Gyorssegély fejfájás ellen

fejfajas

A Tadasana (hegytartás) segít a megszokott rossz tartás megszüntetésében, és emlékeztet bennünket arra, hogy a fejünket emeljük fel, és tartsuk inkább a vállaktól eltávolodva, mintfeléjük közelítve, a nyakunkat behúzva. Természetesebb, mondhatni semlegesebb fejtartást vehetünk fel a nyakat kiegyenesítve, a fejet némiképpen előretolva, az állat enyhén a torok felé billentve, oly módon, hogy a fülek a vállakkal egy vonalba kerüljenek.

A törzs felső része izmainak nyújtása és erősítése elősegíti a nyak és a fej tehermentesítését, s ezáltal a feszültség csökkentését. A hatha jóga egyik alapgyakorlatának, az Adho Mukha Svanasana-nak (lefelé néző kutyapóz) gyakorlásával valósíthatjuk meg a fenti egyensúlyt a leghatékonyabban. Bár néhány oktató és gyakorlati segédanyag (például B.K.S. Iyengar Light on Yoga c. könyve) a fejfájás-csillapító gyakorlatsorozatok részeként említi a fordított testhelyzeteket, mégis a fejfájással küzdő számos gyakorló még a lefelé néző kutyapózt is kényelmetlennek találhatja a fejben fokozódó nyomásérzet okán. Az Adho Mukha Svanasana egy módosított változata – ahol is a törzs párhuzamos a talajjal, a tenyereket pedig a falra helyezzük – az eredeti testhelyzethez hasonló jótékony hatással bír, azzal a különbséggel, hogy a gyakorlat eme módozatában a fej nem esik a szív alá.
Egy kínzó fejfájás esetén azonban a leggyakorlottabb jógázók számára is gyötrelmes lehet az intenzív gyakorlás. Ilyenkor az ellazító, helyreállító gyakorlatokat részesítsük előnyben. A legfontosabb, hogy ha bármely gyakorlat, vagy mozdulat feszültséget okoz, azt semmiképpen se végezzük. Mindig tartsuk tiszteletben testünk határait.

Forrás: Yoga Journal


Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

Gyorssegély fejfájás ellen

| Jóga Magazin
0