Śrī Kṛṣṇa Janmāṣṭamī avagy Krisna megszületésének napja…

“Krisna születésének ünnepe” – Nemzeti Múzeum, Delhi. Cca (1785-1790).

Történelmileg Krisna Dvápara-jugában (az ezüstkorban) jelent meg. Sravana hónap fogyó hold szakaszának 8. napján, pontban éjfélkor. Ez Kr.e. 3228. július 19-nek felel meg. Krisna majdnem 126 évig tartózkodott itt a földön és így február 18-án távozott el i.e. 3102-ben. Ez a védikus kalendárium Phalguna hónapjában volt, azon belül is az újhold éjszakáján. Krisna eltávozásával kezdődött meg a Kali-juga a konfliktusok és korrupció jelenlegi korszaka.

Srila Visvanatha Chakravarti a Gaudija (bengáli) vaisnavizmus elismert bölcse ekképpen írta le egy gyors vázlatban Krisna földi tevékenységeit:

„Krisna Mathurában született, nagybátyja, Kamsza egyik tömlöcében, innen édesapja vitte el Gokulába. Élete első három évét és négy hónapját Gokulában töltötte, majd ugyanennyi időt töltött Vrindávanában és Nandagrámban. Tizenegyedik évében elhagyta Vrindávánt és Mathurába ment, ahol tizennyolc évig és négy hónapig élt. Végül kilencvenhat évet és nyolc hónapot töltött Dvárakában, így összesen közel 126 évet töltött itt el a földön. Amikor a Mahábhárata történetének vége felé Krisna beszélte a Bhagavad Gítát, körülbelül kilencven éves volt.”

Om Tat Sat

Baktai Ádám, keletkutató a keleti kultúrtudományok szakértője

Baktai Ádám

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Śrī Kṛṣṇa Janmāṣṭamī avagy Krisna megszületésének napja…

| Baktai Ádám
0