Tégy a gerinced egészségéért! – Parsa Ardha Csandrászana (Fél hold állás oldalra)

Az Ardha Csandrászanáról (félhold állásról) egy korábbi bejegyzésben már írtam, itt olvashatod.   Most ennek a jógapóznak egy változatát ajánlom a figyelmedbe, amikor a kivitelezés oldalsó irányba történik. 

Ez jógapóz erősíti a lábakat és a stabilizáló izmokat, javítja a testtartásod, jól kompenzálja az ülő munka okozta hatásokat. A félhold állás oldalsó változata szuper jól nyújtja az oldalsó törzsizmokat, csípő körüli izomzatot. Erősíti a gerincet és nyújtja a hátat is.

 
Ez a jógapóz jól energetizálja a testet, serkenti a szív és a tüdő munkáját. Kedvezően hat a máj, a lép és a vesék működésére.
 
Hogyan végezd el?
  1. Állj meg összezárt lábakkal – Tádászanában (hegytartásban)  – ha ez még nehéz akkor lehet csípő széles terpesz a két lábad között. 
  2. A két talpadon egyformán oszlasd el a testsúlyt. Majd  aktivizáld a lábakat. talpakat  told le jól a matracba, húzd fel a térdkalácsokat és legyenek aktívak a combjaid is. 
  3. A medencédet tartsd stabilan – aktív a hasizom, farizom.  és nyújtózz hosszan az egész gerinceddel fölfelé.
  4. Emeld a két kezed a magasba – ha tudod tedd össze a tenyereket, ha ez még nehéz, akkor vállszélességben maradhatnak a karok.
  5.  Belégzéssel dönts bal oldalra  – figyelj rá, hogy a medencédet ne told el. Amennyiben már bemelegedtél, előkészült a tested, gyakorlott jógázó vagy, úgy kilégzéssel dönts oldalra.
  6. A két karod és a fülek egymás mellett, egy vonalban maradjanak
Kijövetel a pózból belégzéssel gyere vissza középhelyzetbe és végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is.
 
A kitartás alatt stabilan tartsd a lábakat és a medencédet. Kilégzéssel a külső talpéleket és a nagylábujj tövét told a talajba. Belégzéssel húzd fel a térdkalácsot, tartsd aktívan a combokat. Belégzéssel próbálj nyújtózni fejtetővel, szegycsonttal és a karokkal is az ég irányába. A hasadat, derék táji szakaszt, medencédet tartsd végig stabilan. A picit behúzott farokcsontból nyújtózz az egész gerincoszloppal folyamatosan. A lapockáidat simítsd a hátadba és próbáld belégzéssel nyitni a mellkast folyamatosan azáltal, hogy távolítod a két kulcscsontot – úgy dolgozz, ahogy Tádászanában (A tádászanáról itt olvashatsz).
 
Amennyiben gerincsérved van ne gyakorold ezt a jógapózt. Tüdőtágulat esetén és kezeletlen magas vérnyomás esetén se gyakorold ezt a pózt.  

Akkor se gyakorold ezt a pózt ha szédülsz, érszűkületed, esetleg érelmeszesedésed van, vagy valami gond van a központi idegrendszereddel. 

A jógagyakorlatokat először mindig hozzáértő jógaoktatóval sajátítsd el. 

Jó gyakorlást kívánok:)
szeretettel:
Kati

 
Vitai Kati

Ez is érdekelhet...

Tégy a gerinced egészségéért! – Parsa Ardha Csandrászana (Fél hold állás oldalra)

| Vitai Kati
0