Varázsos pitypang

A tér körülöttünk telindes tele van olyan növényekkel, amelyek gyógyítást és támogatást adnak. Bár a gyógynövények ismeretének tudománya a szintetikus gyógyszerek elterjedésével szinte feledésbe merült, egyre inkább keressük a visszautat a Természet gyógyító erőihez ugyanúgy, ahogy önmagunkhoz és a nőiség teljességének természetes megéléséhez. A gyógynövények által képviselt gyógyító erők nem csupán fizikai problémáinkat tudják megsegíteni, de szellemi szinten is támogatást és tanítást kaphatunk tőlük. Megidézhetjük energiáikat, hogy segítsenek megérteni a bennünk zajló betegségeket, torzult, sérült, vagy éppen természetes folyamatokat és általuk, vagy inkább együttműködve velük gyógyíthatjuk magunkat.

Mi nők, ősidők óta tudói, ismerői vagyunk az erdő patikájának. Legalábbis van érzékünk és készségünk a növények ismeretéhez, gondozásához és a velük való gyógyításhoz. A vérünkben van. Annak ellenére, hogy a javasasszonyokat, füvesasszonyokat volt, hogy boszorkánynak kiáltották, üldözték és megölték, tudásuk az idők folyamán nem veszett el, a kolostorok falai között megmaradtak, a népi gyógyászatban megőrződött és mi modern asszonyok feleleveníthetjük és továbbvihetjük, adhatjuk ezt az ősi tudást.

 

Ebben a bejegyzésben a pitypangról, vagyis a gyermekláncfűről mesélek nektek. Személyes kedvencem. Imádom a bojtos kis pamacskákat, ahogy beborítják az erdei tisztást a házunk mellett minden tavasszal. De nem csak derűs üdeségük miatt állnak közel a szívemhez, hanem mert olyan mértékben sokoldalú, sokféleképpen felhasználható minden kicsi porcikája a gyökerétől a virágjáig, hogy könyvet lehetne írni róla. Szomorú, hogy ennek ellenére manapság gyomként tekintenek rá és gyakorlatilag írtják a kertekből, pedig épp azért nő, mert nagy szükség van rá!

A magam részéről a nőket segítő növények között tartom számon, nem csak fizkai hatásai miatt, hanem mert a növekedés, változás, átalakulás, megújulás energiáit és minőségeit hordozza, éppen azokat a tualjdonságokat tanítja, amelyekhez most van leginkább ideje visszatérnünk. A gyermekláncfű gyakorlatilag bárhol megél, még a panelrengeteg repedéseiből is ránk kacsint – s ezt a nagy életerőt, életkedvet és élniakarást továbbadja, ha helyesen kérjük. Persze nekünk nőknek abban is nagy szolgálatot tesz, hogy bizonyos női szerveket érintő problémák kezelésében is hatásosnak bizonyul.

 
FIZIKAI HATÁSAI
 
 
Legelsőként a kínai gyógyászat feljegyzéseiben olvashatunk a gyeremekláncfű jótékony hatásairól. Elsősorban az immunrendszer erősítésére és vértisztításra használták. A XI. században az arab kultúrában azonban már mint a máj és vese bántalmak gyógyírjaként említik.

Minden részében gyógyítást hordoz. A sárga kis pom-pom alkalmas arra, hogy teát készítsünk belőle,  így májjal, epével kapcsolatos problémákat kezelhetünk, illetve a vese működésére és a benne lévő kövekre is hatunk, melyeket képes feloldani, segít eltávozni. Készíthetünk krémet belőle, amely a különböző bőrproblémák kezelésére alkamas, mint az ekcéma, akné, vagy bőirritációk és szárazság.
Magában a szárban található nedv önmagában is kitűnő szemölcs, ekcéma, vagy bőrkiütések, bőrgyulladások, de a szeplők, májfoltok kezelésére szintén.

Levelei szintén szárított formában teaként alkalmazhatók – nagyszerű emésztési problémákra. Virágával vegyítve májproblémák esetén napi 1-2 csésze javasolt.  A tavasszal frissen szedet leveleket bele lehet főzni zöldségalaplébe, s fagyasztva tárolni, hogy télen is készülhessen belőle gyógyító étel, mely a gyomor bántalmai esetén rendkívül jóleső. Persze salátákhoz is keverhetjük a leveleket, de jó kiegészítője a parajpürének is. Lehet kísérletezni velük. Az említettek mellett, akár bor, méz, olaj formájába is zárhatjuk gyógyerejét.

Serkenti az anyagcserét és bizonyítottan daganat képződést gátló hatása van. 

 
A gyökeréből tinktúrát készíthetünk, vagy pörkölve kávé helyettesítőként is fogyaszthatjuk. 
 
Nekünk nőknek abban van segítségünkre, hogy a PMS tüneteit enyhíti, illetve segíti a nehezen induló vérzést. Vannak olyan régi írások, melyek az első vérzés növényének tartják és nem csupán főzetét itatják meg a serdült lánnyal, hanem hajába koszorút fonnak belőle, szimbolizálva, megjelenítve a változás minőségét.

A vérzés előtti napokon leveleiből pakolást készíthetünk, melyet az alhasi területen elhelyezve előzhetjük meg holdidőnk fájdalmas érkezését, ha szükséges.

Intim területeink átmosásával mindenféle folyásos, gombás betegséget megelőzhetünk és kezelhetünk vele.

Serkenkenti a nyirokkeringést. A nyirok áramoltatásának nagy jelentősége van egészségünk megóvásának szempontjából, hiszen a pangó nyirok betegségek kialakulására ad lehetőséget. A rendszeresen végzett jógagyakorlatok segítenek abban, hogy a nyirokrendszerre jótékonyan hassunk. Emellett a masszázs egy jó lehetősége annak, hogy támogassuk és segítsük a keringés folyamatát. Melleink a nyirokrendszer részét képezik, s azok rendszeres masszázsa prevenciós szempontból is jó, ha napi rutinunk része. Ehhez a masszázshoz alkalmazhatunk pitypangból készült olajat, masszázskrémet, vagy sűrűbb kenőcsöt is. A kínai orvoslásban a mellben kialakult csomókat, cisztákat és daganatokat, bizonyítottan hatásosan kezelik ilyen módon.

Ha a mellkas egész területén alkalmazzuk a növényt, erősíthetjük immunrendszerünket.

Gyógyítja a női szervek gyulladásos folyamatait. Leginkább a petefészek gyulladásos betegségei esetén javalt, de használják a méh gyulladásának kezelésében is. A petefészek ciszták kezelésében is jó eredményeket érhetünk el vele, de a test bármely részén kialakult ciszta felszívódását képes elősegíteni.

Szoptatás idején segíti a tej termelődését, de egyéb teakeverékbe adagolva is csak mértékkel javalt. Várandósság idején viszont kerülendő a fogyasztása!

Tavaszi megújulásunkat, tisztulásunkat a pitypang minden formában támogatja. Fizikai szinten a máj és vese működésének serkentésével, azok tisztításával  méregtelenítő folyamatainkkal együttműködik az új kezdet idején. Előbbinek vizeit indítja meg, utóbbit támogatva pedig mindazokat a salakanyagokat segít eltávolodni, mit a téli jegek olvadásai hagynak maguk után a tavasz első napjain belső világunkban. Gyorsítja az anyagcserét, feloldja a nyákot az egész testben. El távolítja a hörgőkben kialakuló hurutot, megtisztítva a tüdőt mindenféle nyálkás lerakódásoktól.

 LELKI TÁMOGATÁSA

A gyermekláncfű bárhol is jelenjen meg támogatást ad a környezetének. Jótékonyan hat a talajra, ellátja tápanyagdús táplálékkal a legelésző állatokat és olyan helyeken is segíti a méhek munkáját, ahol más virágzó növény nem képes megélni.

A pitypang a szándékos, ám szelíd átalakulás virága. Ha kérjük, megidéz számunkra olyan a transzformációs energiákat, melyek mindazon életfeltételeinkben változást hoznak, melyek nem szolgálják tovább fejlődésünket és boldogulásunkat. A növekedés és az átalakulás virága, mely élet e ciklusának elején a Napot, utóján pedig a Holdat hordozza magában.

Mindazokat a testi-lelki lerakódásokat megmozdítja és tovább áramlásra bírja, amelyek lehúzóak,  tompaságot idéznek elő és a korlátozó belső minőségek feloldásában, a belső szabadságra való rátalálásban nyújt segítséget.

Arra tanít, hogyan osszuk meg energiáinkat közösségeinkkel annak érdekében, hogy azok minél inkább képesek legyenek (vissza)táplálni a tágabb környezetet. Hogy miként engedjünk teret a változásnak, formáink, minőségeink, vagy akár tulajdonságaink és élethelyezteink elengedésének ragaszkodásaink megszüntetésével, s azzal, hogy felisemerjük önmagunkban is a változás azon egyszerű szépségét, mely a körülöttünk kibontakozó világban évszakról-évszakra gyönyörködtet minket,s amelybennünk is működik.

 

Szimbolizálja a szeretetet, a vágyat, a kívánságokat, a hűséget, de a haragot, a keserűséget és bizony a szétszórt átkokat is. A vele végzett mágikus rituálék segítő és rontó szándékok beteljesítésére egyaránt felhasználhatók.

Felszabadítja mindazokat az érzelmeket, melyek blokkokat, akadályokat, gátakat alakítottak ki bennünk, s melyek betegségek kialakulásához vezetnének, s belső feszültség helyett mélységes nyugalmat teremt.

SZELLEMI SZINTŰ EREJE

A pitypang szinte megfiatalítja az idegrendszert, regenerálja és nyugtatja. Megszünteti azokat a belső feszültségeket és gátakat, gátlásokat, melyek a szellemi praxis útjába akadályokat gördítenek. Átadja annak képességét, hogy felülemelkedjünk mindezeken, s példát is mutat benne elszánt, szenvedélyes élniakarásával, mely a legszélsőségesebb körülmények között létező pitypangon is átragyog. Ez a ragyogás nem más, mint a Nap hatalma, mely ebben a földre hullott apró kicsi szikrában is fenségesen képviseli magát. Emlékeztet a belső Napra, a Tudatosság fényére, mely nem csak felemel, de megtart az élet nehézségeivel szemben, ha előtérbe engedjük, fejlesztjük, műveljük szellemi életünk során.

Vátozásának idején, mikor a Telihold ezüstös fényének udvara veszi körbe, a tér végtelenségét, a szellem szabad szárnyalását, a szándék és gondolat erejét, a magunkban is elültetett magokban rejlő, az egész létezés tudását magában hordozó bölcsességet képviseli. Emellett megjeleníti az elmúlást, az átalakulást, az új kezdetet is, így az idő végtelen ciklikusságát, mely ott hullámzik bennünk nőkben is hónapról-hónapra, ahogy minden létezőben időről-időre, aki belépett ebbe a villanásnyi létforgatagba.

 
Pszichikai képességek fokozására, szellemi erőnk növelésére alkalmas. Segíti a tisztánlátást, s prófetikus álmot ad fogyasztójának. Segíti a gyors eszmélést, a gondolat éberségét.

Azon mágikus növények egyike, mely képes fellebbenteni szemünk elől máyá fátylát és eloszlatni a tudatlanság sötétségét. Bár az intelligencia növényeként tartják számon, a női intuíció és finom érzékelés jól fejleszthető, ha segítőnk a Gyermekláncfű benne.

Regősvölgyi Regina
Latest posts by Regősvölgyi Regina (see all)

Ez is érdekelhet...

Varázsos pitypang

| Regősvölgyi Regina
0