Stressz- és feszültségoldás

 

A stressz- és feszültségoldás egyre több oktatási intézményben és cégnél alapértelmezett tananyag és gyakorlat. Ki ne ismerné az érzést, amikor az izmok megfeszülnek, a hát megkeményedik, a vállak felugranak, a légzés felgyorsul és szabálytalanná válik vagy a gyomor görcsbe rándul. Ilyen és hasonló érzések jelennek meg a stressz hatására, mely jelen van mindennapi életünkben, főleg a nagyvárosokban élők életét nehezíti. Minél inkább távolodunk a nyüzsgő belvárostól, annál inkább csendesedik a környezet, egyre kevesebb ingerrel találkozunk. Már légzésünk sem olyan szapora, izmaink is lazábbak, lassítunk egy kicsit a tempón, kezdünk oldottabbá válni és végül teljesen megnyugszunk. Ha nem vagy benne biztos, hogy neked a jóga, a relaxáció és a meditáció segítségedre lehet a stresszoldásban, akkor olvass egyéb hasznos stresszoldó módszerekről is. Egyéb jóga gyakorlatok között is érdemes körülnézni.

Stressz- és feszültségoldás jóga gyakorlatokkal

A természet stresszoldó ereje

Szinte még hallod a fák lombja mögül a város zaját, és máris relaxálódtál. Nem, nem varázslat történt, pusztán távol kerültünk a rengeteg ingertől, mely cselekvésre ösztönöz minket és közelebb kerültünk a természeteshez. A jóga hatásmechanizmusa is hasonló. Urald a tested, lélegezz mélyen és hosszan, csendesítsd el elméd, hagyd a gondolatokat, figyelmed koncentráld egy dologra. Ilyen egyszerű az egész, de mi szeretjük túlbonyolítani. Amíg a külső körülményeket akarjuk megváltoztatni, „jobbá tenni”, addig nem szabadulhatunk ki a mókuskerékből. Bármit elérünk, az elménk elkezd elégedetlenkedni, élvezzük a sikert egy rövid ideig, majd szebbre, jobbra, nagyobbra, többre kezdünk vágyni. Még több erőfeszítés, még kevesebb pihenés és újult erővel jelenik meg a stressz. Miközben mi egyre gyengébbek és fáradtabbak leszünk, ő, a stressz erőre kap.

A stressz fajtái

A stressz hosszú távon nagyon sok kárt okoz, mivel általában nem tudunk kitérni előle, meg kell tanulnunk legyőzni.

A stressz több fajtájával is találkozhatunk

 • Fizikai stressz, kívülről érkező negatív hatás, például egy sérülés. Rövidebb vagy hosszabb ideig van jelen, a behatás jellegétől függően.
 • Kémiai stressz, amikor szintén kívülről érkezik a negatív hatás, például gyógyszerek, vegyszerek, melyekkel szennyezzük a testünket, de elménkre és érzéseinkre is hatással vannak.
 • Érzelmi stressz, ez már belső folyamat, általában nagyon nehezen tudjuk túltenni magunkat rajta, hosszú időn keresztül jelen van és a betegségek kiváltó oka.
 • Pozitív stressz is létezik, ami természetesen öröm érzetet okoz, de mint minden stressz hatással ezzel is óvatosan kell bánni, tudnunk kell mértékkel örülni.

Ha megpróbáljuk értelmezni a világot és helyzetünket benne, megszűnik a szélmalomharc.

Stressz- és feszültségoldás jógával

Itt kapcsolódik be a jóga tanítása. Amit megtanulunk a jógamatracon, azt megpróbáljuk a hétköznapi életünkben is hasznosítani. Ha fáj a hátunk nem fájdalomcsillapítókat veszünk be vagy drága kezelésekre járunk, hanem megtanuljuk a helyes tartást, hogy megelőzzük a fájdalmakat. Ha pedig munkánk vagy élethelyzetünk kényszerít arra, hogy természetellenes testhelyzetben töltsünk hosszú időt, megtanuljuk, hogyan védekezhetünk a kialakuló problémák ellen. Ha testünk megtanul helyesen működni, izmaink már nem lesznek annyira görcsösek, a test lazasága, rugalmassága a gondolatokban és a viselkedésben is megmutatkozik. A test egészséges lesz, mentes a fájdalmaktól, így nem kell folyton aggódnunk miatta. A belső szervek állapota is javul a helyes testtartás kialakításával.

Jógalégzés, a feszültségoldás királya

A mentális problémáknál is alkalmazhatjuk a jóga stresszoldó tanításait. A stressz- és feszültségoldás palettáján a jógalégzés kétségkívül előkelő helyet foglal el. A légzés és az elme között szoros az összefüggés. A legjobb, amit tehetünk, hogy minden pillanatban, helyzetben figyeljük a légzésünket. Ezzel a technikával kiegyensúlyozottá és tudatossá válunk, figyelmünk nem szétszórt és elkalandozó lesz, hanem összpontosított. A külvilágból érkező rengeteg inger nem kapkodásra késztet, hanem nyugodtak, békések és derűsek maradhatunk.

A jóga technikái közül a legjobb stressz- és feszültségoldó gyakorlatok a jógalégzés, relaxáció és meditáció. Ezeket kell elsősorban gyakorolni, ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt életünk legyen. Segítségükkel a nap kezdetén megőrizhetjük a reggel nyugalmát, békéjét, a nap folyamán könnyebben úrrá lehetünk bosszúságainkon, a nap végén pedig megszabadulhatunk az egész napi feszültségtől. Megtanuljuk elviselni a gondolatokat, ahelyett, hogy harcolnánk velük. Megismerjük magunkat és testünk működését, így békésebben viszonyulunk környezetünkhöz. Mosolyogj és a külvilág visszamosolyog rád – ez  a jóga üzenete.

Stressz- és feszültségoldó gyakorlatok

Végezetül álljon itt néhány konkrét jógagyakorlat, melyek azonnal kifejtik stressz- és feszültségoldás szempontjából fontos hatásukat. Megjegyzem, hogy ne sajnálj időt szánni a gyakorlásra. Valóban meghálálja magát. Ajánlatos hiteles környezetben is kipróbálni a jógagyakorlást, mert egyfelől a környezet nem számít, hiszen belül kell megtörténnie a dolgoknak, de különösen kezdetben nagy jelentősége van a segítő környezetnek, jó társaságnak és hiteles jógaoktatóknak. A meditáció alaplépései a Hogyan kell  meditálni? c. cikkünkben olvasható.

 • Nyakgyakorlatok

Kényelmesen elhelyezkedünk egyenes háttal állásban, vagy ülésben. A vállakat jól leengedjük, a fejtetővel megnyújtózunk, érezzük a hosszú nyakat. Kilégzéssel finoman előre enged a fej, áll a mellkashoz közelít, majd belégzéssel emel a fej, áll nyújtózik felfelé. Majd belégzés középen, kilégzéssel jobbra dönt a fej, belégzés középen, kilégzéssel balra dönt. Végül előre ejt a fej, és lassú köröket rajzolunk jobbra indítva, majd néhány kör után balra indítva.

 • Vállgyakorlatok

Kényelmesen elhelyezkedünk egyenes háttal állásban, vagy ülésben. Ujjainkat a vállakra helyezzük, mellkas előtt összezárjuk a könyököket. Belégzéssel nyit a könyök, nagy körben vezetjük hátra, majd kilégzéssel elöl visszaengedjük összezárva a mellkas elé. Néhányszor elvégezzük, majd megfordítjuk, belégzéssel emeljük a karokat elöl felfelé, majd kilégzéssel hátul lefelé.

 • Macskapóz

Négykézláb helyezkedünk el, tenyerek a vállak alatt vállszélességben, térdek a csípő alatt csípőszélességben. Kilégzéssel felfelé domborít a hát, belégzéssel lefelé homorít.

 • Fekvő gerinccsavarás

Hátonfekvő helyzetben a térdeket behajlítva, a talpakat csípőszéles terpeszben kinyitva helyezzük a földre. Karokat oldalsó középtartásba fektetjük a földre, tenyér nézzen felfelé. Kilégzéssel eldöntenek a térdek jobbra, a fej fordul balra, finoman megcsavarodik a törzs, majd belégzéssel visszatérnek középre, újabb kilégzéssel a lábak balra, a fej jobbra fordul, belégzéssel visszatérnek középre.

 • Babapóz

Sarokülésből kilégzéssel törzsdöntés előre, miközben a súlypont a sarkakon marad, megpróbáljuk a homlokot a földre érinteni, karok kényelmesen lóghatnak a test mellet. Érdemes a térdeket is picit kinyitni, hogy kényelmesebb legyen az előrehajlás. Ha nem ér le a homlok, tegyünk párnát alá. Maradjunk így néhány lassú, nyugodt légzésig.

Babapóz: stressz és feszültségoldás esetén hatékony jóga gyakorlat

 • Teljes jógalégzés

Helyezkedjünk el kényelmesen a hátunkon fekve, vagy egyenes hátú ülőhelyzetben. Maximum tízszer egymás után lélegezzünk jó mélyeket. Kilégzéssel ürítsük jól ki a tüdőt, figyeljük ahogy először a hasfal, majd a mellkas, végül a kulcscsonti rész is kiürül, majd belégzéssel töltsük fel teljesen, figyeljük a has, mellkas, és kulcscsonti rész emelkedését.

 • „Ha” légzés

Álljunk vagy üljünk egyenes háttal, orron történő belégzéssel emeljük magasra a vállakat, húzzuk a fülekhez, majd szájon keresztül nagy kilégzéssel ejtsük őket vissza, mintha a „ha” hangot ejtenénk ki.

 • Relaxáció hullapózban

Feküdjünk kényelmesen a hátunkra, lábak és karok kicsit legyenek kinyitva, a tenyerek nézzenek az ég felé. Csukjuk be a szemeket, és csak figyeljük a légzésünket az orron keresztül. Hagyjuk egyre könnyebbé, lassabbá, nyugodtabbá válni. Próbáljuk közben elengedni a külvilágot, és néhány percig így pihenni, amíg jólesik.

A stressz- és a feszültségoldás egyáltalán nem elbagatellizálandó. A fenti szemléltető videó segítségedre lesz abban, hogy komolyan vedd a benned túlburjánzó stresszt, és tedd meg a megfelelő lépéseket azonnal!

 
 
Jógamájá Dévi Dászi
Latest posts by Jógamájá Dévi Dászi (see all)

Ez is érdekelhet...

Stressz- és feszültségoldás

| Jógamájá Dévi Dászi
0