Mi az a Shadow Jóga?

Mikor kezdtél rendszeresen jógázni, és hogyan vált a jóga iránti szenvedélyed olyan erőssé, hogy elhatároztad tanítani fogsz?

1993-ban találkoztam az első Iyengar tanárommal. Amint belekóstoltam teljesen beleszerettem a gyakorlásba. Nem olyan “jaj ez nagyon jó és kellemes” módon, hanem inkább “úr isten, ez tényleg nagyon ott van” érzés volt.
Attól a naptól fogva hetente kétszer jártam órára. Nem sokkal később a tanárom nyilvánvalóan értésemre adta, hogy otthoni gyakorlásra is szükségem van. Ez nem is volt kérdés. Tehát az elhivatottságom folyamatosan ott volt, az Első Naptól fogva.

Ugyanakkor a tanítás iránt elég mély tiszteletet éreztem. Hat év intenzív németországi és indiai tanulás után végül úgy éreztem, hogy el kell kezdenem tanítani. Ahogy megismerkedtem az első tanárképző tanárommal egy normál jóga órán, óvatosan megemlítettem neki a szándékomat. Semmit nem válaszolt. Majd óra végén kihívott a csoport elé és megkérdezte: Szóval jóga tanár akarsz lenni? Egyszerű döntés volt – Igen, vagy Nem. Így kezdem jógát tanítani.

Eredetileg Iyengar jógát gyakoroltál. Erős a kapcsolat az Iyengar módszer és a Shadow Jóga között?

Számomra nem a különböző stílusok közötti kapcsolat a fontos, hanem a kapcsolat a tanárommal, a Shadow Jóga alapítójával Remete Sándorral. Mr Iyengar rendkívül elkötelezett a jóga úttal kapcsolatban, csakúgy mint az én tanárom. A lényeg ahogyan tanítanak, nem amit tanítanak, számomra ez eleveníti meg a jógát.

Miért hívják Shadow (árnyék) Jógának, és hogyan jellemeznéd magát a stílust?

”Shadow Jóga” című könyvében Natanaga Zhander (Remete Sándor) így magyarázza a Shadow Jóga elnevezést: “…A Hold árnyéka a Napnak, ugyanakkor visszatükrözi az életet adó fényét a csillagnak. Árnyék jóga (chaya jóga) egy szinonímája a hatha jógának, ami ugyanezt az igazságot hangsúlyozza.” (5. Oldal “Shadow Yoga/Chaya Yoga)

Az irányzat gyakorlati anyaga egy alapos, jól felépített mozdulatsor, ami tartalmaz bizonyos “Önfejlesztő” gyakorlatokat, így készítve elő a testet az ászana, vinyasa és pránajáma gyakorlásokra. Ez a gyakorlatanyag három “Prelude-ből” áll, amelyek mindegyike körzések, csavarások és egyenes vonalú mozgások kombinációja és úgy lettek felépítve, hogy a testet megnyissák az energiák szabad áramláshoz, amelyet követően kialakul az úgynevezett “szabad stílus”. Az a spontán gyakorlás, ami az adott napon, időben éppen szükséges.

Végül miért a Shadow Jóga mellett döntöttél, annyi más jóga stílus között?

Az Ahamkara (ego) számára az a félelmetes, amit nem lát. Azt hiszem, hogy a Shadow Jóga által jöttem rá erre. Mármint arra, amit nem láttam és éreztem magammal kapcsolatban. Ez egy olyan fajta gyakorlás, ami nem engedi hogy “becsapjam” önmagam. Ugyanakkor nagylelkű, olyan szempontból hogy az áramlás magával ragad és nem engedi, hogy lecövekelj és kötődni kezdj az ilyen-olyan eredményekhez. Így tanít meg arra, hogyan engedd el azonnal, amit megszerzel.

Gyakran mondják, hogy a jógát gyakorlóknak néha stílusokat és módszereket el kell hagyniuk ahhoz, hogy önismeretük tovább fejlődhessen. Mit gondolsz a Shadow Jóga a végső formája számodra a jóga gyakorlásnak?

Minden elmúlik és minden változik. Amikor ez megtörténik, kész kell lenned rá hogy elfogadd. E pillanatban nem tudom megmondani, hogy a Shadow Jóga lesz e számomra a végső forma. Nekem úgy tűnik, azt a folyamatot szemlélve amin a tanárom megy keresztül, hogy nincs olyan, hogy végső forma a megvilágosodás felé vezető úton. Tehát a Shadow Jógát sem tarthatom annak. Ugyanakkor a gyakorlatok óriási változásokat hoztak az életembe. Pillanatnyilag ezekkel vagyok elfoglalva.

Mennyire van a Shadow Jóga összhangban Patajali Jóga Szútráival, valamint Krishnamacharya tanításaival?

Hadd hivatkozzam ismét valamire, amit Remete Sándor ír könyvében. “…Ez idő alatt abban a szerencsében volt részem, hogy megkaptam néhány korai írását a Madras beli Sri T. Krishnamacharyanak. Ezek között az egyik rövidebb munkája, a “Tisztelet a Tanítónak és az Örökké Valónak” nagyon mély hatással volt rám. Ez a könyv volt segítségemre – sokkal inkább, mint bármelyik másik – abban, hogy megértsem és értelmezzem az ősi, hatha jógáról írott forrásokat és azok mélységét…”

A jóga szútrákat tekintve, nem a stílus maga, hanem a gyakorló hozzáállása kelti életre a szútrákban leírtakat.

Kezdők gyakorolhatják a Shadow Jógát, vagy szükség van valamilyen jógával kapcsolatos tapasztalatra?

Korábbi tapasztalat nem szükséges. Ugyanakkor az fontos, ahogyan a kezdő jógázó számára a gyakorlatok tálalva vannak. Ezért tanárként nagyon fontos, hogyan tanítunk különböző embereket. A Prelűd maga ugyanaz marad. A nehézségek ott rejlenek, ahogy ezt átadjuk a gyakorlónak.

Köszönjük szépen, hogy ízelítőt kaptunk a Shadow Jógából és sok sikert kívánunk a közeli eseményhez!

Köszönöm.

Készítette és fordította
Szekeres Máté
Ábrahám Kata

Ez is érdekelhet...

3 hozzászólás

 1. Szarvas Tünde szerint:

  Szia nekem nagyon tetszene a shadow jóga,de sajnos nem találtam az interneten iskolát.Hogy tudnék shadow jóga órákat venni?komolyan érdekelne!

 2. Ócsai Zoltán szerint:

  Szia Tünde!

  Javaslom, hogy a Shadow jógával kapcsolatban Mátét vagy Fischer Zsófit keresd meg.
  Az alábbi oldalon keresztül el tudsz hozzájuk jutni:
  http://info.aum.hu/regio/budapest-es-pest-megye/fischer-zsofia/
  http://info.aum.hu/regio/budapest-es-pest-megye/szekeres-mate/

  Üdv, Zoli

 3. Ábrahám Kata szerint:

  sziasztok!

  Alexandra idén (2013) jön hozzánk ismét workshopot tartani:
  http://pest.aumjoga.hu/events/11101/shadow-joga-workshop/

  Gyertek, ha érdekel ez az irányzat!

Mi az a Shadow Jóga?

| Ábrahám Kata
3