdekében? Korán kelünk, és jógával, meditációval kezdjük a napot? Testünk és elménk karbantartásával? A fitt jóga természetesen a lelki egészségünket is szolgálja, ha olyan tudatállapotban végezzük.

 
Kategória: Egészség, Spirituális hírek
 
Jógamájá Dévi Dászi
Latest posts by Jógamájá Dévi Dászi (see all)

Ez is érdekelhet...

Fitt jóga tanár kilencvenen túl

| Jógamájá Dévi Dászi
0