Tárd ki a szíved

A szív nem csak gondolatailag és érzelmileg tárulhat ki, hanem fizikailag is, a szíved terének megnyitásával.

Sokak számára a szív kitárása a szerelemre és bensőségességre való nyitás képességét jelenti – jusson csak eszünkbe a csokibonbon meg a virág. De mindannyian – jógagyakorlók is – tapasztalhattuk szívünk kitárását másfajta kapcsolatokban is: odaadó barátokkal, családtagokkal, kedvencekkel, tanárokkal és mesterekkel, valamint saját tanítványainkkal.

Mély magadba tekintéssel és odaadással megpróbálhatod kitárni a szíved ennél kihívóbb helyzetekben is: például nehéz természetű emberekkel, vagy olyanokkal, akiknek nem osztod a filozófiai vagy politikai nézeteit. Amint elképzeled és gyakorlod a szív kitárását különböző kapcsolataidban ahimszát tanulsz, vagyis együttérzést, az elsőt a yamák és niyamák közül.

Ismerd meg szíved fizikai terét

Ahogyan gondolatilag és érzelmileg, úgy fizikailag is lehet gyakorolni a szív nyitását. A szív a mellkasi üregben helyezkedik el, amit egy csontos henger, a bordakosár vesz körül: ezt kétoldalt 12 jobb és 12 baloldali borda, elöl a szegycsont (mellcsont), hátul pedig a gerinc alkotják. A csontokat különböző lágy szövetek tartják össze: nagyobb és kisebb izomcsoportok, a gerinc csigolyáinál, a szegycsont három része között és a bordák szegycsonttal való érintkezési pontjainál porcos kapcsolat van, és végül csontot csonthoz az ínszalagok kötnek. Ilyen ínszalagok találhatóak például minden csigolyapár között, és ilyenek kapcsolják a bordákat a csigolyákhoz. A rekeszizom – ez a kupola szerű izomcsoport, ami a szívet és a tüdőt elválasztja az emésztő és szaporítószervektől –, alkotja a mellkasi üreg alapját.

Ideális esetben a lágy szövetek, amelyek a csontos hengert támogatják, egész életünkben megtartják rugalmasságukat, így a cilinder szabadon tágulhat minden egyes belégzésnél, és a bordakosár nem válik a szív és tüdők merev és korlátozó ketrecévé. Egy merev bordakosár olyan mint egy páncél: a tüdők nem tudnak kitágulni teljesen, hogy egy mély, teljes lélegzetet vegyenek, és ez a merevség a szív felé irányuló, és a szívben lévő vérkeringést is akadályozhatja. Egy mozdíthatatlan bordakosár korlátozó tényező pranayámában is, valamint sok jógapózban, főleg a csavarásoknál (amelyek elforgatást feltételeznek) és hátrahajlásoknál (amelyek gerincnyújtást feltételeznek), mert a merevség megakadályozza a gerinc középső-háti szakaszát abban, hogy teljes mozgásterjedelmét kihasználja. A felső-háti szakasz nyújtásának hiánya a hátrahajlásoknál alsóháti és nyaki fájdalmakat okozhat, mert ilyenkor az alsóháti és nyaki gerincszakasz túlfeszül.

A légzés tudatos gyakorlása az egyik legjobb módszer a bordakosár merevségének oldására, mert finoman nyújtja a mellkasi lágy szöveteket és megnyitja a szív terét. A fenyegetettség érzése (akár fájdalom, akár kihívás, vagy nyomás alatti teljesítmény váltja is ki ezt) és az ezt követő védekezésre vagy óvatosságra való hajlam általában a légzés visszatartását vagy felszínes és akadozó ritmusú légzést eredményez. Ezek a védekező légzésminták pontosan azokon a helyeken okoznak izommerevséget, amelyeket nyitni próbálunk, továbbá összehúzzák a felső hasizmot, ami akadályozza a rekeszizom normális mozgását. Ha megtanítjuk a tanítványainkat arra, hogy hogyan kell a lassú, finoman táguló légzést gyakorolni, (anélkül, hogy erőszakossá válnánk, hiszen a légzés erőltetése még több helytelen izommerevséget idézne elő), segítjük őket abban, hogy megtörjék a bordakosár merevségét és az összeszorult mellkas, hát és hasizom páncélját.

Egyszerű pózok a szív kitárására

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a védekezési mechanizmusok beindulását, miközben bordakosár-tágító légzést gyakorlunk, a legjobb ha egyszerű, fájdalommentes pózokat alkalmazunk. A mellkas és has nyitására csodás póz az enyhe és támogatott hátrahajlás. Próbálj hátrafeküdni egy feltekert pokrócon vagy törülközőn (nagyon merev tanítványok esetében használhatunk kisebb hengert), keresztbehelyezve a hengert a gerinc középső szakaszán (középső háti szakasz, ahol a bordák csatlakoznak a gerinchez), és a karokat pihentesd kétoldalt felfele fordított tenyerekkel. Ez a póz minden egyes belégzésnél finoman nyitja a bordakosarat és a felső hasi szakaszt. Tartsuk a térdeket összezárva és helyezzünk a fej alá egy 5 centis emelvényt, a nyaki és alsóháti gerinc szakasz túlnyújtásának elkerülése végett.

Az egyszerű csavarások is támogatják a bordák tágulását. Feküdjünk a jobb oldalunkra, a térdet felhúzva a mellkas felé úgy, hogy a csípőnkkel derékszöget zárjon. Belégzéskor nyissuk hátra a bal kezet, miközben a fejet is fordítjuk balra. Ne engedjük a kart a levegőben lógni, használjunk annyi támogatást (téglát vagy pokrócot) a bal kar alatt, amennyi szükséges ahhoz, hogy érezzünk egy enyhe nyitást – de nem fájdalmat – a mellkasban és/vagy az oldalbordákban. Ha a középső háti szakasz (beleértve a lapockák közti teret) lapos és merev, gyakoroljunk Balászanát (csecsemőpózt), a karokat a fej fölé vagy a vádlira helyezve. Merev gerincű és csípőjű embereknek valószínűleg nem sikerül lehajtani a fejüket a padlóra, így segédeszközre lesz szükség a fejük alá. Általában egy tégla vagy egy összehajtogatott pokróc a fej alatt elég magas ahhoz, hogy elbírja a fej súlyát, lehetővé téve így a nyakizmok lazítását.

Akár a mellkast nyitjuk hátrahajlásban, akár az oldalsó bordakosarat csavarásban, vagy a középső háti gerincszakaszt és a bordakosarat a csecsemőpózban, beszéljünk magunknak vagy a tanítványoknak a légzésmintákról. Irányítsuk a légzést, hogy fokozatosan lassabb, puhább és mélyebb legyen, de ismét csak úgy, hogy kerüljük a feszültségkeltő erőltetést. Ez tudatosságot visz a bordakosárnak abba a részébe, amelyet nyitni szeretnénk (például az első bordákba a támogatott hátrahajlásnál, és az oldalsó bordákba a csavarásoknál). Segíthet, ha a tenyeret ráhelyezzük arra a területre, hogy kívül-belül érezzük a tágulást. Engedjük, hogy a belégzés finoman tágítsa és nyissa a bordákat, majd lazítsunk és minden egyes kilégzéssel engedjük át magunkat a gravitációnak.

Hetente párszor, vagy esetleg mindennap minden pózban két-három percig folytassuk a légzést. Az eredmény egy mély relaxáció lesz, javuló légzéstudatosság, nyitott szívtér, és – ha úgy akarjuk – egy életet átalakító ahimsza gyakorlat.

Eredeti szöveg: Julie Gudmestad
Forrás: Yoga Journal
Julie Gudmestad  okleveles Iyengar jóga oktató és diplomás gyógytornász, aki egy komplex jóga és gyógytorna stúdiót vezett Portlandben (Oregon). Nagy örömét leli a nyugati orvosi ismereteknek a jóga gyógyító erejével való ötvözésében. Célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a jóga bölcsességét.Bookmark and Share

Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

Tárd ki a szíved

| Jóga Magazin
0