Tavaszi tisztítókúra – miért, hogyan, és miért ne?

Mindannyiunk előtt nyilvánvaló, hogy tavasszal a bőrünkön érezzük (szó szerint) az elmúlt hosszú téli időszak terheit. Több bezártság, kevesebb fény, kevesebb testmozgás jellemzi ezt az időszakot a legtöbb embernek, nem beszélve a táplálkozásról, az ünnepek alatti evés-ivás, amely nem feltétlenül a legegészségesebb ételekkel, illetve italokkal történik, mindez nyomot hagy a testünkön, és a kedélyállapotunkon is. No, nem tragédia, mindennek megvan a maga helye, és ideje. Ez a mostani: a megtisztulásé. Ha semmi konkrét szándék nem vezérel a tisztuláshoz, akkor is érdekes kisérlet lehet saját magunkon, egy új tapasztalás.

 

Sokféle tisztítókúra létezik, én minden évben szeretek csinálni egyet-kettőt. Idén az Ayurvéda szerinti kúrára esett a választás. Mivel mindenben érdemes a profikra bíznunk a dolgokat, a kúrát is megelőzte egy egynapos Workshop Saibán Bettina vezetésével, ahol mindenki meghatározhatta a Dósák szerinti alkatát, és megtudtuk, melyik típusnak hogyan érdemes magára szabnia a tisztítókúrát. Elég összetett a dolog, ezért nem is ajánlom senkinek, hogy saját kútfőből nekiálljon, vagy könyvek alapján, mert sok apró-cseprő hibát lehet elkövetni, amelyek alááshatják a kúra sikerét. Az első, és legeslegfontosabb: az elhatározás, hogy akarjunk megtisztulni. Ha valaki lemaradt a Workshop-ról, de szeretne becsatlakozni a kúrába, arra is van mód – privát konzultáció keretén belül, amely három hetes utánkövetéssel van kombinálva, azaz lehet kérdezni, személyes visszajelzéseket adni-kapni.

Röviden írok azért néhány szót arról, hogy most, a kúra kezdeti szakaszában milyen rutint követek.

Reggeli rutin:
A nap korán kell kezdődjön, fél hatkor érdemes (lenne felkelni), de mivel én eleve ötkor kelek, ez nem szempont. A folyó ügyek elintézése után egy jó adag mézes-citromos meleg víz jön, éhgyomorra. Ez finom, és jól is esik, a méz és a citrom is elősegítik a méregtelenítő folyamatokat. Néhány perces meditáció (ezt reggeli pranayama gyakorlatommal tudom le), majd néhány perc gyertyaláng-nézés. Ezután mozogni kellene, ami lehet könnyű futás, bicikli, vagy ászana gyakorlás, én ez utóbbit választom, kb. 90 percben, de kezdőknek már 15-20 perc is elegendő lehet, fokozatosan emelve az időtartamot. Meg ne feledkezzünk a nyelv megtisztításáról ébredés után! Ez speciális fém (és nem műanyag) nyelvkaparóval történik.

Napközben:
A táplálkozás egyéni, testtípus alapján kell történjen. Az ayurvéda nem alkalmaz fogyókúrát, hanem a diétát állítja úgy össze, hogy passzoljon az adott testi alkathoz. Vagyis nincs szó koplalásról, lehet enni, persze nem túlzott mennyiséget egy-egy alkalommal. A hús fogyasztása, alkohol, dohányzás etc. természetesen a kúra alatt nem ajánlott, de máskor sem nagyon. Lehet még elősegíteni a méregtelenítést tisztító levekkel és teákkal. A levem a következőket tartalmazza: langyos víz, citromlé és maga a citrom is bele (de ezt ki kell venni idővel), uborka-szeletek, friss gyömbér, méz. Ebből 1,5 liter az adag, lehet folyamatosan kortyolgatni, arra érdemes felkészülni, hogy folyamatosan rohangálni fogunk a mosdóba, de ez a legkevesebb. Táplálékkiegészitésnek van egy ayurvédikus szer, de nem írom ide, hogy mi az, aki kíváncsi, az kérdezzen ?

5163cd5383b1a256b5de478411fdbb44

Az este a legizgalmasabb. Ekkor jönnek a tisztító eljárások (kriyák). Csak röviden felsorolva: olajos testmasszázs, a testtípusnak megfelelő felmelegitett olajjal, én kókuszt használok. Ez egy fejtetőtől a lábujjakig történő testmasszázs, saját magunkon végezve, de hetente egy-két alkalommal, ha megtehetjük, érdemes profi masszázst is igénybe venni (Ehhez is Bettinát ajánlom, a legjobb kezekbe kerültök).

Neti, az orr átöblítése langyos sós vízzel (spéci, ún. Neti-kanna segítségével). Az arc és orr is kap az olajból, majd ha lehet gőzölés és szauna jön, de ezek híján megteszi egy meleg zuhany is. Minden olajos lesz, ja, és szappant, tusfürdőt sem ajánlott használni ?

Ezután jóleső alvás következzen, mert reggel újra korán kell kelni!

Mindenkinek melegen ajánlom elkezdeni a kúrát, mert nem nehéz, és nagyon jóleső érzés. A fizikai test salakanyagoktól történő megtisztulásával párhuzamosan a mentális-lelki síkon is tisztulás történik, sok jó felismerésre juthatunk, ha tudatosan megfigyeljük a folyamatokat. Ha tehát kedvet kaptál, először is keresd Bettinát konzultációért.

Ha mozogni szeretnél, vagy pláne elkezdeni jógázni, akkor több dolgot is tudok ajánlani:
1. ha még sohasem jógáztál, akkor a márc. 20-n induló 4 alkalmas Kezdő jógatanfolyamomat aKözpontban.

2. Ha még nem vagy benne biztos, hogy szeretnéd elvégezni az egész tanfolyamot, részt vehetsz a legelső alkalmon külön is, amelyen a gyakorlás alapvető elemeit, és a Napüdvözlet helyes végrehajtását tanuljuk meg. (ha csak erre jössz, az 5 000 Ft-ba kerül)

Ami a lényeg: akarat a változásra, és legyőzni a lustaságunkat! A többi jön magától… ?

 

Pórffy Csaba
Latest posts by Pórffy Csaba (see all)

Ez is érdekelhet...

Tavaszi tisztítókúra – miért, hogyan, és miért ne?

| Pórffy Csaba
0