Szvámí Véda Bháratí: Mi a Bhandara?

Az ősi kultúrákban mindenhol szerepel az étel Istennek való, tiszteletteljes felajánlása. Indiában ez az egyik leggyakoribb formája a „szentség” kinyilvánításának. Az ország különböző részein különböző elnevezést használnak rá. A punya-arjana, „a jó karma elnyerése” kategóriájába tartozik. Egy olyan országban, mint Thaiföld, ahol több ezer szerzetest kell eltartani, a cselekvés ezen kategóriának fordítása ’jótett’, és nem ’jót evett’. (Ez egy szójáték: ’merit-making, not merry-making’.)

Az indiai (vagy az ősi ázsiai és afrikai) kultúrákon kívül élő barátaink és tagjaink számára a fentiekhez hasznos lehet az alábbi magyarázat:

A szikhek például 24 órás langart szoktak tartani a gurudwaráikban (szikh templom, szó szerinti jelentése: a Guru Kapuja), ahová bárki betérhet enni. A Vallások Világparlamentjében, melyen 2006-ban vettem részt Barcelonában, a szikhek egy hatalmas langart hoztak létre egy tengerparti területen, ahol a parlament több ezer résztvevője naponta háromszor étkezhetett. Nemrég, amikor a londoni Heathrow repteret lezárták a hó miatt, és több ezer utas ott rekedt, a Szikhek egy langhart állítottak föl, hogy ott ételt és italt osszanak az utasoknak.

Az emberek minden szent, ünnepi vagy épp szomorú alkalommal egyfajta szent, tiszteletteljes módon veszik magukhoz a táplálékot. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez nem egy közösségi ünneplés, hanem egy szent felajánlás Istennek, kinek templomai vagyunk.

Ebben a tudatban végzik. A bhandara célja, hogy az istentiszteleti attitűd, hangulat és jellegzetességek fennmaradjanak. A yajamana (az Istennek az ételt felajánló személy) úgy dönt, hogy felszolgálja az ételt az „egy sorban ülő emberi istenségeknek”, mások segítségével. Ha a yajamana nem lehet jelen, az ételeket az ő nevében szolgálják fel.

Sok asrám Rishikeshben és Haridwarban teljesen a bhandara elve alapján működik, a felajánlásokat minden nap az asrám hívei biztosítják.

Egy bhandara felajánlása például a következő célokat szolgálhatja:

  • egy elhunyt testvérre való emlékezés,
  • esküvő vagy születésnap megünneplése,
  • beavatási évforduló megünneplése,
  • egy 40 napos csendgyakorlás lezárása,
  • a guru-purnima vagy más szent ünnep alkalmából,
  • egy puras-csarana végén vagy akár annak minden napján tűzáldozat mellett.

Valamennyi társunkat és barátunkat arra biztatjuk, hogy ajánljon fel bhandarát az asrámnak születésnapja vagy beavatási évfordulója alkalmával.

A nyugati országokban (és manapság az indiai társadalom néhány modernizált szintjén) a születésnapját ünneplő személy ajándékokat kap, míg Indiában az ünnepelt személy ad ajándékokat.

A királyok és más jómódú emberek gyakran rendeznek tulá-dánát, ami szó szerint azt jelenti, hogy ’mérleges adakozás’. Megmérik az adott személy tömegét, konkrétan beleültetik a mérleg egyik felébe, míg a másik felét megtöltik gabonával, pénzérmékkel, arannyal, ezüsttel vagy akár drágakövekkel – attól függően, hogy az adott személy milyen anyagi háttérrel rendelkezik. Majd ezeket az értékeket, melyek tömege megegyezik az adott személy tömegével, szétosztják a szegények, a rászorulók vagy a szent emberek között.

bhandara300

Az asrámban egy étkezéskor felszolgált étel összköltsége átlagosan négy-ötezer rúpia (2011-es adat). A főszezonban közel száz, a kevésbé sűrű időszakban kb. 50 fő lakik itt. Ha szeretnéd elnyerni a punyát (jó karma) azáltal, hogy az asrám egy teljes napi étkezését biztosítod, ennek költsége kb. 11.000 rúpia.

Várakozással tekintek az elé, hogy asrámunk sok barátja elnyerje ezt a punyát, ezt a jó karmát. Akár szankalpa (szent elhatározás) formájában is elkötelezheti magát valaki, hogy az elkövetkező 5, 10, 15 vagy 20 évben ilyen felajánlásokat tegyen.

Fordította: Réz Brigitta

Forrás:
http://ahymsin.org/main/misc/celebrate-your-birthday-or-initiation-with-a-bhandara-to-the-ashram.html

Himalájai Jóga Tradíció

Ez is érdekelhet...

Szvámí Véda Bháratí: Mi a Bhandara?

| Himalájai Jóga Tradíció
0