A thai masszázs aranykora

 – beszélgetés Németh Balázzsal – 

Hogy a Thai-masszázs csupán tizenöt éve, a kilencvenes évek végén jutott el Magyarországra, teljességgel képtelen állításnak tűnhet. Főleg annak tükrében, hogy ma Budapest utcáin sétálva, majd minden sarkon utunkat állja egy szalon, ahol picike thai lányok (nők, nénik) alkalmazzák a Thaiföldről magukkal hozott ősi, gyógyító tudást, amely generációról generációra száll. Talán nem túlzás kijelenteni: napjainkban éli legnagyobb virágzását. Hogy honnan ered, hogyan hódított magának teret, és egyáltalán mi is az a Thai-masszázs? – erről kérdezem Németh Balázs thai masszőrt, a nemzetközi Napsugár Hálózat (Sunshine Network) masszázs iskola tanárát, és a Nuad Bo Rarn — Bevezetés a Thai-masszázsba című könyv íróját. Az ő érdeme, hogy 2011-re végre magyarul is a kezünkbe vehetünk egy olyan átfogó művet, amely a teljesség igényével avat be a Thai-masszázs elméletébe, gyakorlatába, történetébe, filozófiájába.

AUM: Tehát először is: hogyan döntöttél úgy, hogy Thai-masszázzsal szeretnél foglalkozni?

N.B.: Nem döntöttem. Csak igent mondtam. Egy almafa tetején történt az esőben, Írországban. A másik ágon ülő cimborám egyszer csak megszólalt: „Balázs, tudod mi akarnék én valójában lenni? Masszőr!” Kerestünk egy kis pénzt, hazajöttünk, és hamar meg is találtuk a nekünk való tanfolyamot.

AUM: Mint a karikacsapás…

N.B.: Azért hosszú út vezetett addig az almafáig. Hosszú éveken keresztül angolt tanítottam (iskolákban, cégeknél, privátban), amikor éreztem, hogy váltanom kell, mert valami hiányzik. Nem tudtam pontosan, mi az, így csak próbálgattam magam, és igent mondtam mindenre, ami szembe jött. Volt egy év almaszedés Írországban, pásztorkodás, botanikus kertben virágültetés és gondozás, ház építés és rombolás, konyhai munka, mosogatás, takarítás, egy szóval minden. Ami épp jött, arra azt mondtam, hogy jó, nézzük meg, próbáljuk ki! Így jött a Thai-masszázs is.  De ez már több, mint tíz éve történt…

AUM: Ezek szerint megtaláltad, amit kerestél, ami hiányzott.

N.B.: Pontosan. Valójában én mindig is szerettem masszírozni, 8 éves korom óta csinálom, de soha nem gondoltam arra, hogy esetleg hivatásszerűen foglalkozzak vele, vagy iskolában tanuljam. Aztán, amikor eljutottam az első Thai-masszázs tanfolyamra, éreztem, ez több mint masszázs. Mélyre megy, sokat ad, gyógyít. Ráléptem egy útra, és egyszer csak realizáltam, hogy valamilyen irányba haladok, teszem le a dolgokat, amelyek nem konstruktívak a jövőre nézve, aztán egyszer csak egy tíz napos elvonuláson találom magam, és csönd van.  A sors felkínálja ezüsttálcán ezeket a meghívásokat, és igazából neked csak válaszolnod kell rájuk, igent kell mondanod.

AUM: Mi az amit megtaláltál? Mit ad a Thai-masszázs?

N.B.: A Thai-masszázs alapjaiban különbözik a klasszikus nyugati masszázstechnikáktól, amelyek az izmok és lágy szövetek megdolgozásával, gyúrásával oldják a test görcseit, adnak fizikai ellazulást. A Thai-masszázsban az izmok ellazítása csak másodlagos cél. Ez a fajta masszázs a test-lélek-tudat (body-mind-spirit) harmóniájára helyezi a hangsúlyt, és elsődlegesen nem a fizikai testtel dolgozik, hanem az ember energiatestével. Sokan kérdezik, kell-e fizikai erő a Thai-masszázs gyakorlásához. Pedig a Thai-masszázs alapja pont az, hogy ne használd az erőd.  Ha az izom feszül, az azt jelenti, hogy az energia egy helyre összpontosul és ott megáll: blokk keletkezik. Tehát csak és kizárólag a testsúly finom, kontrollált eresztéséből jöhet nyomás, ami egész más érzés, és másképpen hat, mintha valaki nyomkodna izomból. Testi erőre tehát nincs szükség, viszont szenzibilitásra, empátiára és arra a képességre, hogy rá tudj csatlakozni egy másik emberre, arra annál inkább. Halld és lásd őt a kezeden keresztül, miközben semmi másra nem koncentrálsz, csak a belőle jövő információkra. Ez egy hihetetlen kihívás, és egy megunhatatlan feladat. Nincs két egyforma masszázs, mint ahogy nincs két egyforma ember, szituáció. A folyamatos jelenlét és életöröm az, amit megtaláltam. Ez a legnagyobb dolog, amit a Thai-masszázs adhat.

AUM: Mesélnél egy keveset a Thai-masszázs történetéről, eredetéről?

N.B.: Persze. Az „ősi masszázs”, vagyis nuad bo rarn, ahogy azt Thai nyelven mondják, az egyik legrégibb gyógymód, terápia az emberiség történetében. Gyökerei a hindu, jógikus tradíciókhoz, a 2500 évvel ezelőtti Indiába nyúlnak vissza. Eleinte a jógik gyakorolták asramaikban, és bár az ember anatómiáját tárgyilagosan nem ismerték (nem boncoltak), saját testtudatuk, testérzetük, tapasztalataik lehetővé tették, hogy nyújtások, és nyomások segítségével gyógyítsanak, enyhítsék a testi, lelki panaszokat. Atyjának Jivaka Kumar Bhaccha-t tartják, aki Buddha barátja, és a szerzetesrend (szanga) orvosa. Tanai körülbelül 200 évvel később (Asóka korában) buddhista szerzeteseknek köszönhetően jutottak el a mai Thaiföld, majd Kína, végül Japán területére is. Hogy közben milyen hatások érték, azt nehéz lenne kibogozni. A tanok keveredtek a helyi szokásokkal, de egy biztos: minden energiavonal alapú keleti gyógyászat egy tőről fakad. Az indiai nádi rendszer jó 60-70% átfedésben van a kínai meridián rendszerrel, a japán siacuval és a thai energiavonal rendszerrel, amit szen rendszernek hívunk. (Bár kétségtelen, hogy már ezeknek a népeknek is voltak tapasztalataik az energiatestről, hiszen, például az első kínai akupunktúrás tűk, amik kőből voltak, hatezer éves karbon datálással határozhatók meg.)

AUM: Hogy néz ki ez az energiatest?

N.B.: Ezek a testet behálózó láthatatlan energiavonalak, egyfajta „második bőrt” alkotnak, egy második testet, amely átszövi és vitalizálja a fizikai létünket. A jógafilozófiában ez a Pranamaya Kosha, a kozmikus energia „energiatestnek” nevezett második manifesztációja, amely energiavonalak tömegéből áll –  állítólag 72,000-ból, ami egy gyönyörű szimbolikus szám). A Thai-masszázs kiválasztott ebből a tömegből tíz fő vonalat, melyeken különösen fontos akupresszúrás pontok helyezkednek el. E pontok masszírozása segítheti egyes betegségek gyógyulását. A tíz fő vonal kézzel, könyökkel, térddel, talppal való átdolgozása képezi az alapját egy Thai-masszázsnak, és az eredmény hasonló egy jó jógaóráéhoz – egyensúlyt teremt a nap és a hold minőségű energiák között, amelyek a kezelés után szabadon áramolnak a központi tengelyben. Tapasztalati alapon ez az „energia kiegyenlítés” az, ami jótékonyan hat az egyén összes koshajara, tehát a fizikai és szellemi energiáira egyaránt. Az orvostudomány a mai napig nehezen dolgozza fel ennek a módszer hitelességét, de az eredmények magukért beszélnek.

AUM: Akkor nem túlzok, ha úgy fogalmazok: a Thai-masszázs és a jóga régi jó barátok…

N.B.: Sőt! Nem csupán a filozófiájuk, de bizonyos pózok, ászanák között is nagy az átfedés. A kapcsolatot egyébként virágzik, körülbelül tíz éve ülték aranylakodalmukat, amikor Jason és Jenny létrehoztak egy új jóga irányzatot, az acro jógát. Az ő jógájuk alapja az akrobatika, jóga és Thai-masszázs fúziója. Én személy szerint amikor csak tehetem jógázom, és szinte állandó jelleggel meditálok. Például most is…

AUM: Tehát thai masszőrnek lenni együtt jár egyfajta életmóddal, szellemiséggel is…

N.B.: Lehetséges. Én tudatosságra, semlegességre törekszem.

AUM: Mit ajánlanál azoknak, akik nem érik be az interjúval, és még többet szeretnének megtudni a Thai-masszázsról, rólad?

N.B.: Először is menjenek el egy jó kis Thai-masszázsra (lehetőleg olyan valakihez, akivel egy nyelvet beszélnek, hiszen fontos, hogy a masszőr tudjon az esetleges szervi panaszokról, hogy személyre igazíthassa a fogások repertoárját). De ezen kívül van még honlapom, könyvem, tanfolyamom… Azt hiszem nem hagytam ki semmit. De mégis: ha tehetik barangolják be Thaiföldet. Én a téli hónapokban ezt teszem. Tanítok és tanulok. Nincs ennél szebb!

 

Fehér Eszter
Latest posts by Fehér Eszter (see all)

Ez is érdekelhet...

1 Response

  1. Fischer Zsófia szerint:

    Balázs zseniális tanár, mester, örülök, hogy nála tanulhatok. Köszönöm.

A thai masszázs aranykora

| Fehér Eszter
1